Ministrul Turismului a vizitat din nou Brăila, cu ocazia semnării a trei contracte ce vizează modernizarea oraşului: reabilitarea străzii Galaţi, pe tronsonul cuprins între Bulevardul Dorobanţilor şi strada Mircea Mălăeru, reabilitarea Căii Călăraşilor pe tronsonul dintre Dorobanţi şi Bulevardul Independenţei şi instalarea unui sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în municipiu. Acestea sunt primele proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, semnate la Brăila. Proiectul de reabilitare a Căii Galaţi valorează 10 de milioane de lei, cel de reabilitare a Căii Călăraşilor 37 de milioane de lei, iar sistemul de supraveghere video trei milioane de lei, astfel urmărindu-se 69 de obiective, imaginile surprinse fiind trimise atât Poliţiei comunitare, cât şi Poliţiei naţionale, după cum a declarat la conferinţa de presă primarul Aurel Simionescu. Modernizarea şi reabilitarea celor două artere importante din oraş va dura aproape un an şi jumătate şi presupune îmbunătăţirea condiţiilor de transport auto şi cu tramvaiul, realizarea a sute de locuri de parcare, plantarea de pomi. La podul Brăiliţa se va desfiinţa podul special pentru tramvai şi va fi modernizat cel auto, pe unde va circula şi tramvaiul.
La Brăila vor mai veni bani europeni prin alte câteva proiecte ce se află în diferite stadii de aprobare: reabilitarea Pieţei Independenţei, a zonei de promenadă între Calea Călăraşilor şi faleză, restaurarea Teatrului "Maria Filotti", a căminului "Sf. Petru şi Pavel", a Castelului de Apă din Grădina Mare şi realizarea unui pasaj în cartierul Lacu Dulce. Toate aceste proiecte au fost prezentate de primarul Aurel Simionescu ministrului Elena Udrea, pe care a şi rugat-o să sprijine oraşul în realizarea a două obiective, reabilitarea Bazinului olimpic de înot de la LPS şi Staţia de Epurare.
Ministrul Elena Udrea a subliniat apoi importanţa atragerii de fonduri europene, din cele 33 de miliarde de euro alocaţi României, în condiţiile în care banii de la FMI vor merge către salarii şi pensii, iar investiţiile din bani româneşti au rămas pe locul doi. "Trebuie să facem un efort comun, aşa cum s-a întâmplat şi astăzi, pentru că administraţiile locale nu trebuie să aibă culoare politică. Aşteptările cetăţenilor sunt mari, justificate, astfel încât nu trebuie să avem reţineri în a găsi finanţări europene pentru proiectele comunităţilor. Proiecte se fac, dar apar probleme cu implementarea, achiziţiile, iar relaţia cu constructorii este anevoioasă. Se ratează astfel momentul cel mai important, plăţile, care contează foarte mult, pentru că aduc bani în economie. La minister am gândit un caiet de sarcini tip, care să fie mai puţin atractiv pentru cei care au făcut din contestarea licitaţiilor un adevărat sport şi sperăm astfel să meargă lucrurile mai repede şi banii să ajungă în economie, să avem infrastructură de calitate", a precizat ministrul Elena Udrea. În discursul său, ministrul a mai amintit faptul că va avea în vedere dezvoltarea proiectelor autorităţilor locale ce privesc drumurile, instalaţiile apă-canal, construirea de locuinţe pentru tineri. În privinţa vinderii blocurilor ANL, a subliniat că vor primi bani cu prioritate localităţile unde s-au vândut cât mai multe asemenea apartamente, pentru ca banii să finanţeze construirea de noi blocuri, foarte necesare. La nivel naţional sunt peste 100.000 de cereri. Se are chiar în vedere implicarea fondurilor private în ridicarea de asemenea locuinţe, urmărindu-se ca Legea parteneriatului public-privat să devină funcţională.
Elena Udrea va sprijini proiectul de reabilitare a teatrului
Cu prilejul acestei vizite la Brăila, ministrul Turismului a văzut şi Teatrul "Maria Filotti", unde i s-au detaliat importanţa clădirii, monument istoric, şi importanţa instituţiei pentru oraş, directorul Mircea Bodolan pledând convingător pentru ca proiectul de reabilitare în care este prinsă instituţia, în valoare de peste 20 de milioane de lei, să beneficieze de atenţia şi grija înaltului funcţionar. În holul instituţiei ministrul a avut şi o întâlnire hazlie cu reputatul caricaturist Costel Pătrăşcan, ale cărui lucrări au fost apreciate foarte mult, astfel că s-a făcut şi o propunere de colaborare între caricaturist şi Ministerul Turismului pentru realizarea unor materiale promoţionale interesante şi care să binedispună destinatarii. De la Costel Pătrăşcan ministrul a primit un tricou portocaliu, pe care era inscripţionat cuvântul "ministru" şi de care era prinsă o scamă, tocmai pentru a vedea care sunt cei ce sar să ia scama de pe tricoul ministerial.
Vizita a continuat cu inaugurarea Şcolii "Mihu Dragomir", reabilitată cu aproape 4,3 milioane de lei, din fonduri europene. Aici, alături de primarul Aurel Simionescu, directorul Gina Şuchea şi inspectorul general Viorel Botea, a fost martorul semnării documentelor prin care şcoala a luat în primire clădirea reabilitată. Ministrul Udrea a vizitat clasele, laboratoarele, biblioteca şi a rămas încântată de ceea ce a văzut. Chiar a scris un mesaj pe una dintre tablele din şcoală pentru elevi şi profesori, prin care le ura acestora mult succes. În cancelarie s-a întâlnit cu o parte a cadrelor didactice, care au fost bucuroase de întâlnire şi nu au făcut niciun reproş înaltului funcţionar. La final a scris şi un mesaj în cartea de onoare a instituţiei.
Ministrul Udrea a promis pensionarilor din centru că va reveni la vară să urmărească implementarea proiectelor semnate
Între cele două vizite amintite, ministrul Elena Udrea a avut parte şi de o întâlnire neplanificată cu pensionarii care se adună în fiecare zi în faţa Teatrului "Maria Filotti". Aceştia i-au strigat câteva cuvinte când au văzut-o că a ieşit din teatru, iar Elena Udrea s-a arătat dornică de o baie de mulţime. Furioşi, oamenii i-au reproşat că li s-au luat bani din pensie, că nu au unde să lucreze, că oraşul este mort din punct de vedere economic. Frustraţi şi nemulţumiţi de atâta timp, au găsit acum prilejul foarte bun de a reproşa ministrului că se fură ca în codru din banul public, că nu există interes pentru a creşte nivelul de trai al omului amărât. Unul dintre pensionari chiar şi-a adus aminte că Elena Udrea nu are studii politice, deci nu ar trebui să conducă un minister. Cuvintele, mai mult ţipate decât rostite, nu au intimidat-o pe Elena Udrea, care a insistat să discute cu oamenii, deşi staff-ul o tot invita să continue programul. Ea le-a explicat pensionarilor că a semnat contractele pentru trei proiecte, că vor veni bani în oraş, se vor crea, în câteva luni, locuri de muncă şi că va mai veni la vară să vadă cum s-au concretizat cele semnate. A reuşit, în final, să smulgă de la unii pensionari şi complimente referitoare la faptul că este o femeie frumoasă.
De altfel, prezenţa Elenei Udrea a fost una decentă, elegantă. A purtat un costum de tricot negru, cu dresuri opace negre şi ghete de lac, tot negre, cu platformă şi tocuri înalte. Machiajul a fost discret, natural, nu a purtat cercei deloc, doar un inel mai mare pe o mână şi pe cealaltă unul foarte fin, iar unghiile, lungi, au fost lăcuite cu un maro închis.
Din delegaţie au făcut parte prefectul Dumitru Popa, primarul Aurel Simionescu, parlamentari PDL şi PSD şi consilieri locali de la aceste partide.