Mergi la conţinutul principal

Un nou serviciu la SCJU. Teleradiologie și imagistică medicală

• asta înseamnă că investigațiile CT, RMN și radiografiile realizate în spital vor fi interpretate mai repede, câștigându-se timp prețios în procesul de diagnostic și tratament • managerul Didi Crintea ne-a declarat că introducerea acestui serviciu de teleradiologie și imagistică medicală a fost prioritatea zero de când a preluat interimatul

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila vine cu o veste bună pentru pacienți! Este vorba despre externalizarea serviciilor de radiologie și imagistică medicală, la sfârșitul lunii unitatea spitalicească urmând să încheie un contract cu o firmă specializată în teleradiologie și imagistică medicală. Ce înseamnă asta mai exact? În contextul creșterii cererii de servicii medicale imagistice (CT, RMN) și a crizei acute de personal medical specializat, teleradiologia reprezintă soluția eficientă prin care medicii cu expertiză interpretează imaginile de la distanță, în timp real, iar pacienții primesc rapoartele medicale ale investigațiilor. În final, diagnosticul poate fi pus mai rapid și poate fi inițiat tratamentul.

Cum va funcționa acest serviciu și ce beneficii aduce pacienților ne-a explicat Didi Crintea, managerul interimar al spitalului.

”Investigații imagistice am făcut și facem. Avem aparatură arhisuficientă CT, RMN și pentru radiografii, dar nu avem destul personal medical care să interpreteze imaginile. Spitalul are doar doi medici radiologi angajați, un medic radiolog cu contract de prestări servicii care vede și partea de imagistică medicală, plus încă doi medici colaboratori care se ocupă doar de partea de radiografii clasice, adică fac radiodiagnostic. Acum, cu externalizarea serviciului, vom avea practic mai mulți medici care vor face interpretările. Pe platforma PACS (n.r. - Sistem de Arhivare și de Comunicare a Imaginilor) internă a spitalului se salvează toate imaginile de la investigațiile CT, RMN și de radiologie. Acolo, medici imagiști cu experiență din București, de la firma care va câștiga licitația, căci avem două oferte, vor putea intra și face interpretările. Medicii vor face gărzi, 24 din 24, va fi personal suficient și astfel vom putea să dăm interpretările în timp util. Vom începe cu tot ce înseamnă servicii în UPU și servicii pentru pacienții internați în spitalizarea continuă. Iar medicii, la rândul lor, vor putea diagnostica pacienții și iniția protocolul de tratament. Banii pentru achiziția serviciilor de teleradiologie provind de la Consiliul Județean”, ne-a spus aceasta.

Practic, prin interpretarea rapidă a imaginilor, putem vorbi de vieți salvate. Didi Crintea ne-a mai declarat că externalizarea serviciilor de radiologie și imagistică medicală a fost prioritatea zero de când a preluat mandatul de manager interimar al spitalului.

”Având în vedere numărul mare de solicitări de CT și RMN, interpretarea imaginilor bloca cumva personalul nostru de la Radiologie care nu putea să facă față, să dea rapoartele în timp util. Deficitul de medici pe Radiologie nu e de acum, e de vreo doi ani încoace. Nu mai sunt medicii interesați să vină în Brăila, deși noi am făcut tot felul de eforturi și am depus toate diligențele să atragem resurse umane... Centrele mari universitare sunt mult mai atractive pentru aceștia. Dar acum, cu externalizarea serviciului, totul va merge mult mai eficient. În prezent sunt două oferte depuse, le vom analiza și vom alege oferta cu cel mai bun raport calitate-preț”, ne-a mai spus Didi Crintea.

Aceasta ne-a mai precizat că un alt proiect important pe care a reușit să îl realizeze în cele șase luni de când este manager interimar al spitalului îl reprezintă schimbarea stației de apă din cadrul compartimentului de hemodializă, asigurându-se astfel continuitatea actului medical.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro