Mergi la conţinutul principal

Uninominalul la Parlamentare are avantaje si dezavantaje

Deputatul PSD de Braila Mihai Tudose este de parere ca actuala lege privind votul uninominal pentru alegerile parlamentare ofera avantaje si dezavantaje viitorilor candidati, comparativ cu vechea legislatie. Principala nemultumire a deputatului este legata de modul complicat de desemnare a cistigatorilor, in cazul in care candidatii nu au obtinut jumatate plus unu din numarul total de voturi, dat fiind ca din jocul calculatorului pot primi mandate persoane care s-au situat pe locurile II sau III, in ordinea descrescatoare numarului de voturi obtinut intr-un colegiu: "Ca orice moment de ruptura, are si parti bune si parti rele. Este altceva decit modul in care am functionat pina acum. Cel mai rau este pe zonele de municipiu, impartite pe colegii, pentru ca un municipiu este un intreg care functioneaza ca un tot unitar. Si va dau un exemplu: daca municipiul Braila se imparte in trei colegii pentru deputati, unul promite teava de apa, altul ca introduce gaze in zona. Nu exista teava de apa sau de gaze pe bucatele de oras, este o retea de alimentare cu apa sau cu gaze care functioneaza in tot orasul. Lucrurile trebuie sa aiba un anumit tip de continuitate. Mai mult, va fi un prim pas catre responsabilizarea electoratului cu privire la ce poate sa faca un parlamentar, cit de multe poate face. Parlamentarul nu este cel care repara bicicleta cetateanului sau intervine in justitie. Pe de alta parte, ca la orice vot uninominal, politicianul, candidatul, nu mai este pe lista, este responsabilizat mai mult, nu mai este la mina conducerii partidului, care sa-l treaca sau nu pe lista. Partea proasta intervine la repartizarea ultimelor mandate din circumscriptie, cind, potrivit actualei legi, este posibil sa ajunga in Parlament cel clasat pe locul III intr-un colegiu, prin jocul calculatorului. Atunci apar niste situatii mai dificile si ajungi sa te intrebi, spre exemplu, cit de reprezentativ este cel desemnat prin acel algoritm destul de complicat, sa intre in Parlament".

Parlamentarii trebuie sa faca parte din partide puternice

Pe de alta parte, Tudose este de parere ca si alegerea colegiului in care sa candidezi, in mediul urban sau in cel rural, este dificila, pentru ca fiecare dintre cele doua medii are avantajele si dezavantajele lui: "In colegiul urban este mai simplu sa ajungi la alegator prin media de toate felurile, este mai adunat. Una este sa fluieri la scarile unui bloc unde locuiesc sute de persoane si alta e sa mergi in mediul rural, unde aceeasi populatie o ai imprastiata pe 40 de km. Un orar au cetatenii din mediul urban, unde la ora 19 toata lumea e acasa, si-i poti scoate in fata scarii si un alt orar au cei de la tara, dintre care unii, la ora aia, mulg vaca, altii au inca de munca la cimp si cei care nu mai au nimic de facut, deja nu mai poti sa vorbesti cu ei, ca au trecut pe la birt. Problemele sint mai mari si mai complicate la municipiu si cu totul altele in mediul rural. In plus, cind e vorba de a te face cunoscut alegatorilor, in oras este mai simplu, dar la fel, este mai usor de influentat opinia publica, pentru ca aceleasi arme pe care le ai tu, le are si adversarul. Si tu ajungi usor la alegator, dar si adversarul ajunge usor. Acum conteaza si votul politic, va trebui sa spunem foarte clar oamenilor ca Parlamentul genereaza Guvernul si noi ne batem sa cistigam alegerile parlamentare, dar nu spunem si de ce. Ideea nu este neaparat de a cistiga niste mandate, dar daca cei care ajung parlamentari nu fac parte din partide puternice, care au posibilitatea sa influenteze votul, in legislativ, atunci cei alesi de populatie intr-un colegiu sau altul nu au nici o putere, nu pot face nimic pentru cei pe care-i reprezinta".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu