Skip to main content

Unii bugetari sint mai egali ca altii

Liderii structurilor sindicale locale sint indignati de reactia ministrului Muncii Paul Pacuraru care a declarat la inceputul acestei saptamini ca nici anul viitor salariatii din sistemul bugetar nu vor primi tichete de masa. Uniti intr-o actiune comuna la nivel national pe aceasta tema, sindicalistii braileni au explicat, in primul rind, ca in sectorul salariatilor bugetari persista de mai mult timp o discriminare legata atit de diferentierea care se face intre functionarii publici si personalul contractual, cit si de problema tichetelor de masa. "Confederatiile sindicale au semnat la nivel national un memoriu pe care urmeaza sa-l trimita atit organizatiilor sindicale centrale europene, cit si Organizatiei Internationale a Muncii. Mai mult, din cite stiu se pregatesc si actiuni de protest pe tema discriminarilor care se fac in rindul salariatilor bugetari: una dintre acestea este legata de faptul ca tichete de masa se acorda selectiv in sectorul medical, iar cea de a doua se refera la faptul ca personalul contractual din sistem nu are aceleasi drepturi salariale ca si colegii functionari publici. De altfel, in Programul de Guvernare, ni s-a promis ca tichete de masa vor fi acordate tuturor salariatilor din sistem si ca va fi rezolvata si problema personalului contractual, ori nu s-a realizat nimic pina acum din ceea ce s-a promis. Mai mult, si prin Contractul Colectiv de Munca la nivel national, actuala guvernare a promis ca va da aceste tichete. Pe mine ma mira pozitia ministrului Muncii pentru ca in loc sa incerce sa vada cum s-ar putea rezolva problema, spune ca nu se pot acorda tichetele. Poate ca dumnealui nu este ancorat prea bine in realitate: oamenii isi vind munca in strainatate unde sint platiti mai bine. Ce vrea, sa ajunga sa aduca muncitori din lumea a treia?", a intrebat retoric Dumitru Sisu, presedintele structurii locale a CSDR.
Nici Alexandru Gurgu, presedintele filialei locale a Blocului National Sindical, nu este de acord cu prelungirea restrictiei privind acordarea de tichete de masa salariatilor din sistemul bugetar. "Tichetele de masa au importanta foarte mare pentru salariatii care au salarii mici, aproape de limita minimului pe economie, pentru ca reprezinta pentru ei o sursa financiara cu ajutorul careia isi pot asigura minimul necesar in fiecare luna. Ministrul Muncii, Pacuraru, cel al Economiei, Vosganian, si premierul Tariceanu ne-au asigurat ca sint bani pentru majorarea pensiilor, dar ce se intimpla cu tichetele de masa? Pentru astea s-au terminat banii sau incearca sa imparta in mod egal saracia?", a spus Gurgu.

Ministrul Pacuraru le-a transmis bugetarilor sa-si ia gindul de la tichetele de masa si in 2008

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a afirmat recent ca nici in 2008 Guvernul nu-si va putea permite sa acorde tichetele in sectorul de stat. Oficialul si-a motivat afirmatia prin faptul ca sumele care ar fi necesare acordarii tichetelor de masa tuturor salariatilor din sistemul bugetar ar reprezenta un efort financiar mult prea mare pentru buget. "La un simplu calcul, pentru cei peste 1,3 milioane de salariati la stat, am cheltui, anual, peste 2,3 miliarde lei - aproximativ un miliard de dolari SUA. Totodata, sa nu uitam ca numarul bugetarilor a crescut constant in ultimii ani, costurile cu salarizarea in acest sector aproape dublindu-se", a mai spus ministrul Muncii. De asemenea, Pacuraru a subliniat ca va verifica modul in care s-au dat tichete de masa in unele unitati sanitare - singurul loc in care, la nivel national, citeva zeci de mii de salariati bugetari primesc aceasta facilitate. La o zi diferenta, Pacuraru a revenit cu o noua declaratie pe aceasta tema explicind ca personalul bugetar, care actualmente beneficiaza de tichete de masa (personalul incadrat in unitatile sanitare publice) va obtine aceste drepturi si in anul 2008, deoarece acestea se acorda din venituri extrabugetare.
De mentionat este ca in sectorul privat circa 2 milioane de salariati primesc bonuri de masa.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu