Unirea dreptei - multe vorbe, puţine fapte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Unirea dreptei - multe vorbe, puţine fapte

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan consideră că partidele de dreapta trebuie să coopereze în perspectiva alegerilor prezidenţiale din acest an, pentru că altfel se va ajunge la situaţia din anul 2000, când "am fost foarte mulţi bucuroşi să-l votăm pe Iliescu, să nu iasă Vadim".
Stolojan a declarat la RFI că partidul său va colabora şi cu PMP, chiar dacă acesta a făcut "mult rău" PDL.
"Forma de colaborare este mai puţin importantă. Important este să înţelegem cu toţii mesajul acestor alegeri pentru Parlamentul European, care este acelaşi mesaj pe care l-am avut în alegerile prezidenţiale din anul 2000. Atunci, pe partea dreaptă erau candidaţi şi au fost în competiţie Petre Roman, Meleşcanu, Isărescu, Stolojan şi cred că am mai scăpat unul sau doi şi până la urmă s-au calificat în turul doi Iliescu şi Vadim şi am fost foarte mulţi bucuroşi să-l votăm pe Iliescu, să nu iasă Vadim. Mesajul este exact acelaşi primit din partea oamenilor acum. Ori găsim o formă de cooperare între noi, partidele de pe partea dreaptă, pentru a ne prezenta cu un candidat puternic în toamnă sau, dacă nu, sigur că mergem la un fel de loterie, adică Ponta şi cu patru sau cinci candidaţi pe partea dreaptă", a declarat Theodor Stolojan.
El a precizat că PDL ştie să facă alianţe. "Partidul Democrat Liberal ştie să facă şi alianţe şi am demonstrat când am făcut Alianţa Dreptate şi Adevăr, care a câştigat împotriva unui PSD şi împotriva unui fost premier Adrian Năstase, atunci când nimeni nu credea că aşa ceva mai este posibil, respectiv în anul 2004, după cum Partidul Democrat Liberal a ştiut să facă şi fuziuni, de exemplu între PLD şi PD şi când am câştigat din nou guvernarea în anul 2008. Deci, nu este o problemă pentru PDL, sub orice formă de colaborare putem intra în campania pentru prezidenţiale", a susţinut Stolojan.

„PMP a făcut rău PDL"

Întrebat dacă şi-ar dori o colaborare între PDL şi Partidul Mişcarea Populară, Theodor Stolojan a răspuns: "Vom colabora şi cu dânşii, deşi aceste alegeri au demonstrat cât de mult rău ne-a făcut nouă, Partidului Democrat Liberal, apariţia acestei Mişcări, care a produs multă confuzie (...). A făcut Partidului Democrat Liberal mult rău, i-a făcut preşedintelui Băsescu mult rău şi, în general, forţei politice de dreapta mult rău".
"Lăsând la o parte acolo câţiva veleitari, pur şi simplu, care n-au altă treabă decât interesele lor personale, există şi oameni care într-adevăr au crezut într-o cauză, cauza dreptei şi ei merită să meargă mai departe", a adăugat europarlamentarul PDL.

Discuţie MRU - Antonescu: Suntem într-o fază incipientă

La rândul său, preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, ieri, după o discuţie cu preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, că negocierile pentru coagularea dreptei sunt într-o fază incipientă şi nu este vorba despre fuziuni, făcând un apel la liderii politici să fie "decenţi".
"Suntem într-o fază incipientă, apelul meu către colegii noştri din partidele de opoziţie este de a nu pronunţa nume, de a nu mai livra atacuri dintr-o parte în alta, de a fi decenţi, respectând votul de duminică. Ceea ce ne trebuie în acest moment este un proiect pentru România, nu facem propuneri, nu ne autopropunem, nu vorbim despre nume de persoane, interesul nostru este în primul rând interesul naţional", a spus Ungureanu.
El a fost întrebat dacă se discută despre o fuziune a FC cu PNL. "Nu, nu discutăm despre fuziuni", a răspuns Ungureanu.
De asemenea, liderul FC şi-a exprimat speranţa că partidele din zona de dreapta sunt responsabile şi şi-au "învăţat lecţia din votul de duminică".
"Pe seama lucrurilor care s-au întâmplat, pe seama constatării dezastrului electoral, trebuie să facem ceva pentru a nu lăsa ţara în mâna PSD", a mai afirmat Ungureanu.
"România are nevoie de o formaţiune politică de dreapta puternică, nesubminată de interesele unuia sau altuia. Mai important decât persoana celui care va candida în toamnă este programul pe care dreapta îl va prezenta poporului român. Suntem datori să punem deoparte tot ce ne desparte. Cine nu va face acest lucru va fi vinovat pentru eşecul de la prezidenţiale şi pentru capitularea dreptei în următorii zece ani", declara Ungureanu.

Udrea nu crede că dreapta se va uni

"Partidele de centru dreapta nu se vor uni. Nu până la alegerile din toamnă. Sunt prea mari resentimentele personale ale liderilor şi prea slabe caracterele pentru a le depăşi, fie şi în ideea măreaţă de a învinge PSD-ul la prezidenţiale", a scris ieri Elena Udrea, pe contul ei de Facebook.
Ea mai susţine că "incapacitatea politicienilor de a genera un proiect comun este dublată de frustrările şi parti pris-urile jurnaliştilor şi analiştilor de dreapta, care fac exact ce critică la liderii politici: unitatea dreptei, dar cum vrem noi şi în jurul cui vrem noi".
"De aceea, ca unul dintre foarte puţinii care chiar au încercat concret şi încearcă şi acum să realizeze o coaliţie a forţelor anti PSD, vă spun că nu mai cred că este posibil. Poate o înţelegere punctuală pentru turul doi al prezidenţialelor. Merge şi aşa, până la urmă, dar măcar hai să vedem fiecare bârnă din ochiul propriu înainte de a vedea paiul din ochiul celuilalt!", încheie Udrea, citată de mediafax.ro.
Ulterior, Elena Udrea a completat postarea de pe Facebook în care susţine că partidele de centru-dreapta nu se vor uni, ea scriind la începutul textului că PMP acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine şi va susţine orice candidat care poate să învingă candidatul PSD.
"Mişcarea Populară este gata să facă parte din orice proiect al dreptei unite. Mai mult, acceptă orice iniţiativă de unificare indiferent din partea cui vine. Va susţine chiar orice candidat care poate să învingă candidatul PSD, fără să importe din ce partid face parte", a scris Udrea pe Facebook la începutul textului iniţial, în care susţine că partidele de centru-dreapta nu se vor uni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro