Vineri, 22 octombrie, ora 17.30, Sala "Dr. Nicu Teodorescu" a Societăţii Filarmonice Lyra a devenit neîncăpătoare. La nici o lună de la deschiderea Palatului Lyra, un public avid de cultură a urmărit In Memoriam-ul dedicat Reginei Maria, eveniment ce a marcat 135 de la naşterea uneia dintre personalităţile de referinţă care au marcat istoria României moderne. Într-un decor elegant, pe fundalul căruia au rulat imagini cu Regina Maria, auditoriul a luat contact cu pasaje consistente din scrierile personale ale Reginei, în transpunerea scenică a actriţei Irina Petrescu, secondată îndeaproape de mezzosoprana Claudia Codreanu şi pianista Inna Oncescu, care au intercalat momente muzicale sugestive din creaţia lui Giaccomo Puccini, J. S. Bach, Lorenzo Perosi, Franz Schubert, Giuseppe Verdi sau Francesco Durante.
Lecţia de aducere aminte a fost dublată de cea istorică, în subsidiar, şi de cea etico-morală în prim-plan. Însemnările Reginei Maria, autoare cunoscută de poezie şi cărţi pentru copii, au relevat o simplitate aristocratică a gândirii şi, deopotrivă, o profunzime a nuanţelor eminamente umaniste. Consideraţiile privitoare, pur şi simplu, la viaţă sau raportările semnificative la religia creştin ortodoxă, religie îmbrăţişată cu căldură de Regina Maria, au emoţionat auditoriul, provocându-l la aplauze entuziaste ce au însoţit fiecare repriză de lectură.
Regalul din 22 octombrie, din Sala de Concerte "Dr. Nicu Teodorescu", n-a făcut altceva decât să confirme constituirea Societăţii Filarmonice Lyra într-un reper esenţial al culturii brăilene, pe de o parte, iar pe de altă parte să reafirme o imbatabilă regulă socială: cizmarii să croiască bocanci, oamenii politici state şi oamenii de cultură... cultură. Să-i lăsăm, aşadar, pe oamenii de cultură să se ocupe de cultură, pe cizmari de bocanci, iar de politicieni să ne rugăm să facă state, nu circ.