Mergi la conţinutul principal

Un razboi fara cistigatori

Hotarit lucru, razboiul dintre Braila si Galati pe tema celor 1.000 de hectare nu se va sfirsi prea curind. In ciuda anunturilor de conciliere facute, in mai multe rinduri, de cele doua parti, lupta s-a dus permanent, mai mult sau mai putin public. Uneori violent, alteori de gherila sau, in cea mai mare parte a timpului, doar de uzura, razboiul dintre administratiile celor doua judete dureaza de vreo sase ani. Pare chiar greu de constientizat cit de mult timp a trecut de cind, printr-o simpla hotarire de Guvern, Cabinetul Nastase a decis transferarea celor 1.000 de hectare de teren din judetul Braila in administrarea municipiului Galati. Sase ani care n-au rezolvat nimic, pentru ca, de fiecare data cind cineva anunta un armistitiu, altcineva declanseaza un nou atac.
De data aceasta, prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a declarat ca discutiile pe tema solutiei propuse de Consiliul Judetean Braila, conform careia municipiul vecin sa dea inapoi 500 de hectare de teren, nu mai merita a fi continuate. Asta pentru ca, spune el, Galatiul iese in pierdere din toata aceasta afacere, din moment ce impozitele vor merge la Braila, dar investitiile sint facute de galateni. La rece privind lucrurile, are si prefectul lor dreptate: e cam anormal sa investesti niste bani intr-o zona - vreo 25 de milioane de euro pina acum - dar beneficiile sa le primeasca altii, care n-au bagat nici un leu. Chiar daca brailenii ar putea spune ca Galatiul cistiga 500 de hectare de teren, ei de fapt pierd, pentru ca in prezent au 1.000. E drept ca toate cele 1.000 de ha sint, teoretic, ale judetului Braila, dar, practic, gratie hotaririi Guvernului Nastase, ele sint acum ale Galatiului. O situatie bizara, din care, in acest context, nu se va putea iesi vreodata. Asta pentru ca, sint convins, tot timpul se vor gasi motive de cearta intre cele doua administratii.
Solutii exista, cu siguranta: ori sa se schimbe efectiv granitele administrativ-teritoriale ale celor doua judete, iar cele 1.000 de hectare sa ramina si teoretic ale Galatiului, nu doar practic, ca acum, ori cele doua judete si orase sa se uneasca in unul singur, ori sa se creeze cu adevarat o zona metropolitana, in care ambele tabere sa aiba aceleasi drepturi si obligatii. Culmea insa este ca Braila si Galati duc acum un razboi absurd, pe care l-a declansat, de fapt, Bucurestiul. Si e clar ca, pina la urma, tot capitala poate sa rezolve problema, indiferent de metoda pe care o va adopta. Revoltator este insa altceva: ca Bucurestiul nu a facut absolut nimic in toti acesti ani, iar reprezentantii de acolo ai Brailei, parlamentarii, n-au miscat un deget pentru a inchide, intr-un fel sau altul, conflictul. Va mai amintiti cum promiteau toti candidatii la alegerile din 2004 ca rezolvarea problemei celor 1.000 de hectare va fi o prioritate in cazul in care ajung la guvernare? Ei bine, unii dintre ei au fost doi ani la putere, altii patru ani, dar nici unii, nici altii n-au intreprins nimic in aceasta privinta. Vor veni din nou alegerile, subiectul va reintra in agenda electorala a candidatilor, unii vor ajunge in Parlament, iar noi vom ramine cu razboiul. Un razboi al orgoliilor, in care nu vor exista invingatori, ci doar vreo 600.000 de victime care se visau a doua mare aglomerare urbana a tarii.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro