• angajații Casei Județene de Pensii Brăila au ieșit, din nou, din birouri în semn de nemulțumire față de salariile mici și cer drepturi egale cu angajații care ocupă aceleași funcții • o acțiune comună a avut loc, simultan, în mai multe județe, fiind vorba despre aceleași revendicări • acesta este al treilea protest spontan organizat de Casele de Pensii, doar că acum angajații evită să mai pronunțe cuvântul ”protest”
Persistă nemulțumirile și în Casele Județene de Pensii. Ieri dimineață, mai mulți angajați ai Casei Județene de Pensii (CJP) Brăila au ieșit, din nou, din birouri, în fața instituției, în semn de protest față de salariile mici, dar și față de discriminarea dintre funcționarii publici. Oamenii cer egalizarea salariilor cu cele ale angajaților din Casa Națională de Pensii Publice, fiind vorba despre condiții de muncă similare, dar remunerații diferite. În egală măsură, angajații spun că își doresc să beneficieze și ei de o formă legală de recompensare a muncii suplimentare, la fel ca majoritatea funcționarilor publici din sistem.
La fel ca la acțiunile anterioare, angajații din CJP Brăila, dar și din alte județe, au ieșit din birouri echipați cu pancarte pe care erau scrise mai multe lozinci: ”Fără discriminare în salarizarea funcționarilor publici”, Nu uitați de noi!”, ”Și noi suntem funcționari publici”, ”La muncă egală, să primim salarii egale!”
Practic, angajații din casele de pensii doresc adoptarea unei legi, prin care să fie respectate principiile legii salarizării, respectiv: principiul nediscriminării, principiul egalității și principiul importanței sociale a muncii și nu ar mai fi încălcat astfel principiul prevăzut de dispozițiile art. 1 alin. 2 din OUG nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.
La CJP Brăila, acțiunea spontană a durat jumătate de oră și nu fost întreruptă activitatea cu publicul. De altfel, angajații au evitat acum să numească această formă de nemulțumire exprimată în fața instituției, drept protest, cel mai probabil, pentru a evita anumite mustrări de la nivel central.