Transferurile elevilor de la o şcoală la alta se fac în perioada intersemestrială, adică doar cursul acestei săptămâni. Fie că sunt copii din ciclul primar, gimnazial sau liceal, aceştia se pot muta de la o unitate de învăţământ la alta în baza unei cereri, iar transferul este aprobat numai dacă se îndeplinesc anumite condiţii.
Cei care intenţionează să facă această "schimbare" de colegi şi profesori trebuie să depună o cerere la unitatea şcolară la care vor să se transfere. Ulterior, Consiliul de Administraţie al şcolii respective se întruneşte şi analizează dacă sunt îndeplinite anumite condiţii, cum ar fi ca media de admitere a celui care doreşte transferul să fie mai mare decât cea a ultimului intrat la clasa respectivă, asta în cazul celor dintr-a IX-a, iar în celelalte cazuri se aplică aceeaşi regulă, luându-se în calcul însă media de absolvire, în funcţie de regulamentul interior al şcolii. Încă o condiţie pusă pe listă este aceea ca efectivul clasei să nu depăşească 30 de elevi. Totuşi, dacă şcoala decide să primească şi alţi copii, iar numărul maxim de elevi sare de 30, atunci Consiliul de Administraţie solicită Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila suplimentarea unui loc la clasa respectivă. Dacă IŞJ dă aprobare pentru mărirea colectivului de elevi, atunci transferul se poate face fără probleme.
"Transferurile elevilor din ciclurile primar, gimnazial, liceal, se efectuează numai în perioada intersemestrială, numai în săptămâna asta, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al şcolii unde vrea copilul să se transfere. Consiliul de Administraţie analizează dacă se îndeplinesc condiţiile de transfer. Noi, ca inspectorat, nu avem treabă. În cazul în care clasa unde vrea să se transfere elevul are deja 30 de elevi, dar cel care vrea să se transfere îndeplineşte celelalte condiţii, şcoala ne face solicitare pentru un loc sau două în plus. Noi analizăm şi aprobăm suplimentarea unui loc, şi nu transferul copilului", a precizat insp. Dan Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al IŞJ Brăila.