Uninominalul şi uninominalii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Uninominalul şi uninominalii

* senatorul Constantin Cibu, capul liberalilor brăileni, respinge cu vehemenţă ideea implementării acestui sistem de vot, catalogându-l drept unul dăunător reprezentativităţii în Parlament a electoratului cu afinităţi liberale

Ultima săptămână politică a adus în discuţie, sub diferite aspecte, modificarea legii electorale. După cum era de aşteptat, tema răsdezbătută şi îndelung criticată a votului uninominal (sistem propus de preşedintele Traian Băsescu şi PDL) a avut prioritate în faţa polemicilor purtate pe seama modificării structurii alegerilor parţiale, reuşind să smulgă Curţii Constituţionale chiar şi un termen de revizuire a legii până în 2012. Motivul acestei neaşteptate decizii a Curţii (care acum doi ani nici nu voia să audă de ideea implementării acestui sistem de vot) este acela al îndepărtării mecanismului de obţinere a mandatelor prin redistribuirea pe baza calculelor matematice, tehnică considerată de magistraţi drept una păguboasă din perspectiva raţiunilor democratice ale votului, deoarece "o asemenea desemnare trebuie să rezulte din alegeri, în urma exprimării prin vot a opţiunilor politice".
Iată variantele de uninominal luate în discuţie pentru modificarea legii electorale: 1. scrutinul majoritar într-un singur tur, care presupune că primul clasat devine automat parlamentar, sistem folosit în cazul alegerilor de la consiliile judeţene; 2. sistemul cu două tururi, asemeni celui folosit la alegerile pentru primării, presupune că devine parlamentar, din prima, cel care ia peste 50% din voturi; în cazul în care cele 50% nu sunt atinse, atunci primii doi clasaţi intră în finală şi câştigă cel care ia mai multe voturi.
11unin2 Constantin Cibu: "Şi ceilalţi oameni, de exemplu cei cu simpatii liberale, trebuie să aibă reprezentaţi în Parlament" Referitor la tema uninominalului, redactorii "Obiectiv" au încercat să-i contacteze zilele trecute pe reprezentanţii Brăilei în Parlamentul României, numai că dintre aceştia doar deputatul social-democrat, Cristian Rizea, senatorul PSD, Ion Rotaru, şi senatorul Constantin Cibu, şeful PNL Brăila, au putut fi contactaţi. Întrebat dacă introducerea sistemului uninominal majoritar ar fi un generator de echilibru politic sau doar un prilej de haos, Rizea ne-a explicat următoarele: "Eu susţin un uninominal în formula în care câştigătorul să meargă în Parlament, deci merg pe formula similară alegerii în consiliile judeţene. Este incorect să vezi cum cineva care ia 18% ajunge în Parlament în locul unuia care scoate, să zicem, 48%. Dar dincolo de toate detaliile astea politice, până la urmă, în cazul uninominalului, vorbim de voinţa majorităţii şi de cine vrea ea să fie reprezentată. Doar asta contează! De aceea consider că această formulă reprezintă cel mai bine interesul cetăţeanului". În ce îl priveşte pe Ion Rotaru, senatorul nu şi-a bifat preferinţa în dreptul vreunei variante, alegând doar să ne sugereze care dintre ele ar avea avantajul viabilităţii. "După părerea mea, povestea asta cu «învingătorul ia totul» nu mi se pare a fi una viabilă, deoarece, reprezentând un dezavantaj considerabil pentru partidele mai mici, n-ar crea altceva decât dezechilibru. Poate un uninominal cu două tururi de scrutin ar fi mai bun, deşi asta ar însemna iarăşi nişte cheltuieli mari", a declarat Rotaru, explicându-ne că pledează pentru "o polarizare a partidelor mari, ori spre stânga ori spre dreapta, numai să existe o polarizare".

11unin3 Giana Pătraşcu: "Mi s-ar părea corect să se desfăşoare în două tururi de scrutin" "Asta-i o treabă urmărită de PDL"

În contextul în care liberalii au fost răsfăţaţii repartizării matematice a mandatelor, senatorul Cibu a respins cu vehemenţă ideea implementării acestui sistem de vot, catalogându-l drept unul dăunător reprezentativităţii în Parlament a electoratului cu afinităţi liberale: "Nu sunt de acord, deoarece s-ar putea ca un partid să obţină 51%, iar celălalt 49%, iar asta ar însemna o reprezentare în Parlament a 25% din populaţie, ceea ce nu-i normal. Şi ceilalţi oameni, de exemplu cei cu simpatii liberale, trebuie să aibă reprezentaţi în Parlament". Mai mult, liderul liberalilor brăileni, fiind în ton cu ultimele ipoteze conspiraţioniste care circulă la centru, consideră că "asta-i o treabă urmărită de PDL, care are impresia că la următoarele alegeri va obţine tot rezultate spectaculoase ca acum, dar nu se va mai întâmpla aşa pentru că nu şi-a respectat niciuna dintre promisiuni, iar populaţia va sancţiona asta".
Din partea PDL a ales să ne răspundă la întrebare Giana Pătraşcu, preşedintele filialei judeţene a partidului. Şeful democrat-liberalilor brăileni consideră că ideea implementării votului uninominal este una "foarte bună", motivul fiind acela că "ar elimina posibilitatea distribuirii mandatelor după calcule matematice, care, în 2008, a generat tot felul de anomalii politice". Ca şi în cazul lui Rizea, Pătraşcu pune un eventual succes al uninominalului tot pe seama capacităţii de a oferi o mai mare reprezentativitate cetăţeanului. În ce priveşte varianta pe care ar alege-o, aceasta a declarat că "mie, personal, mi s-ar părea corect să se desfăşoare în două tururi de scrutin". Totuşi, dincolo de pariul pus pe eficacitatea uninominalului, liderul PDL Brăila a admis că principala hibă o constituie faptul că "acest vot va dezavantaja cu siguranţă partidele mai mici".

Citeşte blogul lui Liviu G. STAN

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro