Mergi la conţinutul principal
Planurile administrației Chiriac

Un nou spital la Brăila

* membrii Consiliului Județean Brăila au aprobat, recent, un proiect de hotărâre prin care solicită Guvernului actualizarea de inventar a unui teren de 32.288,29 mp de pe Șoseaua Râmnicu Sărat și predarea sa în proprietatea județului pentru a realiza acolo un corp nou de spital * dacă Executivul va aproba acest lucru, planul este ca în viitor cele 400 de paturi din Corpul B (fostul Spital 3) să se mute în clădirea nouă care s-ar putea realiza * potrivit președintelui CJ Brăila, Francisk Chiriac, proiectul privind reabilitarea spitalului din Hipodrom merge mai departe, iar dacă ambele variante se vor înfăptui, în clădirea de patrimoniu se va putea amenaja ulterior un cămin de bătrâni

 

Un proiect ambițios schițat la nivelul Consiliului Județean Brăila a fost prezentat și demarat în cadrul ședinței ordinare din luna octombrie a instituției. Este vorba despre încercarea de preluare în proprietate, de la Guvernul României, a unui teren de 32,288,29 mp din Municipiul Brăila, unde pe viitor s-ar putea realiza un nou corp al Spitalului Județean de Urgență. Practic, consilierii județeni au aprobat să transmită o solicitare Guvernului de actualizare a valorii de inventar a acestui imobil aflat pe Șoseaua Râmnicu Sărat nr. 117 (fosta autobază ”Braicar”), dar și transmitere a lui din domeniul public al statului și administrarea CJ, așa cum este în prezent, în domeniul public al Județului Brăila. După cum a explicat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, instituția pe care o conduce a preluat în 2013 acest garaj auto în administrare, ca urmare a unei hotărâri de Guvern. Intenția a fost ca pe spațiul respectiv să se realizeze un nou sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, însă cum imobilul în care funcționează respectiva instituție în prezent a fost renovat, demersul și-a pierdut utilitatea. De aici a reieșit ideea conducerii CJ Brăila de a solicita respectivul teren în proprietate, pentru ca mai apoi să realizeze un studiu de fezabilitate și apoi găsirea unei soluții de finanțare pentru construirea unui corp nou-nouț al Spitalului Județean. Acest plan se leagă oarecum cu proiectul privind reabilitarea Corpului B al SJU (fostul Spital nr. 3 din Hipodrom). Mai exact, intenția autorităților brăilene este de a reabilita respectiva clădire de patrimoniu din fonduri europene, inițial, pentru ca acolo să funcționeze în continuare unitatea spitalicească. Dacă însă Guvernul aprobă planul privind construirea unui corp nou, odată realizat acesta, ar urma mutarea celor 400 de paturi din Corpul B în noua clădire, iar în imobilul de patrimoniu de asemenea reabilitat, să fie amenajat un cămin pentru bătrâni, modern.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului aprobat de consilierii județeni, solicitarea transmiterii bunului imobil din domeniul public al statului în domeniul public al Județului Brăila are ca fundament necesitatea înființării unei noi unități destinate dezvoltării activităților sanitare, conform nevoilor de sănătate ale populației județului Brăila, în vederea asigurării și îmbunătățirii continue a calității serviciilor de sănătate. Înființarea unei noi unități sanitare, dotată cu 400 de paturi, va contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a populației, condiție esențială pentru bunăstarea socială și economică, accesul la îngrijirile de sănătate reprezentând una din obligațiile sociale, recunoscută ca făcând parte din drepturile fundamentale esențiale ale omului.

”Având în vedere noua destinație a imobilului, care justifică uzul și interesul public județean, considerăm că este necesară și oportună transmiterea imobilului în domeniul public al județului Brăila. Urmare celor prezentate, vom promova o hotărâre de Guvern privind actualizarea valorii de inventar a unui imobil aflat în domeniul public al statului și în administrarea Consiliului Județean Brăila și trecerea acestuia în domeniul public al județului Brăila”, se mai precizează în cadrul documentației.

 

Planurile lui Chiriac, prezentate în ședință

Precizăm că, după cum se explică în proiect, întreg acest demers a pornit de la nivelul conducerii CJ Brăila, în contextul în care există o neconcordanță între valoarea de inventar a imobilului în actele Guvernului României și în cele ale Consiliului Județean. Imobilul de pe Șoseaua Râmnicu Sărat nr. 117 este proprietate a statului român și în 2013 avea o valoare de 8.596.992 lei. Ulterior, în 2019 clădirea a fost reevaluată în contextul legislației actualizate și a fost declarată ca având valoarea de 9.427.600 lei. Astfel a apărut contextul în care reprezentanții administrației brăilene au decis să profite de moment și să solicite și proprietatea asupra terenului.

În timpul ședinței ordinare din 28 octombrie, proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi. La momentul dezbaterii, consilierul județean PNL Marian Căpățînă a încercat să ia cuvântul, însă dintr-o eroare tehnică, acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, la secțiunea ”alte probleme”, acesta a intervenit pentru a solicita anumite lămuriri.

”După cum bine s-a văzut, am fost cu toții «pentru» la acel punct nr. 15, care vizează preluarea la nivelul CJ Brăila a unui teren de pe Șoseaua Râmnicu Sărat. Mai scrie în proiect acolo că destinația ulterioară va fi realizarea unui imobil pe componenta de Sănătate, având în vedere că pe legislația actuală, Legea 95 ce face referire la domeniul sănătății, numărul de paturi care sunt în sistemul sanitar la nivelul unui județ este unul fix, raportat la populația județului respectiv. Întrebarea pe care vreau să v-o adresez este următoarea: dacă dorim să facem o investiție într-un imobil ce va deservi sistemul de sănătate public în Județul Brăila, aș dori să știm, ce paturi, de unde preconizați să le preluați, din ce clădire de la acest moment? Este o discuție pentru viitor. Dacă este cumva vorba despre fostul Spital nr. 3 din Hipodrom, așa cunoscut ca și Corpul B al Spitalului Județean Brăila, rugămintea mea este ca pe viitor, dacă cumva ne gândim cu toții la acest transfer în fapt, să îi găsim o utilitate. Pentru că este păcat, este o clădire de patrimoniu. Este o clădire emblematică pentru Municipiul Brăila și ar fi păcat să nu îi dăm o utilitate ulterioară investiției pentru care astăzi am pornit la un drum și am votat cu toții”, a declarat Căpățînă.

Președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a precizat în acest context faptul că intenția este într-adevăr ca pe viitor să mute paturile din Corpul B al spitalului în noua clădire, dacă întregul demers se va bucura de succes. Tot cu această ocazie, Chiriac a precizat că în clădirea fostului Spital nr. 3 ar putea fi amenajat un centru pentru bătrâni, odată ce imobilul va fi oricum reabilitat pentru a deservi un spital.

”Imobilul rămas, din punctul meu de vedere, s-ar preta pentru servicii sociale. Avem destui bătrâni care nu au unde să locuiască. Vedem, găsim o formulă astfel încât să îi dăm și lui o destinație clară, precisă. Fiind și în Municipiu, și lângă Parcul Monument. Și atunci să găsim soluția necesară. În primul rând, trebuie făcute și foarte multe investiții acolo de a-l aduce la un standard înalt pentru bătrânii noștri. Și vă aduc aminte că suntem în partea de proiectare cu Corpul A și suntem aproape de final, așteptăm proiectanții să depună toate documentațiile. Vorbesc de corpul de pe Șoseaua Buzăului. Dar suntem în același stadiu, mai puțin avansat, cu Corpul B. Și atunci putem să le facem pe structura actuală a Corpului B, pentru viitoare servicii sociale, pentru că se pretează ca și camere mai mari pentru bătrâni, să aibă suficient spațiu, să rămână acolo. Important este să demarăm acest proiect pentru un nou corp în sistemul sanitar, pe acest teren pe care l-am votat astăzi. Dar înainte de toate este foarte important să treacă și proiectul de hotărâre de Guvern de a schimba destinația acestui teren. Și atunci, dacă vom fi împreună, știm despre ce este vorba și vom lua cea mai bună decizie pentru comunitatea noastră. Dacă aveți și alte idei, vă stau la dispoziție. Că nu trebuie să iau decizia de unul singur, ci trebuie să o luăm împreună”, a declarat Chiriac.

Contactat telefonic după ședință, președintele CJ Brăila și-a exprimat speranța că totul va merge bine și că această inițiativă nu se va bloca la nivelul Guvernului așa cum s-a întâmplat cu intenția autorităților de a prelua Stadionul de Atletism. Acesta a explicat că avizul trebuie să vină de la Ministerul Finanțelor și Ministerul Dezvoltării. Totodată, Chiriac a explicat că terenul respectiv pe care instituția dorește să îl preia în proprietate fusese inițial propus pentru realizarea unui nou sediu ISU, însă cum actualul spațiu în care funcționează Inspectoratul a fost reabilitat, nu mai este nevoie de un alt punct.

”Pe scurt, avem planul A și planul B. În planul A mergem înainte cu renovarea celor două corpuri de clădire ale Spitalului Județean Brăila (Corpul A și Corpul B). În planul B: dacă avem un corp nou al spitalului, mutăm acolo Corpul B. Iar clădirea renovată va rămâne pentru servicii sociale. Dar modernizarea care se va face se pretează pentru ambele variante (n.r. spital sau azil). Și ambele variante sunt în beneficiul brăilenilor. M-am gândit că este o gândire corectă, de perspectivă, pentru noi toți. (...)Să ajungem la momentul în care terenul este al nostru cu destinație specială și pe urmă căutăm bani pentru finanțare. Înainte să căutăm partea de finanțare, noi trebuie să dăm drumul unui studiu de fezabilitate. Adică să vedem exact cum va fi proiectul, cât va costa. 10 milioane, 100 milioane de euro?! Și atunci vom căuta în paralel și variante de finanțare. Studiul este un proiect care nu costă foarte mult dacă analizăm beneficiile ulterioare. După care, vom căuta și finanțare. Pe toate palierele: fonduri europene, fonduri guvernamentale, fonduri proprii. De ce nu și un împrumut. Pentru brăileni se pretează și un împrumut, dacă sumele sunt acceptabile și putem să ducem acest împrumut, nu știu, pe 10 – 20 de ani”, a conchis Chiriac.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro