Seria interceptărilor din dosarul "Mită la poliţişti" continuă şi ies la iveală noi informaţii interesante. De exemplu, dacă cel aflat la volan lucra într-un anumit domeniu şi purta uniforma specifică sau dacă avea "pile" sus-puse, era suficient pentru a fi iertat, chiar dacă nu dădea vreo şpagă. Dar când îşi găseau "clienţi", şpaga era de ordinul sutelor de lei, evident, în funcţie şi de gravitatea abaterii pe care o constatase "organul". Banii nu erau pur şi simplu daţi poliţiştilor, ci exista un ritual menit să ferească "tranzacţiile" de ochii eventualilor curioşi. Mărinimoşi, împărţeau prada în mod egal cu colegii de maşină, fără să le treacă prin gând că tocmai de acolo urma să li se tragă ponoasele.
După cum se arată în rechizitoriul procurorilor, în ziua de 4 martie 2015, agentul Pascu Dragoş, inclupat în Dosarul "Mită la poliţişti", a oprit autoturismul condus de numitul F.N., lucrător în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila. Acesta efectuase o manevră de întoarcere pe linie continuă şi nu a oprit la semnalul rutieristului. După ce a reuşit să-l oprească, poliţistul nu a luat nicio măsură legală împotriva şoferului, după cum au stabilit anchetatorii. S-a aflat apoi şi motivul: lucra la Jandarmerie, astfel că a fost iertat. În faţa anchetatorilor, şoferul - jandarm a povestit că, la data respectivă, în jurul orei 8 dimineaţa, după ce a făcut manevra de parcare a autoturismului în faţa imobilului unde locuieşte, încălcând dunga continuă ce separa sensurile de deplasare, a observat un echipaj de poliţie rutieră, care a oprit în spatele lui. "Un poliţist din această maşină de poliţie m-a strigat să vin spre el şi, după ce m-am întors la maşină, acesta s-a prezentat şi mi-a cerut documentele. În timp ce scoteam actele, am fost întrebat de poliţist unde lucrez. Bănuiesc că acesta a observat legitimaţia de serviciu şi din acest motiv m-a întrebat. Eu i-am spus că sunt jandarm, că vin de la muncă după schimbul 3, sunt obosit şi m-am grăbit. Nu am purtat alte discuţii şi îmi amintesc că i-am spus poliţistului să facă ce consideră. Atunci poliţistul mi-a restituit documentele fără a dispune vreo măsură împotriva mea".
Tot agentul Pascu Dragoş a fost cel care a oprit un autoturism cu număr de Galaţi, pe B-dul Dorobanţi, pentru neacordare de prioritate. Nu a luat vreo măsură împotriva şoferului. Asta, pentru că i-a spus că îl cunoaşte pe Şerbănescu - şeful de la Biroul Rutier. După cum arată anchetatorii, agentul a oprit şi un autoturism înmatriculat în Bucureşti, pentru depăşirea vitezei legale în localitate, 82 km/h. De data aceasta, agentul a primit de la cel picat în abatere suma de 100 lei pentru a-l ierta. Şi nu s-a ferit să-i arate suma primită ca şpagă colegului, în fapt colaborator sub acoperire al procurorilor.
"Pascu Dragoş: Aaa! Îl ştiu pe prost, dar nu ştiu de unde să îl iau. Of! L.A.: Of! Of, ce viteză! Da cât a avut acesta?
Pascu Dragoş: 82.
LA: Oho ho! 82 pe pod! Da cât ţi-a dat ăsta? Un milion? Parcă ai simţit Dragoş pe aicea... Ai mâna bună, mă!
Din imagine se observă agentul de poliţie Pascu Dragoş care manipulează o bancnotă de 100 lei", se arată în rechizitoriul Parchetului de la Înalta Curte. Cu ocazia audierii, colaboratorul sub acoperire a declarat că a primit suma de 50 lei, adică jumătate din mita primită.
Pe 27 martie 2015, agentul de poliţie Pascu Dragoş a oprit în trafic, pe podul Apollo, autoturismul marca Range Rover înmatriculat în Brăila, condus de M. Ş., ce rula în localitate cu viteza de 72 km/h. Împotriva şoferului nu a fost luată nicio măsură, întrucât poliţistul a constatat că este sărac şi nu are bani.
"Cum o rezolvăm?"
Potrivit anchetatorilor, o lună mai târziu, mai precis pe 21 aprilie 2015, acelaşi Pascu Dragoş a oprit în trafic, de această dată, pe Calea Călăraşilor, autoturismul, marca BMW, înmatriculat în Brăila şi condus de D.C., aparent fără motiv, întrucât autoturismul nu avea viteza legală depăşită, iar aparatul radar nu era pornit. Intuiţia nu l-a înşelat: după verificarea documentelor a reieşit că autoturismul avea ITP-ul expirat. Poliţistul i-a spus şoferului să vină cu maşina după el, iar acesta l-a întrebat pe Pascu Dragoş cum să procedeze şi cât îl costă. Agentul de poliţie i-a răspuns că "atât cât îi face plăcere, că doar i-a spus câte are în neregulă". Totodată, poliţistul i-a spus să meargă la maşină şi să vină cu banii, iar când îi va da banii vor da noroc. "Ulterior, şoferul a venit cu banii în mână în dreptul geamului lui Pascu Dragoş, acesta trimiţându-l pe partea cealaltă a autospecialei de poliţie pentru a nu fi văzut de lume, lăsând suma de 200 lei".
După cum precizează procurorii, în imagine se observă cum agentul Pascu Dragoş opreşte autospeciala de poliţie şi se apropie un bărbat care se adresează poliţiştilor prin geamul deschis al portierei de la şofer:
Bărbat: Săru mâna!
LA(colaborator sub acoperire): Bună ziua!
Pascu Dragoş: Ce s-a întâmplat, zii...Eu ţi-am zis, îţi zic ce scrie aicea...toate astea, ai 9 milioane, ai aproape 6,6 puncte, ce să-ţi zic mai mult de atât? Talonul trebuia să-l reţin....Cum vrei aşa facem...Vii şi dai noroc cu mine aicea, te duci până la maşină, cum vrei...
Bărbat: Păi, ce mă mai duc până la maşină? Vorbim acuma, nu mă duc la nici o maşină, zii...Cât?
Pascu Dragoş: Cât vrei tu, cât consideri tu.
Bărbat: Zi-mi cât?
Pascu Dragoş: Cât vrei tu, cât consideri tu necesar, nu, eu nu zic , rămâne la aprecierea ta...Cum crezi tu, ţi-am zis, cât este plăcerea ta, dacă eşti de-al casei ...Treci pe partea ailaltă, te rog, se uită lumea la noi pe aicea.
Bărbat: E bine două?
Pascu Dragoş: Cum vrei, dacă-i bine pentru tine îi bine şi pentru mine.
Bărbat: Zi, mă, frate, ca să nu plec îndoit de aici".
Ca şi data trecută, şpaga primită a fost împărţită în mod egal, colaboratorul sub acoperire declarând că a primit suma de 100 lei de la agentul Pascu Dragoş.
Fiind audiat, şoferul D.C. a declarat că a fost oprit în trafic de doi agenţi de poliţie, un băiat şi o fată. "Agentul de poliţie Pascu Dragoş a venit la mine la maşină, iar eu am coborât cu actele în mână, ştiind că nu am încălcat nici o regulă de circulaţie. Poliţistul a verificat documentele şi a descoperit că îmi expirase ITP-ul, astfel că mi-a comunicat faptul că îmi va lua talonul şi îmi va aplica o amendă în valoare de 1.100 lei. Atunci, agentul de poliţie Pascu Dragoş m-a întrebat: "Cum o rezolvăm?", făcându-mi semn cu mâna. Mi-a arătat degetul arătător şi pe cel mijlociu ridicat, ca semnul victoriei. Atunci eu am înţeles că trebuie să-i dau 200 lei. Agentul de poliţie mi-a spus să mergem între blocuri, după colţ. Am mers împreună la locul indicat şi i-am dat suma de 200 de lei. Numai după ce a primit banii solicitaţi, poliţistul mi-a predat documentele maşinii fără să îmi mai dea amendă şi fără să îmi mai reţină talonul".
Agentul acuzat de luare de mită a recunoscut în parte acuzaţiile, după cum arată procurorii.
Activitatea infracţională a agentului Podaru Fănel, scoasă la iveală de interceptări
Şi agentul Podaru Fănel, cel de-al doilea inculpat în dosar, a căzut în plasa întinsă de anchetatori, de data aceasta cu ajutorul unui investigator, un anume R.C. A reieşit faptul că agentul a primit de la investigator suma de 400 lei pentru că nu l-a sancţionat după ce l-a prins cu viteză.
În jurul orei 23.55, investigatorul conducea un autoturism pe DN 22B, la intrarea în municipiul Brăila, şi a fost oprit de un echipaj de poliţie rutieră. Unul dintre poliţişti s-a prezentat ca fiind agent şef adjunct de poliţie Podaru Fănel, din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Rutier. Agentul l-a informat că a condus cu viteză şi a fost surprins de Radar rulând cu viteza de 82 km/oră.
Agentul Podaru i-a spus că pentru abaterea comisă ar trebui să-i aplice o amendă de 585 lei şi puncte de penalizare.
Pentru a nu dispune măsurile legale ce se impuneau, arată procurorii, agentul de poliţie i-a pretins investigatorului o sumă de bani cu titlul de mită, folosind sintagma "hai, dă şi tu ceva". Investigatorul i-a dat agentului de poliţie suma de 400 lei.
RC: Da, hai că sunt băiat.
Podaru Fănel: Hai, dă-i..
RC: Cum ţi-i dau? Aşa? Aa! Săru mâna, patru milioane!
Podaru Fănel: Da. Pa, pa!
Imediat după primirea sumei de bani, agentul şef adjunct de poliţie Podaru Fănel i-a înapoiat investigatorului documentele, fără a dispune vreo măsură legală ce se impunea.
După numai o zi, respectiv în data de 14 martie 2015, investigatorul sub acoperire V. R. s-a întâlnit cu acelaşi agent Podaru Fănel, din echipaj făcând parte şi Pascu Dragoş, suma oferită ca şi mită fiind de 250 lei. În jurul orei 00.30, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada Călăraşi din municipiul Brăila, investigatorul sub acoperire a fost oprit de un echipaj de poliţie rutieră, iar un agent i-a spus că avea 81 de km/oră şi că a folosit în timpul conducerii telefonul mobil fără "măini libere". Amenda era în valoare de 877 lei.
Din nou, microifoanele au surprins perfect halucinanta discuţie cu agentul de poliţie.
Podaru Fănel: Agent şef adjunct Podaru, Poliţia Rutieră. Documentele dumneavoastră, vă rog!
VR: Aoleu... E grav?
Podaru Fănel: îî, e grăvuţ aşa... Optzeci şi unu de kilometri la oră. Cu neportul centurii de siguranţă. Opt puncte de penalizare, opt sute şaptezeci şi şapte de Iei!
Podaru Fănel: Puncte de penalizare mai aveţi?
VR: Habar n-am!
Podaru Fănel: Cam mult aţi avut, pentru localitate. Aţi intrat cu şaptezeci şi cinci şi v-aţi dus până în optzeci şi doi. Cred că dacă nu coboram, mai urcaţi un pic!
VR: Nu ştiu... Nu mi-am dat seama.
Podaru Fănel: Hai să vedem... Poate vă mai păsuim pentru ceva...
VR: Doamne-ajută!
Podaru Fănel: Doamne ajută, nu?
După ce investigatorul a ajuns la autospeciala de poliţie rutieră, agentul şef adjunct Podaru Fănel i-a spus că îl va sancţiona doar pentru centură, moment în care investigatorul a înţeles că trebuie să dea o sumă de bani şi i-a cerut agentului poliţa RCA a autovehiculului. Ulterior, agentul Podaru i-a comunicat investigatorului că nu îi va mai aplica nicio sancţiune. Investigatorul a primit poliţa RCA şi a mers la autoutilitară, unde a introdus în document suma de 250 lei.
Podaru Fănel: Să vă dăm numai pentru centură? Că-i mai mică.
VR: Cum consideraţi dumneavoastră.
Podaru Fănel: Nouăzeci şi şapte virgulă cinci.
VR: Păi, daţi-mi atunci asigurarea că mă duc până la maşină şi mă întorc imediat.
Podaru Fănel: Sau nu vă mai dăm deloc! ....râde.
V R: Daţi-mi acte că mă întorc imediat!
Investigatorul ia un document de la agent şi se îndreaptă în fugă înspre autoutilitară. La autoutilitară, investigatorul poartă următorul monolog:
VR: Am spus cuvintele magice. O sută, o sută cincizeci, două sute cincizeci.
Investigatorul revine la maşina de poliţie unde i-a înmânat agentului şef adjunct Podaru Fănel (care era aşezat pe locul conducătorului auto din autovehicul) poliţa RCA în care se afla suma de 250 lei. Acesta a extras suma respectivă şi a plasat-o între picioare.
"Suma de bani cu titlu de mită a fost luată de agentul Podaru Fănel, în prezenţa colegului acestuia, identificat ca fiind agent principal de poliţie Pascu Dragoş. Niciunul dintre cei doi poliţişti nu l-a sancţionat în vreun fel pe investigator pentru abaterile săvârşite", au consemnat anchetatorii.
În ziua de 26 februarie 2015, tot agentul Podaru a oprit în trafic, pe şoseaua DIG Brăila-Galaţi, un alt autoturism şi nu a luat vreo măsură împotriva şoferului vitezoman, primind în schimb o sumă de bani. Colaboratorul sub acoperire a spus că a fost vorba de 200 lei. Fiind audiat, şoferul PA a recunoscut săvârşirea infracţiunii reţinute în sarcina sa. "Un agent de poliţie, nu îmi aduc aminte dacă s-a legitimat, mi-a solicitat documentele, precizându-mi că am depăşit viteza legală. În acel moment, eu i-am spus că «sunt şi eu atent, că dau de o bere, dacă mă iartă». I-am dat permisul de conducere, cartea de identitate personală şi certificatul de înmatriculare. Am pus 200 de lei în asigurarea auto, pe care i-am înmânat-o agentului de poliţie. După scurt timp mi-a adus documentele menţionate mai sus, fără suma de bani pe care o pusesem în asigurare. Agentul de poliţie nu a întocmit niciun act de sancţionare".
Şi exemplele de acest gen continuă. Fiind audiat, inculpatul Podaru Fănel a recunoscut faptul că a pretins ocazional diferite sume de bani de la diverşi conducători auto pentru a nu-i sancţiona contravenţional. A spus că regretă faptele comise.