Mergi la conţinutul principal

Un nou tur de scrutin, aceeaşi bătaie de joc

Peste 4.000 de oameni protestau ieri la amiază la Consulatul României de la Munchen, nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta. Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania, declara pentru Mediafax că mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie. Mihai Rusu a venit la vot, împreună cu mai mulţi prieteni, încă de la deschiderea urnelor, iar până la amiază el şi cei din grupul său nu reuşiseră să voteze.
Până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), din cei 4.000 de oameni care stau la coadă reuşiseră să voteze 1.355.
Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a făcut, sâmbătă, o vizită de lucru la Munchen, pentru evaluarea modului în care sunt aplicate măsurile vizând fluidizarea procesului de votare în turul al doilea. Meleşcanu susţinea că MAE "a luat toate măsurile care ţin de competenţele sale legale pentru asigurarea unor condiţii bune pentru exercitarea dreptului de vot în străinătate de către cetăţenii români la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale".

Atmosferă tensionată la Paris

La Oslo, coada românilor care aşteptau să voteze număra deja câteva zeci de persoane la primele ore ale dimineţii. La fel şi la Copenhaga, unde numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică. Aici, durata de aşteptare la rând ajunsese deja la o oră la mijlocul zilei de ieri. Coadă era şi la cea de-a doua secţie de votare din Danemarca, deschisă în oraşul Ikast. Acolo, durata de aşteptare era de trei ore.
Românii nevoiţi să stea câteva ore la coadă pentru a putea vota la cele două secţii de la Paris au scandat mesaje antiguvernamentale şi "Vrem să votăm", unii dintre votanţi cerând prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, printre ei. Numărul celor de la coadă era estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind să voteze încă înainte de deschiderea urnelor. Potrivit unor martori oculari, citaţi de Mediafax, atmosfera era tensionată, oamenii strigând "Vrem să votăm!", "Jos Ponta!", "Jos comuniştii!". Mai multe persoane sunt nemulţumite de faptul că nu s-au organizat secţii în plus faţă de turul I.

Cozi uriaşe în oraşele europene, dar şi la New York şi Montreal

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, a aşteptat alături de numeroşi români să voteze la ICR Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8.00. Potrivit unor martori oculari, procesul de vot a mers "relativ repede", timpul de aşteptare în prima parte a zilei de ieri fiind de aproximativ o oră. În schimb, la Birmingham, românii au stat la coadă şi câte patru ore pentru alegerea viitorului şef de stat. În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot. În primul tur al alegerilor prezidenţiale, în 2 noiembrie, mii de persoane nu au putut vota la secţiile din Londra şi au protestat ore bune după închiderea urnelor.

La Torino, coada depăşise ieri la amiază 3.000 de persoane, unele dintre acestea reclamând că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi "ca la grădina zoologică". Primii români s-au aşezat la coadă în faţa Consulatului încă de la ora 6.00.
În Italia trăiesc cei mai mulţi români din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numărul lor a scăzut în ultimii ani. În consecinţă, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidenţiale de anul acesta să reducă, faţă de 2009, numărul secţiilor de votare, de la 55 la 51.

De asemenea, în Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi24. De altfel, pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de români stabiliţi în Europa de Vest s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară. Cei care veniseră la ICR Londra aduseseră pancarte cu mesaje precum "Nu vă înghesuiţi", "Ţin rând pentru democraţie" şi "Vrem să votăm!".

Şi la cele patru secţii de votare din Chişinău cozile s-au format încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României, cu două ore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală 7.00 (aceeaşi cu ora României). Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele. La primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane, dar alte câteva sute n-au mai apucat.

În Statele Unite, aceeaşi situaţie. Ieri la amiază, respectiv 12 - ora locală, o coadă formată din câteva sute de persoane era prezentă la secţia deschisă la Institutul Cultural Român. La fel şi în Montreal.

Cum a rezolvat Meleşcanu cozile din Paris: Să meargă la altă secţie, la 400 km!

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, le-a recomandat românilor care se simt descurajaţi de cozile de la secţiile de votare de la Paris să se ducă în alte oraşe, cel mai apropiat fiind Nacy, unde, la ora actuală, nu există coadă, localitatea aflându-se însă la 385 de km de capitala franceză. "Aş vrea să recomand tuturor celor care, eventual, s-ar putea simţi descurajaţi de numărul mare de oameni care sunt la coadă, să încerce să voteze şi la alte secţii. Cea mai apropiată secţie este la Nancy, unde, la ora actuală, nu există niciun fel de coadă", a declarat, duminică, la Paris, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Şeful diplomaţiei a mai spus că cei care doresc "cu adevărat" să voteze şi "pot să facă acest sacrificiu" să se ducă la Nancy, "mai ales că este un oraş superb, leagănul art nouveau care s-a creat în Franţa şi care este bine cunoscut şi în România". Distanţa între Paris şi Nancy este de 385 de kilometri. Astfel, cei care ar dori să voteze acolo ar fi nevoiţi să facă un drum cu o durată de peste trei ore, cu maşina. Cu trenul, distanţa poate fi parcursă în aproximativ două ore şi ar costa, dus, la clasa a II-a, peste 60 de euro.

Băsescu a cerut întrunirea Guvernului pentru a da ordonanţa de prelungire a votării

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00. Şi acest apel a rămas fără răspuns, Guvernul arătându-se surd şi la doleanţele românilor care nu au mai putut vota la secţiile din străinătate.
Potrivit unui comunicat de presă remis de Administraţia Prezidenţială, "preşedintele Traian Băsescu a observat posibile dificultăţi în a asigura dreptul de a vota tuturor românilor din diasporă". "În aceste condiţii, solicită Guvernului României o întrunire de îndată în care să emită o ordonanţă de urgenţă care să prelungească programul de votare până la ora 24.00", se arată în comunicatul de presă citat de Mediafax.
"Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu vine ca urmare a mesajelor şi semnalelor primite din străinătate, potrivit cărora mulţi cetăţeni români care stau de câteva ore la coadă estimează că nu vor putea vota", se menţionează în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.
Teodor Meleşcanu a susţinut mai devreme că a cerut şi el acelaşi lucru Biroului Electoral Central, dar că a primit răspuns negativ. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ, a declarat pentru Agerpres că BEC nu a primit de la Ministerul Afacerilor Externe nicio propunere de prelungire a programului de vot la secţiile din străinătate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro