În plină criză financiară, primarul Aurel Simionescu nu renunţă la proiectele ambiţioase şi, deşi încă nu ştie de unde va face rost de bani, edilul şef a anunţat că pe lista proiectelor care urmează a fi demarate în viitorul apropiat se află reabilitarea celebrului turn rotativ din Grădina Mare şi construirea unui parc de distracţii acvatice. Săptămâna trecută, în cadrul unei conferinţe de presă, Simionescu a explicat că în perioada imediat următoare, Primăria va demara o serie de acţiuni de promovare a unor obiective de maxim interes turistic, precizând că speră în găsirea unei surse de finanţare pe bani europeni. "Vom promova un proiect în legătură cu castelul din Grădina Mare, să intrăm pe o formulă de finanţare europeană. Am discutat ieri să avem o formulă de promovare, pe site-ul nostru, a zonei pe care o numim generic «Parc Industrial», în Zona Liberă, şi care stă de ani buni fără să se întâmple nimic acolo. Încercăm să o valorificăm. De asemenea, există propunerea de construire a unui Aqualand, o formulă din aceasta de parc de distracţii. Am cerut să fie identificate câteva locaţii, ca să vedem dacă şi în ce formulă - în formulă privată sau bani europeni - am putea să realizăm un astfel de lucru. Sunt proiecte pe care am spus că le pregătim pentru toamna-iarna acestui an, astfel încât, începând cu anul viitor, să putem să lucrăm la ele", a declarat edilul-şef.
Deşi este părăsit de ani de zile, turnul rotativ s-a păstrat în condiţii bune
În ceea ce priveşte turnul rotativ, Simionescu a spus că încă nu s-a gândit la un mod de finanţare concret, acesta urmând a fi stabilit abia în urma efectuării unui studiu de specialitate, care va analiza gradul de uzură al clădirii. Vizavi de specificul pe care îl va avea turnul, primarul a precizat că nu crede că va fi transformat într-un restaurant, ci va avea alte întrebuinţări. "E un proiect complex. Deci, să fie şi de vizitare, există şi un proiect de observator. Să vedem în ce măsură partea aceea de rotaţie mai funcţionează şi, eventual, în partea de sus, dacă tot facem o chestiune din aceasta, să poată fi şi o formulă de alimentaţie publică", a precizat Aurel Simionescu, adăugând că, din punctul lui de vedere, turnul se prezintă într-o stare nesperat de bună: "Odată am intrat în clădire şi arată nesperat de bine, din punctul meu de vedere. Deci, nu se văd fisuri, crăpături, deplasări etc., deşi stă părăsită de ani buni. Ne trebuie o expertiză. După ce aflăm care este situaţia, putem să identificăm şi formulele de finanţare".
De asemenea, edilul-şef a anunţat că e posibil ca proiectul de reabilitare a statuii lui Traian, de lângă Biserica Sfinţii Arhangheli,
să ajungă în această săptămână pe masa comisiei Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Brăila. Simionescu a explicat că nu învinovăţeşte pe nimeni pentru tergiversarea reabilitării statuii, deoarece - susţine primarul - procedura birocratică este una anevoioasă. "Eu sper ca astăzi să am, în sfârşit, proiectul de la statuia lui Traian, de reabilitare, care să intre săptămâna viitoare în comisia de la Monumente şi să încercăm să ne apucăm şi de treabă. Repet ceea ce v-am mai spus: eu nu fac vinovat pe nimeni, dar există o procedură extrem de anevoioasă atunci când dorim să intervenim asupra unor astfel de monumente. Eu sunt de acord că trebuie să avem grijă şi că nu putem pune pe oricine să se apuce de orice, când este vorba de astfel de monumente, dar, pe de altă parte, cred că am sărit în extrema cealaltă şi orice intervenţie din aceasta este una de foarte, foarte lungă durată. Durează mai mult aprobările decât lucrarea propriu-zisă", a conchis Simionescu.