Mergi la conţinutul principal

Unde petrecem Revelionul şi cât ne costă

o petrecere acasă, cu familia şi prietenii, rămâne una dintre variantele cele mai puţin costisitoare pentru noaptea dintre ani • restaurantele din Brăila vor fi şi în acest an pline, asta deşi preţul unui meniu ajunge până la 400 lei/persoană • cel mai “scump” Revelion e cel de la munte, acolo unde  tarifele pentru câteva nopţi de cazare “rivalizează” cu ofertele unor vacanţe în străinătate • dacă nu aveţi încă planuri făcute şi nu aveţi nici buget, puteţi petrece noaptea dintre ani pe platoul din faţa primăriei, acolo unde Alex Velea este aşteptat să susţină un recital

 

Mai sunt câteva zile până la Revelion şi deja suntem în febra pregătirilor pentru petrecerea dintre ani. Fie că vom întâmpina 2018 acasă, la restaurant sau la munte, cu familia sau cu prietenii, vrem ca petrecerea de Anul Nou să fie una de neuitat. Iar pentru acest lucru scoatem din buzunar sute sau chiar mii de lei, în funcţie de locul unde ne vom afla în noaptea de Revelion. Am dorit să aflăm cât vor scoate din buzunar brăilenii pentru ultima noapte din an, aşa că am calculat cât costă o petrecere acasă, una la restaurant sau una la munte.

 

Revelionul acasă

Brăilenii care vor să petreacă trecerea dintre ani acasă vor cheltui mai puţini bani decât cei care vor merge în localuri ori cluburi. Totuşi, pentru bunătăţile pe care le vor aşeza pe masă vor scoate din buzunare câteva sute de lei, în funcţie de gusturile şi pretenţiile fiecăruia. Conform superstiţiilor, nu trebuie să ne lipsească din meniu strugurii albi, consideraţi simbolul belşugului. Se spune că dacă mănânci 12 boabe de struguri albi la miezul nopţii, vei avea parte de 12 luni dulci şi pline de sănătate. Şi peştele a devenit obligatoriu pe masa de Revelion, pentru a “aluneca mai uşor printre probleme”, potrivit unei alte credinţe populare.  Şi, ca să ne meargă bine, peştele trebuie aşezat întreg pe farfurie, mai spun unii superstiţioşi, pentru ca norocul să nu fie fragmentat.

Revenind la meniul pentru petrecerea de acasă, cei mai mulţi brăileni preferă un aperitiv format din semipreparate, cârnaţi, tobă, ouă umplute, roşii, măsline şi brânzeturi, iar la felurile principale de mâncare vor pune pe masă friptură de pui şi/sau porc, peşte, alături de diverse garnituri: cartofi gratinaţi, piure, orez etc. Să nu uităm de salata de boeuf! La desert, cele mai multe gazde vor avea pe masă prăjituri şi cozonaci, dar şi un tort de casă ori cumpărat, pentru a serba cum se cuvine Noul An 2018! La miezul nopţii, vom ciocni pahare cu şampanie şi vom ura “La mulţi ani!” celor dragi, după care vom continua petrecerea până-n zori cu vin, tărie ori sucuri.

 

Chiar şi 400 lei pentru petrecerea dintre ani la restaurant

Restaurantele din Brăila au venit şi anul acesta cu oferte care de care mai spectaculoase, preparate alese şi muzică bună. Rezervările la localurile din urbea nostră s-au făcut din timp, astfel că e aproape imposibil să mai găseşti un loc liber, asta deşi preţurile sunt ceva mai ridicate în comparaţie cu anul trecut. Însă organizatorii promit o petrecere de pomină, iar brăilenii vor ajunge să scoată din buzunare chiar şi 800 lei, suma la care se ridică meniul la un restaurant pentru două persoane. Sunt însă şi restaurante care promit o petrecere de neuitat la 250 sau 280 lei/persoană.

Puburile şi cluburile din oraş vor fi şi ele pline ochi şi vor fi deschise până dimineaţa pentru tinerii dornici de distracţie. Aperitive, open bar, şampanie, artificii şi invitaţi speciali, cu această ofertă au venit anul acesta localurile din Brăila. Şi dacă vă întrebaţi cât cheltuiesc tinerii pentru o seară în club, aflaţi că revelionul 2018 la un pub sau club poate să ajungă între 225 şi 300 lei/persoană.

 

Revelionul de pe Valea Prahovei, mai scump decât un weekend într-o capitală europeană

Mulţi brăileni au ales să petreacă Revelionul la munte, iar cei care au fost inspiraţi şi au rezervat din timp o cameră la hotel sau la o pensiune pot spune că un plătit un preţ decent pentru un sejur în această perioadă în care preţurile la cazare “explodează”. La polul opus, cei care s-au organizat în ultim moment au plătit sume “fabuloase” pentru un sejur de 5 zile, ofertele hotelurilor de pe Valea Prahovei ajungând să coste cât un city-break într-un oraş european.

Spre exemplu, la un hotel de 3• din Predeal, un sejur de 5 nopţi costă 345 euro/ persoană, oferta fiind una all inclusive. Preţul include şi masa festivă de Revelion, open bar, muzică de petrecere live (uşoara, populară şi lăutărească), colindatori, DJ, formaţie de dansuri şi cabaret.

Nici rezervarea unei vile pentru un grup de 12 persoane nu este o variantă mai ieftină. Proprietarul unei vile de trei stele din Predeal cere 360 euro/noapte, pentru cel puţin 5 zile, iar preţul nu include servicii de masă.

Preţuri ceva mai mici sunt în staţiunea Buşteni, unde trei nopţi de cazare la un hotel de 3 stele costă 675 lei/persoană.

O familie care a ales să petreacă Revelionul la Sighetul Marmaţiei, acolo unde “se agaţă harta-n cui”, a scos din buzunar peste 1.000 euro, pentru 5 nopţi de cazare cu mic dejun. Însă, în aceşti bani, pensiunea oferă cină festivă de Revelion, muzică live, dj, artificii, excursie la Muzeul Satului cu căruţa sau sania trasă de cai, foc de tabără şi program folcloric.

Indiferent de cheltuieli, zeci de mii de turişti au scos din buzunar sute de euro pentru câteva zile şi sunt aşteptaţi să petreacă noaptea dintre ani la munte, pe pârtiile de ski sau la restaurantele şi localurile din staţiuni.

Foarte mulţi turişti români vor fi prezenţi şi pe pârtiile de ski de la vecinii bulgari.

Staţiunile Bansko, Borovets si Pamporovo sunt cele mai “vânate” de români, mai ales datorită pârtiilor de ski, facilităţilor oferite de lanţurile hoteliere şi preţurile mai mici decât la noi.

Spre exemplu, în Bansko, pentru un sejur de 5 zile, 27 decembrie-1 ianuarie, preţurile pentru o cameră dublă pentru doi adulţi şi un copil, într-un hotel de 5 stele, pornesc de la 254 de euro/persoană, cu mic dejun. O altă ofertă a unui hotel de patru stele, pentru perioada 28 decembrie 2017-3 ianuarie 2018, însumează 260 euro/persoană.

 

Ţinuta de Revelion, alţi bani, altă distracţie

Cei care au ales să petreacă noaptea dintre ani la restaurant trebuie să aibă şi o ţinută pe măsura evenimentului. Dacă domnii nu vor cheltui foarte mulţi bani pe costum, putând apela la lucrurile pe care le au în şifonier şi îşi pot cumpăra eventual doar o cămaşă şi o cravată nouă, când vine vorba despre ţinuta partenerelor, lucrurile se schimbă. Doamnele şi domnişoarele vor să strălucească la cumpănă dintre ani şi cheltuiesc sute de lei pe rochii, pantofi, accesorii, coafură şi machiaj. Preţurile la rochii încep de la 100 lei şi ajung până la 500 lei sau chiar mai mult, pantofii sunt şi ei în jur în 150 lei - 300 lei, iar accesoriile pot depăşi şi ele 100 lei. În ultimii ani a devenit un trend să apelăm la un make-up artist pentru un machiaj profesional de Revelion, care costă în jur de 100-150 lei. Dar cheltuielile nu se termină aici, pentru că la o rochie frumoasă ne trebuie şi o coafură deosebită, aşadar alţi bani cheltuiţi. Însă pentru multe dintre doamne şi domnişoare banii nu contează atunci când vor să arate uimitor în ultima noapte din an.

 

Alternativă: Revelionul în stradă

Dacă v-aţi săturat de revelioane petrecute acasă, la restaurant ori la munte, Primăria Municipiului vă oferă alternativa petrecerii în stradă. Cum temperaturile se anunţă a fi pozitive în noaptea trecerii dintre ani, e un prilej bun de a încerca şi această variantă. Deja pe platoul din faţa primăriei a fost amenajată o scenă, iar programul a fost pus la punct. La ora 22.00, va începe programul artistic de muzică uşoară, iar la ora 23.00, va concerta Alex Velea, un cunoscut artist în muzica pop românească. După recitalul susţinut de Velea, municipalitatea a pregătit un joc de lasere, iar Noul An 2018 va fi întâmpinat cu tradiţionalul foc de artificii. Programul artistic va continua în Piaţa Indepedenţei cu cântece şi dansuri populare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro