* pasărea a fost găsită pe banda de spațiu verde din zona sensului giratoriu de la ieșirea din Brăila spre Lacu Sărat, fiind luată și dusă înapoi în pădure, pentru a fi în siguranță
Un pui de ciuf de pădure rătăcit a fost salvat prin colaborarea a doi brăileni. Pasărea a fost găsită, ieri dimineață, în zona sensului giratoriu de la ieșirea din Brăila spre Lacu Sărat, pe fâșia de spațiu verde dintre cele două benzi de trafic. Puiul de ciuf de pădure era în pericol real de a fi călcat de mașini, iar cel care l-a găsit a fost dr. Stoica Cristinel Popa, președintele Asociației ”Euroteens”, absolvent de Stanford și Harvard University. Stoica Cristinel Popa, care este și membru fondator al Societății Ornitologice Române (SOR), l-a contactat telefonic pe Marius Vernescu, președintele acestei entități, sucursala Brăila, iar în urma discuției pasărea a fost luată din apropierea șoselei și mutată în pădure, pe o creangă, fiind astfel în afara pericolului de a fi atacată de câini.
Marius Vernescu, președintele Societății Ornitologice Române, sucursala Brăila, ne-a spus că puiul de ciuf de pădure nu era rănit.
”Pasărea a fost relocată în pădurea din apropiere. Colegul meu a verificat pasărea, nu era rănită, nu avea nimic rupt și atunci i-am spus că poate să o lase în pădure. E posibil să fi fost în căutarea hranei și s-a rătăcit, dar puiul trebuie să stea în pădure. În mod ideal ar fi trebuit să fie văzută de un veterinar însă sunt puțini specialiști în acest domeniu în Brăila. Dar cum nu era rănită, am decis să o ducem înapoi în pădure. Sunt convins că pasărea se va descurca, părinții vor veni după ea. Eu fac monitorizări în mai multe zone. Sunt trei - patru locații în Brăila în care se găsesc aceste păsări”, ne-a declarat ornitologul Marius Vernescu.
Potrivit site-ului Societății Ornitologice Române, ciuful de pădure este o specie de pasăre răpitoare de noapte de talie medie. Sexele sunt asemănătoare (femela fiind ușor mai mare), masculul fiind în medie mai deschis, cu mai puține striații ventral, iar fața mai deschisă la culoare. Dorsal penajul este crem-ruginiu, fin pătat, iar partea ventrală este striată în întregime. Aripile sunt lungi și înguste. Pe cap prezintă două moțuri lungi (ciufi) care nu sunt vizibile în zbor sau când sunt relaxați. Ochii sunt de culoare portocalie. Discul facial este uniform și prezintă două arcuri albe la ochi. Lungimea corpului este de 31-37 cm, anvergura aripilor este de 86- 98 cm și are o greutate medie de 220-305 grame.
Specia are o distribuție largă în toată emisfera nordică, fiind distribuită pe arii largi în Europa, Asia și America de Nord. În nord urcă până în zonele sub-arctice, iar în sud ajunge în toată zona Mediteranei, inclusiv în nordul Africii. În România este o specie comună, distribuită pe întreg teritoriul țării, din zonele joase de câmpie și luncă (inclusiv Delta Dunării), până în zona de dealuri înalte.