Substanţa - derivată din exoschelete de creveţi şi crabi - împiedică bananele să "respire" prin coaja lor, ucide bacteriile şi previne fenomenul de putrezire, astfel că aceste fructe pot rămâne proaspete timp de două săptămâni, scrie Daily Mail.
Bananele absorb oxigen şi elimină dioxid de carbon, dar prin coajă, fapt care contribuie la putrezirea fructului. De obicei, bananele sunt transportate când sunt verzi şi coapte apoi în mediu umed, similar celui din natură. În timp ce se coc, ele produc etilen. Ţinute într-o pungă, putrezesc mai repede, pentru că nivelul de etilen creşte.
Aplicată pe coaja bananelor verzi, substanţa - realizată din chitosan, prezent în crusta crabilor şi creveţilor - încetineşte coacerea acestora păstrându-le prospeţimea.
În supermarketuri, bananele se înnegresc şi devin moi în două-trei zile.
Din acest motiv, numai în Marea Britanie se aruncă zilnic 1,6 milioane de banane.
Profesorul Xihong Li, de la Universitatea din Tianjin, autorul descoperirii, spune că substanţa - un aşa numit hidrogel, un tip de material superabsorbant cu multe întrebuinţări medicale şi comerciale - este transparentă, insipidă şi total sigură pentru consumatori.