Mergi la conţinutul principal

Un român a inventat cafeaua din sfeclă roşie

Un român din localitatea sârbească Vlaicovăţ, situată la câţiva kilometri de oraşul Vîrşeţ, Nicolae Cotârlă, a inventat cafeaua din sfeclă roşie (Beta vulgaris), pe care a înregistrat-o la Institutul pentru Proprietate Intelectuală din Belgrad, informează agerpres.ro.
„Cafeaua mea, înregistrată ca marcă sub denumirea de Sorogat cafe na bazi svekle, este rezultatul unor cercetări pe care le-am început în anul 2012.
Produsul este unic în lume", a declarat inginerul Nicolae Cotârlă. Potrivit acestuia, tehnologia de obţinere a cafelei din sfeclă, deşi poate părea simplă, este foarte complicată, pentru că necesită anumite faze de prelucrare a sfeclei roşii, cea mai importantă fiind deshitratarea legumei.

Instalaţie de ambalare

"Am pus la punct o instalaţie de procesare şi o linie de ambalare şi vidare. A fost costisitor pentru mine, dar a meritat. Am satisfacţia că am contribuit la protejarea persoanelor care au făcut un viciu din consumul cafelei", a precizat Cotârlă.
Produsul său se comercializează en-gros pe pieţele din Serbia şi Germania, având reputaţia că poate fi utilizat fără riscuri de cardiaci, diabetici, femei gravide, chiar şi de copii, datorită conţinutului bogat în vitamine (A,B,C şi PP), proteine şi minerale.
Prepararea acestei băuturi care nu dăunează sănătăţii este cea clasică: se fierbe apa, se adaugă până la patru linguriţe de cafea la o ceaşcă de apă, o jumătate de linguriţă de miere dacă se doreşte şi poate fi consumată înainte sau după masă, în orice moment al zilei, chiar şi seara, pentru că nu provoacă insomnii ca alte cafele, după cum a declarat Cotârlă.

Produs nutritiv

În context, el a spus că produsul său nutritiv are un efect terapeutic asupra organismului uman şi poate fi utilizat cu succes în tratarea anemiilor, virozelor şi a imunităţii scăzute.
Datorită invenţiei sale culinare, a crescut şi mai mult popularitatea comunităţii româneşti din zonă, care este de mulţi ani un punct de atracţie pentru turişti graţie Castelului Bisingen, construit în stil clasicist în 1859 de familia lui George Mocioni, deputat în Dieta de la Budapesta din partea naţionaliştilor români şi sârbi din regiunea istorică Timoc-Morava.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro