Raportul privind „Starea sănătăţii în UE” prezintă concluzii extrem de îngrijorătoare în ceea ce priveşte sistemul medical autohton. Rata mortalităţii este foarte crescută în România, accesul la medicamente inovatoare extrem de redus, eficienţa sistemului sanitar, în general, este extrem de deficitară. „Toate acestea au fost semnalate de către Uniunea Europeană, iar noi, cetăţenii români, ne confruntăm zilnic cu problemele din sănătate, fie că suntem vizaţi în mod direct, fie că persoane apropiate nouă necesită îngrijiri sau intervenţii medicale”, a declarat Emilia Meiroşu, coordonatorul Pro România Brăila.
Cu toate că există un număr de iniţiative pentru a îmbunătăţi sistemul sanitar cum ar fi Strategia naţională de sănătate din România acestea s-au dovedit a fi doar demersuri scriptice, care nu au fost puse în practică, în termeni reali. Totodată, nu au fost stabilite criterii clare pentru alocarea resurselor în vederea îmbunătăţirii raportului cost-eficacitate şi nu există un sistem în vigoare care să asigure o distribuire echitabilă a instituţiilor medicale şi a resurselor umane în domeniul sănătăţii în toată ţara, pentru a depăşi inegalităţile între zonele rurale şi cele urbane.
„Managementul sistemului sanitar românesc s-a dovedit şi continuă să fie unul deficitar. Se prezintă tot felul de programe naţionale însă acestea fie nu sunt puse în aplicare, fie se implementează într-un mod deficitar, rezultatul lor fiind practic nul. Inclusiv la Brăila, cetăţenii reclamă în mod constant condiţiile din spitale, calitatea actului medical, lipsa de coerenţă şi capabilitate a managementului sanitar la nivel local”, a mai declarat Emilia Meiroşu.
Având în vedere că domeniul sănătăţii este prioritar atât la nivel naţional, cât şi european, europarlamentarii Pro România vor promova politici publice care să ofere acces la sistemul de sănătate pentru toţi românii, dar şi medicamente şi tratamente medicale la standarde europene. Printre cele mai importante măsuri propuse de Pro România se numără susţinerea cerecetării şi inovării în ceea ce priveşte medicamentele, imunizarea pe tot parcursul vieţii prin vaccinare, ca modalitate de prevenţie şi asigurarea unei acoperiri optime în rândul populaţiei, pentru a preveni reapariţia unor epidemii de boli transmisibile.
„Prin voinţa şi sprijinul concetăţenilor noştri, România şi Brăila vor avea la Bruxelles, un om de stat care a demostrat şi continuă să demonstreze că înţelege problemele din domeniu şi, mai ales că ştie să identifice şi să pună în aplicare cele mai eficiente soluţii. În perioada mandatului său de premier, Mihai Tudose a aprobat investiţii semnificative pentru infrastructura de sănătate, destinate modernizării şi extinderii unor spitale publice, finalizării construcţiei unor unităţi spitaliceşti, identificarea terenurilor pentru construirea spitalelor regionale, care trenează de atât de mult timp, şi acestea sunt doar câteva. În ciuda acţiunilor concrete demarate de premierul Tudose, aceste obiective nu capătă contur pentru că guvernarea PSD, sub „bagheta” lui Liviu Dragnea, refuză banii europeni, deja alocaţi, şi întârzie în mod tendenţios realizările concrete din domeniul sănătăţii, rezumându-se doar la a critica în mod constant partenerii europeni ai României. Acest fapt nu aduce decât deservicii ţării noastre şi cetăţenilor noştri”, a subliniat Emilia Meiroşu, invitând brăilenii să voteze profesioniştii Pro România.