Un nou protest al fermierilor, pe Centura Brăilei. Zeci de utilaje agricole rulează cu viteză redusă, traficul este îngreunat | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un nou protest al fermierilor, pe Centura Brăilei. Zeci de utilaje agricole rulează cu viteză redusă, traficul este îngreunat

O nouă zi de protest pe Șoseaua de Centură a Brăilei. De această dată, la acțiunea de protest începută tot în jurul orei 11.00, nu au mai fost prezenți și transportatori auto, cu camioanele aferente, ci doar doar agricultori din județul Brăila, care merg în coloană cu utilaje agricole, rulând cu viteză redusă. Aceștia spun că vor continua să participe la astfel de acțiuni și în zilele următoare, până când revendicările lor vor fi rezolvate de Guvern. După cum v-am mai informat, pe parcursul zilei de vineri, 12 ianuarie, reprezentanți ai agricultorilor și transportatorilor au fost invitați la o discuție de prefectul Brăilei, Iulian Timofei, care i-a asigurat că va transmite mai departe, către ministerele de resort, doleanțele lor. De asemenea, s-a convenit ca, săptămâna viitoare, protestatarii din județul nostru să participe la o întâlnire și cu parlamentarii brăileni, membri ai comisiilor de specialitate din Parlament.

Conform unor postări pe internet, revenicările fermierilor, la nivel național, sunt următoarele:

1)Prelungirea creditelor angajate de fermieri in anii 2022-2023 (pentru acoperirea inputurilor și continuarea activității agricole), pe o perioada de 3-5 ani și subvenționarea dobânzilor și a comisioanelor de către stat. 2)Eliminarea în totalitate a accizei la motorina utilizata în agricultura atat pentru culturile principale cât și pentru culturile secundare(fixatoare de azot) 3)compensarea cu 50% a ingrasamintelor (în limita a 300kg /ha )utilizate de fermieri în anul agricol2022-2023 4)compensarea cu10 % a semințelor și pesticidelor utilizate în anul 2022-2023 5)mărirea cu 30% a subvenției/ha în zonele supuse ciclic fenomenului de seceta si unde nu sunt realizate investiții care sa poată asigura irigarea culturilor agricole. 6)Realizarea de studii de către ANIF pe fiecare comuna unde riscurile de seceta sunt constante cu propuneri sustenabile a posibilităților de utilizare a apei pentru irigatii(forarea de puturi de mare adâncime ,crearea de acumulării de apă, transportul apei prin conducte de capacitate mare din râuri și ape curgatoare) 7)Înființarea perdelelor forestiere și împădurirea terenurilor degradate sau a terenurilor care trebuiesc lăsate parloaga de către Unitățile Administrativ Teritoriale . 8)Acordarea despăgubirilor pentru seceta care a afectat culturile agricole înființate în anul 2022/2023 în baza datelor furnizate de către Stațiile Meteorologice -Centrele Meteorologice Regionale -cantitatea de precipitații pe fiecare comuna raportata la necesar pe fiecare cultura. 9)Eliminarea obligativității înmatriculării tractoarelor,a combinelor si a utilajelor agricole.Circulatia acestora sa se poata face doar cu inscripționări conform înscrierii la Primării. 10)Echivalarea permisului de conducere categoria TR cu permisul categoriei B. 11)Eliminarea dublei impozitarii a terenurilor arendate . Renunțarea la aplicarea impozitul pe teren și aplicarea doar a impozitului pe venitul agricol. 12)Pentru anul 2024 -aplicarea de derogări la GAEC 7 și GAEC 8 iar pentru următorii ani acordarea de compensări pentru plata arendei și a întreținerii terenurilor supuse la GAEC 8. 13)Creearea cadrului legal pentru înființarea bursei nationale de ingrasaminte ,semințe,pesticide. 14)Elaborarea cu implicarea tuturor Universităților Agricole a studiilor tehnice și economice privind creearea de module agricole pentru tinerii fermieri -ferme familiare sau asociative care sa poată asigura venituri lunare medii de 2000 de euro/familie. 15)Stimularea formelor asociative prin alocarea de bonusari atat pentru achiziția de inputuri cât și prin vânzarea produselor agricole. 16)Garantarea creditelor agricole de către stat și subvenționarea creditelor si a dobanzilor la formele asociative zonale de fermieri, pentru realizarea investițiilor necesare procesării produselor agricole.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro