Un incident extrem de neplăcut a avut loc ieri, puţin după ora 17.00, la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Brăila. La acea oră, un pacient care fusese adus cu ambulanţa în camera de gardă încă de la ora 9.00, a fost anunţat că aşteaptă degeaba, pentru că, de fapt, ar fi trebuit dus la ortopedie. Pacientul, obosit şi deja iritat după atâtea ore de aşteptare, a îndrăznit să ceară socoteală asistentei, care i-ar fi răspuns pe un ton nu tocmai protocolar. O jurnalistă de la Obiectiv, ajunsă şi ea la UPU, tot cu ambulanţa, încă înainte de prânz, şi care îşi aştepta rândul, în ciuda stării de rău nu a putut rămâne indiferentă şi a încercat să "imortalizeze" momentul cu telefonul mobil. Asistenta i-a spus că nu are voie, colega noastră i-a explicat că da, că oricum nu e normal să laşi atâţia oameni să aştepte ore în şir fără să fie luaţi în seamă, fără măcar să li se spună cine e medicul de gardă care să stabilească urgenţele, şi de aici scandalul. Asistenta a încercat să-i ia telefonul, un alt pacient sau aparţinător a sărit în ajutorul colegei noastre, s-a zgâriat, probabil în unghiile asistentei, ceilalţi pacienţi au început să vocifereze. Şi a început vacarmul. Nervii erau oricum întinşi la maxim, mulţi dintre cei aflaţi în acel moment în camera de aşteptare fiind acolo de ore bune.
Într-un final, a ajuns la faţa locului Olguţa Crivăţ, director de îngrijiri medicale, care a restabilit ordinea şi a împrăştiat pacienţii pe secţii. Ea ne-a explicat că pacientul de la care a pornit totul a mai fost în camera de gardă şi în urmă cu câteva zile şi că atunci i s-a spus că trebuie să meargă la ortopedie să-l vadă un medic specialist. Din nu ştim ce motive omul nu a mers la ortopedie, iar ieri, când nu a mai putut suporta durerile, a chemat din nou ambulanţa care l-a adus... tot la UPU. De ce nu a fost redirecţionat imediat către ortopedie, nici asta nu ştim, cert este că să fie lăsat atâtea ore să aştepte aiurea, fără ca nimeni să-l întrebe ceva, nu e deloc în regulă. Tot Olguţa Crivăţ ne-a spus şi că imediat ce va găsi o ambulanţă pacientul va fi dus la fostul Spital 3.
Cătălin Iordache, membru în Comisia de Sănătate a CJ: "Angajarea pe şpăgi nu este lipsită de temei real"
Despre acest incident l-am informat pe Cătălin Iordache, consilier judeţean PND, membru în comisia de sănătate a CJ şi în CA al Spitalului Judeţean. După ce a verificat personal cele relatate de reporterii noştri, Iordache ne-a contactat din nou. "L-am sunat pe directorul Iugulescu, care nu mi-a răspuns, aşa că am luat legătura cu Olguţa Crivăţ, director îngrijiri medicale, care a mers la faţa locului şi a constatat că spusele reporterilor Obiectiv se confirmă. S-au luat măsuri pentru trimiterea pacientului la ortopedie şi calmarea personalului medical de la UPU", ne-a declarat Iordache. Sursa citată a precizat că la primul Consiliu de Administraţie al Spitalului Judeţean va ridica veşnica problemă UPU: "Voi cere ca imaginile de pe camerele video de la UPU să conţină şi segmentul audio, iar personalul de la UPU să fie retestat în regim de urgenţă. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (joi, 11 august - n.n) arată că nemulţumirile brăilenilor legate de serviciile de urgenţă sunt reale. În acest sens, se impune luarea unor măsuri nu doar pe hârtie ci în aşa fel încât brăilenii să nu mai fie trataţi ca nişte animale, care se milogesc de stăpânul lor să le fie salvată viaţa".
Cătălin Iordache a atins şi un alt punct extrem de sensibil: şpăgile din sectorul sanitar. "Este imperios necesară retestarea personalului medical pentru că felul în care acesta se descurcă conduce la ideea că angajarea pe şpăgi nu este lipsită de temei real".
Reamintim că în cadrul şedinţei CJ din data de 27 iulie consilierul judeţean Cătălin Iordache a propus şi s-a aprobat înfiinţarea unei comisii de control, care la solicitarea presei să facă vizite inopinate în spitalele brăilene în încercarea de a scoate la lumină deficienţele ţinute sub preş în sectorul sanitar.