Ştrandul - printre puţinele piscine disponibile din oraş
Ştrandul de pe Faleza Dunării a fost deschis pe 6 iunie, având program de luni până duminică între orele 9.00 şi 18.00. Preţul pentru intrare variază în funcţie de vârstă şi de zilele săptămânii. Astfel, de luni până vineri, copiii, elevii şi studenţii plătesc 10 lei, iar adulţii 15 lei, pentru ca în weekend preţul să se ridice la 15 lei pentru copii, elevi şi studenţi şi 20 de lei pentru adulţi. Ştrandul cuprinde, de asemenea, şi terasă, unde intrarea este liberă. Odată cu deschiderea din acest an, ştrandul a avut parte de mai multe îmbunătăţiri: piscina a fost vopsită, a fost construit un bazin mic pentru copiii cu vârsta până la 5 ani, au fost puse la dispoziţie şezlonguri pentru care până în acest an se plătea taxă, nisipul a fost înlocuit cu pietriş şi a fost amenajat un gard viu.
Clienţii sunt obligaţi să respecte regulamentul de ordine interioară
La intrare este afişat regulamentul care trebuie respectat în incinta ştrandului. Clienţilor le este interzis accesul fără costum de baie, deţinerea de obiecte ascuţite sau să intre în piscină cu urme de nisip pe corp. De asemenea, este interzisă intrarea clienţilor aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. Toboganele nu trebuie folosite de către adulţi, iar scăldatul nu se face decât atunci când temperatura apei are peste 18 grade Celsius. Orice activitate din care poate rezulta disconfortul celor din jur nu este permisă.
Odată cu intrarea în ştrand clienţii trebuie să-şi asume mai multe obligaţii afişate de către conducere. Intrarea în bazin se face numai pe scările betonate după trecerea prin bazinul de dezinfectare şi duşuri, iar scările din inox vor fi utilizate doar pentru ieşirea din piscină. Bazinul mic este destinat exclusiv copiilor sub 5 ani. Adulţii sunt obligaţi să-şi supravegheze copiii care folosesc toboganele şi să-i însoţească pe cei cu vârsta până la 12 ani. În cazul nerespectăriii regulamentului sau în cazul unui comportament şi limbaj inadecvat, clienţii vor fi daţi afară.
Brăilenii care se duc la ştrand vor putea să închirieze pentru 5 lei o umbrelă de plajă, pentru 15 lei pe oră o masă de biliard, iar amatorii de minigolf vor plăti 10 lei de persoană.
Piscina este în general aglomerată, mulţi tineri alegând să-şi petreacă timpul liber aici.
Lacul Sărat nu mai atrage turiştii
Lacul Sărat nu mai este o atracţie întrucît nivelul apei a scăzut dramatic, având cam jumătate de metru. Turiştii sunt nemulţumiţi, iar cei care mai vin, vin doar pentru tratamentul cu nămol, însă nu poate fi vorba de baie. Totodată, concentraţia de sare din apă este atât de mare încât cristalele saline, deja grunjoase, provoacă iritaţii ale pielii.
Bazinul LPS - o alternativă pentru înotători
Bazinul de înot de la Liceul cu Program Sportiv va fi deschis şi în acest an publicului brăilean. Întrucât în perioada 25 - 28 iunie va avea loc Concursul Naţional de Înot pentru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 13 ani, deschiderea va avea loc pe 1 iulie. Atât tariful cât şi programul urmează să fie discutate şi stabilite în cadrul Consiliului de Administraţie.
Tinerii nu ocolesc locurile interzise
Din nefericire, mulţi tineri preferă să înoate în Dunăre în locuri unde scăldatul este strict interzis, chiar dacă nu ştiu să înoate, pentru că este gratis şi astfel accesibil tuturor. Întrebat de ce alege Dunărea în defavoarea locurilor special amenajate, Marius A. a răspuns: "În primul rând merg la Dunăre pentru că este gratis, dar îmi şi place plaja de pe partea cealaltă. Iau în considerare pericolul pe care îl constituie apele Dunării, însă încerc să nu mă îndepărtez prea mult de mal".
În fiecare an se înregistrează zeci de cazuri de tineri înecaţi în apele Dunării. Nici în această vară Dunărea nu a încetat să-şi ia tributul, până acum înregistrându-se trei cazuri. Primul a fost un minor de 13 ani care s-a înecat, în luna mai, în zona Trecerii Bac "Stânca", după ce s-a dus cu prietenii la scăldat. Băiatul a sărit de pe bacul care tocmai ajunsese la mal, însă a fost tras de curenţi şi nu a mai ieşit la suprafaţă. Pe data de 10 iunie, tânărul în vârstă de 18 ani, David Piroşcă, elevul eminent de la Liceul "Panait Cerna" a mers în apropiere de Nava "Mureş" să facă o baie, dar nu a mai reuşit să iasă din cauza curenţilor. Al treilea caz s-a înregistrat tot în zona Trecerii Bac "Stânca", victima fiind un băiat de 13 ani al cărui trup a fost descoperit de un brăilean care se afla cu şalupa pe Dunăre.
De altfel, în zona trecerii bac se produc foarte des astfel de evenimente, întrucât apa este foarte adâncă, sunt multe parâme, iar curenţii sunt foarte puternici.
Atenţie, pericol de moarte!
* autorităţile brăilene îi atenţionează din nou pe localnici să nu se mai scalde în Dunăre în locurile neamenajate, pentru că există curenţi extrem de periculoşi
Autorităţile locale fac apel din nou la brăileni să nu se mai scalde în Dunăre în zone neamenajate, dat fiind că există oricând pericolul să fie luaţi de curenţi şi să-şi piardă viaţa. Edilii, dar şi poliţiştii de la Transporturi se tem că cele două tragedii de săptămâna trecută, când doi adolescenţi de 13 şi respectiv 18 ani şi-au pierdut viaţa, sunt numai începutul unui lanţ de evenimente nefericite care se înregistrează în fiecare vară, când fluviul îşi ia tributul de zeci de vieţi omeneşti. Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a constatat chiar în week-end că oamenii continuă să facă baie în zona trecerii bac, unde, teoretic, există interdicţia de scăldat. El consideră însă că atât timp cât ei ignoră avertismentele şi interdicţiile de pe tăbliţele montate în zonele neautorizate, autorităţile nu-i pot împiedica să transforme malul fluviului în plajă improvizată, pe riscul lor: "Chiar în week-end, a venit cineva să mă ia de la bac şi am văzut o mulţime de tineri şi copii care înotau de zor, nu neapărat lângă mal, săreau în apă, ce mai, bucurie mare! Când le-am spus că nu e voie, mi-au spus «haideţi, domnu' primar, e vară, ne scăldăm şi noi!». Deci, în ciuda a ceea ce se întâmplă - şi din păcate, se întâmplă tragedii prea multe -, fiecare crede că lui nu i se va întâmpla şi continuă să facă baie în zonele neautorizate".
La rândul său, şeful Poliţiei Transporturi Brăila, comisarul Costel Crintea, îi atenţionează pe amatorii de băi în Dunăre că fluviul este deosebit de periculos chiar şi pentru înotătorii buni. Crintea a precizat că deja s-au înregistrat trei decese prin înec şi vara e abia la început, iar elevii abia acum au intrat în vacanţă.