Potrivit unui comunicat transmis de Ana-Maria Muscar, director al Hotelului-Castel Dracula, Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, va veni în România, pentru prima oară, spre sfârşitul lunii.
"Datorită popularităţii romanului «Dracula» al lui Bram Stoker, România a devenit o ţintă pentru nenumăraţi turişti care vor să vadă şi să calce pe locurile care au legătură cu legenda faimosului vampir - Contele Dracula. Până astăzi, familia Stoker s-a abţinut să se implice în aceste activităţi. Acest lucru se va schimba acum, când stră-strănepotul Dacre Stoker face echipă cu autorul şi fotograful olandez Hans Corneel de Roos", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, cei doi lucrează la "Dracula, Bram Stoker, ghid de călătorii", care va apărea în curând pe piaţă, transmite Mediafax.
"Ghidul pe care l-au plănuit va conduce către nişte locuri care nu sunt descrise în literatura de până acum despre romanul «Dracula», cum ar fi locurile unde Bram Stoker a crescut şi a trăit, în Dublin sau «Scholomance», misterioasa şcoală a Diavolilor, unde Contele Vampir şi-a învăţat magia neagră. Autorii noului Ghid de călătorii intenţionează să colaboreze cu site-urile deja existente în România şi care sunt asociate cu legenda lui Dracula", a spus Muscar.
Ea a adăugat că, în perioada 19-29 noiembrie, Dacre Stoker şi Hans de Roos, însoţiţi de producătorul de filme al Travel Channel, Aaron Saagers, vor vizita România pentru a-şi întâlni partenerii de aici.
"Adiţional Ghidului de călătorii, echipa produce o serie tv complementară, care va însoţi călătoria lor. Ei vor explica de ce Bram Stokernu a dorit să facă legătura între Contele Dracula şi personajul istoric, Vlad Ţepeş. Proprietarii şi managementul Hotel-Castel Dracula sunt onoraţi că sunt colaboratorii autorilor în proiectul acestui ghid de călătorii şi că îi vor găzdui la Piatra Fântânele", se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, în romanul "Dracula" al lui Bram Stoker, Borgo Pass (Pasul Tihuţa) joacă un rol vital. Prin acest pas, tânărul avocat Jonathan Harker călătoreşte într-o trăsură de la Bistriţa spre direcţia Bucovina, până când este preluat de caleaşca vampirului Conte Dracula.
Hotelul-Castel Dracula a fost construit în anii 80 la iniţiativa lui Alexandru Misiuga, la vremea aceea şef al turismului bistriţean. El a citit romanul "Dracula" al lui Bram Stoker a cărui acţiune se desfăşoară în ţinutul Transilvaniei şi a observat că atât descrierile care privesc oraşele Cluj şi Bistriţa, Pasul Bârgău (denumit în prezent Tihuţa - n.r) din Carpaţi, trecătoare care uneşte Transilvania de Moldova, cât şi descrierile altor locuri, respectă întru totul realitatea.
Misiuga a construit şi o statuie a romancierului Bram Stoker în apropierea castelului. Ea a fost realizată de un student la arte plastice şi a costat 2.000 de lei.
O asociaţie din Londra l-a numit pe Alexandru Misiuga Baron al Casei Dracula şi i-a oferit însemnele ei, un inel cu cap de mort. Misiuga a murit în urmă cu câţiva ani.