"Unde fugim de-acasă?" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Unde fugim de-acasă?"

* taberele locale, Lacu Sărat şi Blasova, nu au autorizaţii de funcţionare pentru că nu au avut bani de investiţii *

Suntem în plină vacanţă de vară şi elevii şi-au primit sau încă îşi aşteaptă recompensele. Cele mai râvnite, excursiile şi taberele, sunt oferite în funcţie de puterea financiară a părinţilor, în ţară sau în străinătate. A trecut deja jumătate din vacanţa mare, unii elevi s-au întors din tabără, alţii însă sunt în pregătiri şi stau cu gândul doar la zilele frumoase pe care le vor petrece la munte ori la mare. Fie că vor să fie cu prietenii, să vadă locuri noi, sau pur si simplu să "scape" de părinţi pentru câteva zile, ideea de tabară încântă încă foarte mulţi copii şi tineri.

"Preţuri foarte bune având în vedere condiţiile excelente"

Am stat zilele acestea de vorbă cu mai mulţi tineri, copii dar şi cadre didactice, de la care am aflat ce înseamnă pentru ei taberele, ce aşteptări au şi, dacă s-au întors deja din călătorie, cum a fost. Salomeea s-a declarat foarte mulţumită de preţul de 200 de lei al excursiei de patru zile de la Cheile Bicazului. "Chiar dacă am fost cazaţi la o mănăstire, am avut parte de multe lucruri moderne, mâncare excelentă şi grup sanitar, pe care nu mă aşteptam să le găsesc la un preţ aşa de bun", ne lămureşte aceasta. Învăţătoarea Victoria Katană povesteşte cu entuziasm despre facilităţile taberei de la Sângeorz-Băi. "Preţul este unul foarte bun, având în vedere că pe lângă transport, masă şi cazare au fost incluse şi excursiile la muzeele din jurul taberei. Recomand o asemenea tabără, deoarece condiţiile sunt mult mai bune decât în anii anteriori, căsuţele au fost renovate, iar copiii au la dispoziţie un loc de joacă, sală de internet, diverse resurse cu care îşi ocupă timpul". Şi tinerilor li se par avantajoase preţurile taberelor, iar condiţiile de cazare foarte bune.

Dacă unii tineri nu pleacă "afară" din cauza situaţiei financiare ori că doresc să vadă mai întâi România, alţii sunt de-a dreptul încântaţi de ieşirile în spaţiul european. Alex a ieşit din ţară şi în anii anteriori. Grecia l-a impresionat atât de mult, încât a ales-o ca destinaţie şi în acest an, mai ales că pentru 12 zile a plătit doar 200 de euro. Pentru o tabără Germania sau Franţa preţul este de 485 de euro pentru 11 zile, pentru Elveţia, se plătesc 499 euro pentru 10 zile, iar o tabără la Disneyland poate ajunge 560 de euro.

Didina Coman, cadru didactic, se declară mulţumită de felul în care Direcţia pentru Tineret a încercat să satisfacă dorinţele ei şi ale elevilor. "De obicei, când se realizează o tabără, profesorul are stabilit deja în minte locaţia în care vrea să meargă şi cam ce ar trebui să includă preţul. Întotdeauna Direcţia pentru Tineret ne-a sprijinit, indiferent că a fost vorba de o excursie în timpul anului şcolar sau o tabără în perioada vacanţei", a comentat aceasta.


Doar 10% dintre elevi îşi permit o excursie sau o tabără

Pentru a pleca în orice excursie sau tabără, elevii au nevoie de două avize, cel al medicului şcolar şi cel al Inspectoratului.

La nivelul Inspectoratului Şcolar nu există o situaţie centralizată a excursiilor sau taberelor făcute în această vară. Inspectorul Viviana Tănase a spus că află de intenţia copiilor şi profesorilor de a pleca doar cu două zile înainte, când vin pentru aviz. În schimb, în anul şcolar trecut s-au făcut 255 de excursii, de maxim trei zile, de către elevi şi de către preşcolari, atât din mediul urban, cât şi din rural, dar mai ales pe Valea Prahovei sau în judeţul Buzău. Din experienţa anilor trecuţi, inspectorul ştie însă că sunt puţini copii care îşi permit să plece în tabere. "Taberele sunt costisitoare şi sunt puţini părinţi care îşi permit. Majoritatea copiilor merg doar în excursii. Anul acesta au fost mai puţini copii care au plecat în excursii pentru că o perioadă nu le-am mai dat voie să plece din cauza gripei porcine", a explicat prof. Viviana Tănase.
O statistică ceva mai veche arată că, de exemplu, în perioada septembrie 2008 - septembrie 2009, au plecat în excursii şi tabere 270 de grupuri. Iar cifra este cam aproximativ aceeaşi pentru fiecare an şcolar. Mergând mai departe, un grup are între 10 şi 20 de copii, deci se poate aprecia că într-un an şcolar merg în tabere sau excursii în jur de 5.000 de elevi, dintre cei aproximativ 50.000, adică doar 10%.

00tabere2 Tabăra de la Lacu Sărat a renovat doar o parte dintre căsuţele de PAL din anii '70 şi nu este suficient pentru a organiza turism şcolar Taberele brăilene Lacu Sărat şi Blasova au murit

În Brăila, turismul şcolar nu prea mai există încă din '90, când taberele de la Blasova ori Lacul Sărat încă erau căutate, fie pentru nămol, fie pentru diversele acţiuni în natură. Dacă la Blasova nimeni nu a mişcat nimic, în Lacu Sărat s-a arătat, totuşi, o bunăvoinţă, renovându-se 25 de căsuţe şi cantina, lucrări în valoare totală de 378.000 de lei. "Cu toate acestea, din lipsa anumitor utilităţi, stadiul în care se află tabăra este pentru turismul de masă, iar pentru a o aduce la un nivel acceptabil astfel încât să putem primi copiii, mai avem nevoie de un milion de lei. Banii ar fi investiţi în teren de joacă, teren de tenis, teren de fotbal, piscină, animatori etc." a precizat Sorin Constantin, directorul Direcţiei pentru Tineret. Prin urmare, se aşteaptă legea de parteneriat public-privat, iar dacă banii vor veni, în cel mai scurt timp taberele se vor deschide. Doar aşa Brăila ar putea avea şansa să se reînscrie pe lista judeţelor care oferă tabere şcolare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro