Un sondaj al IMAS susţine că USL a scăzut sub 50%, iar PDL a crescut într-o singură lună cu 2,8% | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un sondaj al IMAS susţine că USL a scăzut sub 50%, iar PDL a crescut într-o singură lună cu 2,8%

Barometrul "Adevărul", realizat de IMAS, relevă că Opoziţia are 49,2% din opţiunile alegătorilor, cel mai scăzut scor din 2011. USL conduce în topul preferinţelor electoratului, dar este în scădere, în timp ce PDL este într-o uşoară creştere, având 21,5%. Partidul Poporului, patronat de Dan Diaconescu, ar obţine 11,8% din voturi. Pragul electoral ar mai fi depăşit de PRM cu 6,4 % şi de UDMR cu 5,7%. UNPR şi PNG au în jur de 1%, sub pragul electoral de 5%.
Comparativ cu un sondaj IMAS din noiembrie, PDL şi PRM au crescut în decembrie faţă de luna anterioară, în timp ce restul formaţiunilor a scăzut. Astfel, USL a pierdut 2,5% (în noiembrie se situa la 51,7%), Partidul Poporului a scăzut cu 1,2 procente (în noiembrie avea 13%), UDMR a scăzut cu 0,2% (noiembrie: 5,9%). În schimb, PDL a crescut cu 2,8 procente (de la 18,7%), iar PRM cu 1,5% (de la 5,9% în noiembrie).
Întrucât nicio casă de sondare nu a făcut public nicio cercetare realizată în decembrie ("Avangarde Grupul de Studii Socio-Comportamentale" a prezentat un sondaj realizat între 5 şi 15 decembrie, dar exclusiv pe Capitală, n.r.), sondajul IMAS condus de fostul pesedist Alin Teodorescu nu poate fi comparat cu un altul. Cel mai recent sondaj naţional a fost dat publicităţii în noiembrie de Fundaţia Soros, care a fost beneficiara unei cercetări sociologice făcută de Gallup. Cercetarea releva că în noiembrie USL era preferată de 55% din electorat, cifra fiind mai mare cu patru procente decât cifra prezentată de IMAS pentru aceeaşi lună. În sondajul Gallup, PDL avea 18%, cifră apropiată de cea a IMAS (18,7), PP-DD era cotat cu 9%, o cifră mai mică cu patru procente decât cea a IMAS. De evidenţiat că toate procentele Gallup au ca bază de calcul persoanele care au o opinie, adică 49% din eşantion, şi includ şi pe cei care spun că merg sigur la vot. Sondajul IMAS, nici cel pe decembrie, nici cel din noiembrie, nu precizează dacă atunci când prezintă opţiunile de vot operează sau nu doar cu acea parte din eşantion care spune că va merge la vot.
Sondajul IMAS, nici cel pe decembrie, nici cel din noiembrie, nu precizează dacă atunci când prezintă opţiunile de vot operează sau nu doar cu acea parte din eşantion care spune că va merge la vot, însă potrivit unor declaraţii făcute chiar de Alin Teodorescu, s-ar putea trage concluzia ca se referă la întregul eşantion. Astfel, sociologul a vehiculat public unele cifre care s-ar referi la acea parte a eşantionului care merge la vot, acestea fiind cu mult diferite faţă de cele din sondajele livrate cotidianului "Adevărul". Astfel, Alin Teodorescu declara la începutul lunii decembrie, că potrivit datelor IMAS (nepublicate), din electoratul care merge sigur la vot, USL obţine 42 la sută, iar PDL nu mai puţin de 28 de procente. De asemenea, Teodorescu făcea o precizare şi cu privire la PP-DD, partid creditat constant în sondajele publice ale IMAS cu peste 10 procente. Sociologul IMAS susţinea în context că Dan Diaconescu nu are vreo şansă, deoarece aceia care declară că-l votează "sunt dintre cele 8 milioane care nu vor veni niciodată la vot".
Dincolo de scenariul ce ia în calcul volatilitatea opţiunilor electorale, mai este de luat în calcul şi scenariul intereselor pe care ar putea să le servească o anumită casă de sondare. Este binecunoscut faptul că strategii de campanie iau mereu în calcul şi sondajele pe care le face partea adversă, deoarece institutul care lucrează cu o anumită formaţiune plătitoare de sondaj are tendinţa de a prezenta cifre uşor mărite pentru beneficiar. Rămâne de văzut dacă în anul electoral 2012 institutele de sondare vor reuşi să facă uitate cifrele inexacte de la exit poll-urile de la prezidenţialele din 2009 şi dacă vor rămâne departe de jocul politic.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro