• potrivit Centrului Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC), în județele Brăila, Sălaj, Neamț, Hunedoara, Galați, Giurgiu și Buzău au fost înregistrate „zero” analize neconforme ale calității apei • asta după ce au fost efectuate, pe parcursul anului 2022, nu mai puțin de două milioane de analize privind calitatea apei la nivel național
Centrul Național de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar (CNMRMC) a dezvăluit, recent, unde se află cea mai bună apă potabilă din România, dar și cea mai scumpă, informează www.infofinanciar.ro.
Astfel, în anul 2022, s-au realizat aproape două milioane de analize privind calitatea apei la nivel național. Cu acest prilej, în județele Brăila, Sălaj, Neamț, Hunedoara, Galați, Giurgiu și Buzău au fost înregistrate „zero” analize neconforme ale calității apei. În acest top nu intră și Vasluiul, județul cu cea mai scumpă apă potabilă din România, de 15,9 lei metrul cub de apă, precizează sursa citată.
Sălajul și Hunedoara înregistrează un cost al apei mai redus, de 10,55 și respectiv 10,58 de lei metrul cub, dar în Buzău se înregistrează a doua cea mai scumpă apă potabilă din România (15,74 lei pe metru cub, inclusiv canalizarea).
Județele Neamț, Galați, Giurgiu și Brăila înregistrează costuri cu apa și canalizarea de 14,29 lei, 14,53 lei, 14,53 lei și, respectiv, 13,71 lei metrul cub.
Județul cu cele mai multe analize neconforme ale calității apei din România este județul Olt, cu 1.158 de analize neconforme. Pe locul secund din acest punct de vedere se plasează județul Bistrița-Năsăud, cu 557 de analize neconforme. Ierarhia negativă este completată de județul Caraș Severin (374 analize neconforme), județul Covasna (349), municipiul București (341), județul Mureș (270) și județul Brașov (263), precizează sursa citată.