Mergi la conţinutul principal

Una dintre sculpturile realizate în tabăra “Nicăpetre” va fi amplasată în faţa liceului “Cerna”

• astfel, autorităţile locale vor îndeplini dorinţa fiului marelui sculptor brăilean, Nicăpetre • toate celelalte lucrări vor fi amplasate pe Bulevardul Independenţei, acolo unde se intenţionează realizarea “Bulevardului Artelor Vizuale” • atât preşedintele CJ, Francisk Chiriac, cât şi primarul Marian Dragomir s-au arătat extrem de încântaţi de statuile sculptate în marmură, aşa că propun ca materialul să fie folosit şi la a treia ediţie

 

Liderii administraţiei brăilene s-au arătat plăcut impresionaţi de lucrările rezultate în urma celei de-a doua ediţii a “Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală Nicăpetre” şi au anunţat deja câteva planuri de viitor legate de acest subiect.

Chiar dacă o parte dintre statuile rezultate în urma primei ediţii a taberei de sculptură încă mai “zac” în curtea colegiului “Neniţescu”, la care s-au adăugat şi operele noi, atât preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, cât şi primarul Marian Dragomir au confirmat că în cele din urmă toate lucrările vor ajunge să fie amplasate pe Bulevardul Independenţei, acolo unde se intenţionează realizarea “Bulevardului Artelor Vizuale”. Mai mult, Chiriac chiar a precizat că au început discuţiile în privinţa modului în care vor fi amenajate statuile, despre socluri şi chiar tăbliţe informative care să le însoţească. “Locurile sunt stabilite din câte ştiu eu, dar trebuie să trecem de acele proceduri legale. Vorbeam şi cu domnul primar, după cum aţi văzut sunt nişte statui foarte reuşite, mie îmi plac foarte mult. Încercăm să trecem de etapele astea birocratice, de hârţogăraie şi aşa mai departe. Până la urmă există şi acea procedură privind soclurile şi o vom face alături de Primărie. Ne-am şi gândit cum vrem să facem: să scriem autorul, să apară şi o mică poveste a viziunii autorului legat de ceea ce reprezintă statuia. Acum ne dorim şi sperăm ca statuile să ajungă pe locurile lor. Fiecare segment de Bulevard are povestea lui. Cea de-a doua ediţie a avut tema «Chira Chiralina». Încercăm să le aducem pe toate acolo”, a declarat Chiriac.

La rândul său, primarul Marian Dragomir a punctat că din punctul său de vedere statuile rezultate în urma celei de-a doua ediţii sunt mai frumoase şi chiar merită să fie aduse în prim-plan, în detrimentul primelor lucrări, dintre care o parte au fost deja amplasate provizoriu pe Bulevard. 

“Eu vreau să îi felicit pe cei care au participat la această ediţie şi pe cei care s-au implicat. Din punctul meu de vedere, aceasta are o valoare net superioară primului Simpozion. Poate şi datorită materialului în care au fost realizate statuile, pentru că marmura dă prestanţă. Dar poate şi pentru că de la an la an vin oameni din ce în ce mai implicaţi, mai ataşaţi de cultură, cu o viziune nouă în ceea ce priveşte realizarea acestor statui. Cred că este o reuşită. Acum suntem într-un stadiu avansat pe de o parte, dar în urmă pe partea celalaltă, legată de amplasarea lor. Poate că ar trebui să mai schimbăm locaţiile. Statuile acestea sunt mult mai reuşite din punctul meu de vedere decât cele din prima ediţie şi poate că ar trebui, pe acestea, să le expunem mai central, mai vizibil. Dar e interpretabil”, a declarat Dragomir.

În aceeaşi ordine de idei, edilul-şef s-a arătat deschis ideii ca una dintre lucrări să fie poziţionată în faţa Liceului Teoretic “Panait Cerna”, ca urmare a rugăminţilor fiului sculptorului brăilean Nicăpetre.

Bucăţile de marmură nefolosite, donate Liceului de Artă

Cei doi şefi ai administraţiei brăilene şi-au exprimat cu această ocazie dorinţa ca la ediţia a III-a a Simpozionului “Nicăpetre” să se lucreze tot în marmură. Cât despre solicitarea unora dintre artişti ca onorariul să fie mărit pe viitor în contextul în care se va lucra în materiale ceva mai dure, precum marmura, şeful CJ a indicat că urmează să analizeze şi acest aspect. “Aici vorbim de buget. Lăsaţi-ne să ne gândim. Trebuie să gândim bugetul pentru ediţia a III-a. Vom avea o discuţie. Eu, personal, mi-aş dori foarte mult şi chiar o să insist să rămânem tot la marmură. O să vedem cum găsim şi sumele necesare”, a afirmat sursa citată.

Interesant de precizat este faptul că, potrivit lui Chiriac, bucăţile de marmură rămase de la tabăra de sculptură din acest an vor fi donate Liceului de Artă din Brăila, astfel încât elevii să poată face practică pe un asemenea material. “Au rămas foarte multe bucăţi din blocurile de marmură. Am hotărât împreună să le dăm Liceului de Artă, pentru copii, astfel încât să înceapă şi ei să facă practică pe bucăţile rămase. Cine ştie? Poate ies alte statui mai micuţe, mai frumoase, ale copiilor noştri din Brăila, pe care să le putem expune în viitor”, a conchis acesta.

Reamintim că, bugetul alocat de Consiliul Judeţean pentru tabăra de sculptură a fost de 250.000 lei (2,5 miliarde de lei vechi), bani destinaţi pentru tot ce ţine de buna funcţionare a simpozionului, de la organizarea de şantier până la onorariul artiştilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro