Cum a apărut ideea concursului ?
După un an de apariţie a Revistei "Evrika!" (primul număr septembrie 1990) am considerat că acestă revistă este mai bine susţinută şi de un concurs al său, pe care l-am fixat la jumătatea primului trimestru şcolar, care să precedeze fazele locale şi judeţene ale Olimpiadei de Fizică.
Dacă la prima ediţie a concursului, care a avut loc la Brăila, în perioada 15-17 noiembrie 1991, au participat doar elevi din şapte judeţe (cele limitrofe judeţului Brăila şi judeţul Vaslui) la cea de a V-a ediţie au participat elevi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova.
Din anul 2002 concursul a fost inclus în calendarul Ministerului Educaţiei primind titulatura de concurs naţional, fiind a doua manifestare anuală, de amploare, a fizicienilor după Olimpiada Naţională. Din cele 25 de ediţii ale concursului, 18 ediţii (inclusiv aceasta) s-au organizat la Brăila, două ediţii s-au organizat la Călimăneşti, cu sprijinul prietenului nostru de o "Evrikă !" (vezi o viaţă), cunoscutul prof. Mihail Sandu, cel mai vechi propunător al problemelor concursului, o ediţie la Baia Mare, organizată de prof. dr. Viorica Chioran, una la Târgovişte în cadrul Taberei de Fizică, una la Orşova, organizată de prof. dr. Dan Trancotă (prefect al judeţului, la vemea aceea), una la Galaţi organizată de prof. Mihai Vasiliu - inspector şcolar general în acea perioadă (fost membru al colegiului de redacţie al revistei) şi una la Timişoara (2012) organizată de prof. dr. Sandu Golcea.
La 1 septembrie 1963, la vârsta de 23 de ani, eram numit, prin repartiţie ministerială, profesor de Fizică la actualul Colegiu Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" (pe atunci se numea Liceul nr.1, fost liceu de fete până în anul 1959). Am predat Fizica şi Astronomia până în anul 1973 când am fost transferat la proaspătul înfiinţat, pe vremea aceea, Liceul Industrial "Progresul", actualmente Grupul şcolar Industrial "Constantin Brâncoveanu", care aparţinea Uzinei de Utilaj Greu "Progresul".
În anul 1999, după 36 de ani de învăţământ, m-am pensionat la cerere, pentru a mă putea ocupa de Revista "Evrika!", ajunsă atunci în al IX-lea an de apariţie.
Asigurarea apariţiei lunare a unei reviste nu este un lucru simplu, mai ales când în acestă activitate sunt implicate doar două persoane.
Deşi timpul trece din ce în ce mai repede, secunda comprimându-se tot mai mult, aşa cum am arătat în unele articole din revistă, am ajuns acum la numărul 295, martie 2015, deci din septembrie 1990, când apărea primul număr al acesteia au trecut 295 de luni, echivalentul a 25 de ani. Mulţi se întreabă de ce ne ambiţionăm să edităm revista, crezând probabil că avem un profit material. NU! Satisfacţiile sunt de altă natură. Sunt de natură spirituală. Prin intermediul ei ne-am făcut prieteni în toată ţara şi în Republica Moldova. Cele mai recente satisfacţii sunt: decizia Prezidiului Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, ca Revista de Fizică "EVRIKA!"să fie considerată membru asociat şi să apară sub egida A.O.S.R., începând cu numărul din februarie 2014, cât şi scrisoarea de felicitare primită de la Preşedintele României, Domnul Klaus Iohannis, publicată în numărul din ianuarie 2015.
Mulţumim Ministerului Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice pentru susţinerea Concursului Naţional de Fizică "Evrika!", Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru organizarea Concursului "Evrika!", Colegiului Naţional "Gheorghe Munteanu Murgoci" pentru găzduirea Concursului, Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu" pentru susţinerea Revistei de Fizică "Evrika!", autorităţilor locale şi nu în ultimul rând colegilor profesori cu ajutorul cărora desfăşurarea acestui "Festival al Fizicii" s-a realizat în condiţii excelente.
Felicitări elevei Laura GEORGESCU din clasa a VIII-a, la Liceului Internaţional de Informatică din Bucureşti pentru performanţa obţinută : PUNCTAJ MAXIM AL CONCURSULUI (30 puncte), pentru care, redacţia Revistei de Fizică "EVRIKA!" i-a acordat Premiul şi Trofeul "EVRIKA!".