Un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un singur abator autorizat pentru sacrificarea mieilor, la Brăila

• Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila le explică brăilenilor cum se pot achiziționa mieii de Paști și carnea de miel • singurul abator autorizat sanitar veterinar pentru sacrificarea mieilor este cel aparținând SC DINAMEL TRADE SRL, de pe Şos. Baldovineşti 16 • în cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în centre amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară • până marți, 8 aprilie, se deschiseseră doar trei astfel de centre, la Măxineni, Latinu și Pietroiu

 

Reguli pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, formulate de reprezentanții DSVSA Brăila. Este perioada în care, în mod tradițional, se consumă carne de miel. De aceea, inspectorii sanitar- veterinari au intensificat controalele și verifică „la sânge” condițiile de igienă în care este depozitată, transportată şi valorificată carnea de miel, precum și modul de comercializare a mieilor vii.

Potrivit DSVSA Brăila, mieii vii se pot comercializa în locuri special amenajate, însoţiţi de Certificat sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii și Formular de mișcare F2. Ambele documente se eliberează de către medicul veterinar de liberă practică din localitatea din care provin animalele. Obligatoriu, mieii vii vor fi individualizaţi (cu crotalie dublă din care una cu microcip).

„Mieii vii se vor putea comercializa şi la abatoarele autorizate sanitar veterinar. În acest caz, mieii trebuie să fie însoţiţi de Certificat sanitar veterinar pentru transportul animalelor vii, Formular de mişcare F2 (pentru mieii proveniţi din gospodăriile populaţiei), Document de mişcare a animalelor vii (pentru mieii proveniţi din exploataţii profesionale) şi informaţii lanţ alimentar. Având în vedere situaţia epidemiologică la nivel naţional privind pesta porcină africană (PPA), este obligatorie respectarea cu stricteţe a condiţiilor de biosecuritate privind mişcarea mieilor”, ne-a declarat dr. Costică Peltea, directorul DSVSA Brăila.

 

Unde se pot sacrifica mieii pentru Paști

Potrivit conducerii DSVSA Brăila, mieii se vor sacrifica în unităţi autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de ovine. Singurul abator autorizat sanitar veterinar din județul Brăila pentru sacrificarea ovinelor - și unde se pot sacrifica mieii de Paști, la solicitarea fermierilor - este cel aparținând SC DINAMEL TRADE SRL (de pe Şos. Baldovineşti nr. 16), din mun. Brăila.

Potrivit DSVSA, în cazul mieilor destinați sacrificării se vor avea în vedere următoarele:

- controlul stării de sănătate a animalelor și admiterea pentru sacrificare în vederea consumului public numai a animalelor care sunt sănătoase, crescute în gospodării, ferme și localități fără boli transmisibile;

- verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului și în timpul tăierii, în toate unitățile aprobate pentru tăierea mieilor;

- animalele vor fi însoțite de certificate veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.

În cazuri excepționale, sacrificarea mieilor se poate realiza și în centrele amenajate temporar, în care se asigură supraveghere sanitară veterinară. Spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor. La Brăila, activitatea de sacrificare a mieilor în spațiile amenajate temporar se va putea realiza până pe 19 aprilie, între orele 07:00 - 17:00.

Până marți, 8 aprilie, fuseseră depuse la DSVSA Brăila trei solicitări pentru deschiderea unor centre temporare de sacrificare a mieilor, la Măxineni, Latinu și Pietroiu. Solicitările au fost făcute de către fermierii din cele trei localități, în condițiile în care, la ora actuală, târgurile de animale din județul Brăila și din toată România rămân închise, din pricina restricțiilor impuse de cazurile de febră aftoasă și pesta porcină africană (PPA).

Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în centrele amenajate temporar se obține la cererea directă a consumatorilor și se va comercializa către aceștia numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată către alte unități din domeniul alimentar.

Marcarea carcaselor de miei rezultate în urma sacrificărilor în abatoarele autorizate sanitar veterinar se realizează cu o marcă de sănătate de formă ovală, în conformitate cu prevederile din Anexa II la Reg. (CE) nr.627/2019. Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în centrele/locurile amenajate temporar, se obține la cererea directă a consumatorilor și se va comercializa către aceștia numai după efectuarea examenului ante și post mortem, neputând fi livrată către alte unități din domeniul alimentar.

„Este interzisă depozitarea și comercializarea cărnii de miel în spații improvizate în care nu sunt asigurate o temperatura adecvată și condiții de igienă corespunzătoare. Marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultată în urma sacrificărilor în centrele amenajate temporar se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA. Este interzisă organizarea și amenajarea locurilor speciale pentru sacrificarea mieilor în zonele în care au fost impuse restricții din motive de sănătate a animalelor”, a mai precizat sursa citată.

Mieii sacrificați în gospodăria proprie nu se marchează. Aceştia şi produsele rezultate se utilizează pentru consumul familial.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro