Unde merg elevii cind chiulesc | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Unde merg elevii cind chiulesc

Chiar daca portile liceului sint inchise, chiar daca gardianul pazeste cu devotament poarta scolii pentru a nu scapa vreun chiulangiu, rezultatul este mereu acelasi, mereu in "favoarea" adolescentului. De-a lungul istoriei, elevii s-au dovedit intotdeauna inventivi si au gasit mereu o cale de a chiuli. S-au adaptat atit de bine, incit saritul gardului a devenit ceva obisnuit, iesitul pe geam (in cazul in care clasa este la parter) un fapt banal, iar celebra zicala "ma duc pina la chiosc" in timp ce colegii iti arunca ghiozdanul pe geam, un lucru la ordinea zilei. Dupa ce ai reusit sa iesi din unitatea respectiva de invatamint, primele intrebari care iti vin in minte sint: "Ce fac?", "Unde ma duc?".
Am facut un mic sondaj printre elevii de la mai multe licee brailene, sa ne facem o idee despre unde si de ce chiulesc adolescentii din oras.
Prima persoana care mi-a raspuns la intrebare a fost un elev al Liceului Teoretic "Panait Cerna": "Eu si colegii mei preferam sa mergem la fast-food-ul din apropiere, atunci cind chiulim. Este relativ aproape si e un loc sigur, iar motivul pentru care plecam de la ore este ca disciplina respectiva ne plictiseste, dar asta nu se intimpla mereu, pentru ca se pun absente si risti sa fii exmatriculat".
Al doilea raspuns l-am primit din partea unei eleve a Colegiului National "Nicolae Balcescu" si suna cam asa: "Noi cind chiulim, pierdem timpul prin apropierea liceului, cum fac toti, adica prin vreun local: pizzerie, fast-food, cafenea. Dar, in prezent, am renuntat sa mai fac asta si ma duc acasa sa imi fac temele pentru pregatire sau pentru alte obiecte importante, deoarece sint clasa a XII-a si am un examen important de sustinut la sfirsit de an scolar. Motivul pentru care plecam de la ore era fie ca aveam vreo lucrare si nu eram pregatiti, fie ca ora respectiva nu ne interesa".

"S-au inchis portile? Sarim gardul!"

"Chiar daca de anul acesta avem portile inchise, iar gardianul vegheaza neobosit asupra sigurantei noastre, elevii din Murgoci, sau cel putin eu, tot chiulesc. De chiulit e relativ simplu: trebuie doar sa sari un gard de un metru jumatate, iar dupa aceea, te asteapta libertatea. Esti liber sa mergi in parc, sa mergi pe faleza, sa mergi sa bei un suc, esti liber sa faci ce vrei. Bineinteles, pe absentele si raspunderea proprie. Iar motivele cred ca le stie toata lumea: plictiseala ori teama sa nu iei vreo nota mica", ne-a declarat un elev de la Murgoci
In Colegiul Economic "Ion Ghica" situatia sta putin altfel, asta poate si pentru ca in apropiere se afla Gradina Mare. "De obicei, plecam de la orele neinteresante, pentru ca ne plictisim, pentru ca avem pregatire sau pentru ca avem teme multe pentru a doua zi. Fiind o clasa unita, plecam aproape toti elevii de la aceste ore, dar se intimpla rar acest lucru. La orele importante cum ar fi matematica, limba romana, materii de examen obisnuiesc sa plece doar cei care nu s-au pregatit. "Decit o nota proasta, mai bine o absenta" - acesta e motto-ul elevilor. In aceste "pauze" te poti plimba pe faleza, prin Gradina Mare, daca vremea este frumoasa sau poti merge la fast-food sau intr-un local apropiat pentru a nu intirzia la urmatoarea ora", ne-a spus un elev din Economic.

Dar daca liceul in care inveti este in renovare si esti mutat in alta scoala?

O eleva din Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" ne-a raspuns: "Faptul ca ne-au mutat liceul in "Cerna" nu a constituit o problema, inca din prima saptamina de scoala am explorat imprejurimile si am gasit foarte usor fast-food-ul si parcul din spatele liceului, locuri numai bune pentru a scapa de o lucrare sau de vreo ora plictisitoare. Anul trecut, cind invatam in liceul nostru obisnuiam sa mergem pe faleza, in pub-urile din apropiere sau la vreun coleg acasa, motivele fiind aceleasi".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro