Mergi la conţinutul principal

Un sinsucces este totdeauna un succes al vietii

Si iata-ma intoarsa acasa dupa o vacanta placuta prin tara... Motiv pentru care m-am hotarit sa fac un fel de jurnal de calatorie. Sau mai bine un bilant. Nu atit pentru cei curiosi care vor sa stie ce, unde, cum, cit mai ales sa imi satisfac mie o imensa dorinta... aceea de a va spune si dovedi ca sint, in fond si la urma urmei, o persoana foarte norocoasa! Pai zic lucrul asta pentru ca timp de 6 ani am participat la faza nationala a Concursului National de Limba si Literatura Romana "Mihai Eminescu". Cred? De fapt sint chiar sigura ca este, pina acum, cea mai mare realizare a mea! Lasa faptul ca am luat la Capacitate medie mare, lasa faptul ca am vizitat Turcia, lasa faptul ca am sanse mari sa termin sefa de promotie (in speranta ca poate domnul director nu o sa imi joace vreo festa si sa nu imi dea mie aceasta distinctie... ca anul trecut nu am primit cheia succesului!)... asta ca o razbunare la adresa lui F. din scoala generala care m-a luat la citeva sutimi (sic! sic ! sic ! payback time), lasa faptul ca sint sanatoasa, ca am o familie de nota 10, ca am reusit sa depasesc toate complexele de care sufeream pina acum vreun an? Lasa faptul ca am avut un imens curaj si am reusit sa obtin o bursa mai mult decit ok de la o persoana foarte importanta din Braila... lasa toate detaliile astea... Nimic nu se poate compara cu faptul ca am reusit, timp de sase ani consecutivi, adica incepind cu clasa a VII-a, sa particip la faza nationala a acestei olimpiade! Acum nu mai conteaza atit de tare faptul ca acolo nu am obtinut decit o mentiune in clasa a X-a. Recunosc ca de fiecare data dezamagirea a fost mare sa descopar faptul ca, la nivel national, sint medie. Dar asta nu inseamna ca nu m-am straduit. Cu gindul asta am plecat la Rimnicu Vilcea. De fapt, am plecat cu gindul ca poate voi primi macar o diploma de fidelitate, lucru care nu s-a intimplat, desi in alti ani au mai fost persoane care au primit. Poate ca nu am fost destul de buna, poate ca nu sint premiati decit cei care au rezultate cu adevarat spectaculoase. In fiecare an am descoperit, pe unde am fost, ca lumea munceste! Ca sint foarte multi tineri mai mult decit ambitiosi care stiu ce vor de la viata! Iar acesti tineri nu sint putini ! Hai sa facem un calcul estimativ... La olimpiada de romana au participat in jur de 320 de persoane, de la clasele IX-XII. Dar sint foarte multe olimpiade, sa le punem in calcul si pe cele de matematica, de fizica, de istorie, de geografie, de limbi straine... Cred ca se ajunge la.... La cit oare ? Poate peste 2000 de persoane care stiu ce vor de la viata si care muncesc pentru viitorul lor.
Trecind dintr-una-ntr-alta... sa participi atitia ani la o olimpiada... nu stiu daca asta demonstreaza neaparat ca am fost cea mai buna din judetul Braila timp de 6 ani (deja vorbesc la un timp trecut, pentru ca timpul meu s-a scurs, sansele mele s-au epuizat)... dar sigur demonstreaza faptul ca mi-am gasit cel putin vocatia! Cei mai multi nu reusesc sa si-o gaseasca pina la virsta asta. Imi place sa scriu, imi place sa inventez, imi place! Imi plac cuvintele, imi place sa le minuiesc, sa le dau intelesul pe care il aleg eu. Si nu voi uita niciodata cum a inceput totul, pentru ca nu intotdeauna m-am priceput la materia asta. In scoala generala aveam chiar media 8 la romana, iar totul a inceput dintr-o ambitie de-a mea de a dovedi ca sint buna la toate materiile. Imi ziceam adesea ca este de neconceput sa am media 10 la matematica, iar la romana sa am 8. Iar in clasa a VII-a, la faza locala, cind am luat cea mai mare nota pe oras, adica 9,60, am demonstrat, mai ales doamnei mele profesoare, ca pot mai mult decit si-ar fi putut imagina cineva vreodata! Si de atunci m-am "abonat".
Poate ca fac acum apologia propriilor reusite, dar altfel cum sa fac ? Am plecat la Rimnicu Vilcea sperind ca voi primi acea diploma de fideliate. Atit voiam ! Nu trebuia sa mi se dea nici macar un leu pentru treaba asta, voiam doar o amarita de hirtie pe care sa scrie ca, da!, se recunoaste faptul ca am participat atitia ani la un concurs care... ramine de fiecare data sub semnul indoielii (se face sau nu blat acolo? - este o intrebare la care nu voi mai putea afla raspunsul niciodata ).
De altfel, in sase ani de zile, am strins poate mai multe amintiri decit as fi putut spera vreodata. Am vizitat cinci orase foarte frumoase (Iasi,Tirgu- Mures, Botosani, Cluj, Rimnicu Vilcea, pentru ca al saselea oras a fost Galatiul), locuri, monumente - cred ca nu mai are rost sa mentionez citeva, dar chiar si asa, tot am s-o fac : manastirea Sfintii Trei Ierarhi, Casa Dosoftei, parcul Copou, Bojdeuca Ion Creanga, "Pe linga plopii fara sot", Casa Vasile Pogor, Muzeul Mihai Eminescu, Monumentul lui Bolyai Farkas si Bolyai Janos, doua celebritati ale invatamintului si stiintei, Sighisoara, Cetatea Medievala, Liceul Bolyai-Farkas, Casa memoriala "Nicolae Iorga", Muzeul judetean (Sectia de etnografie, Botosani), Galeriile de arta "Stefan Luchian", Universitatea Babes -Bolyai (Cluj), Bastionul Croitorilor ( Cluj), Casa Matei Corvin(Cluj), Gradina Botanica (Cluj), Muzeul de Arta (Cluj), Muzeul de farmacie (Cluj), Cetatuia (Cluj), Manastirea Govora, Manastirea "Dintr-un Lemn", si cite nu mai sint ! - am cunoscut oameni si am trait experiente care ma vor insoti mereu, care imi vor aduce aminte ca nu!, in niciun caz nu mi-am pierdut adolescenta degeaba!
Asta a fost adolescenta mea! Acum, in prag de Bacalaureat, in prag de maturitate, chiar era nevoie de un astfel de bilant. Un bilant care sa ma ajute sa inteleg (poate ca, citind, unii dintre cei ca mine vor lua si ei aminte) ca nimic nu iti aduce o mai mare satisfactie decit sa culegi rodul muncii tale! Nimic nu este mai frumos decit sa te uiti in spate si sa vezi ca trecutul tau nu este doar un imens gol pe care nu vei mai reusi niciodata sa il umpli! Pentru ca mi s-a dat imensa sansa de a scrie in acest ziar, o sa le multumesc pe aceasta cale tuturor oamenilor care au trecut prin viata mea, de la care am avut ce invata! Sint pregatita sa intru macar cu un prim pas in viata.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro