• festival de film, caravană culturală şi concurs de fotografie, acestea sunt principalele evenimente ce se vor desfăşura în următoarele trei luni • proiectul are ca scop îmbunătăţirea vieţii socio-culturale, promovarea istoriei Brăilei şi a modului în care Dunărea a ajutat la dezvoltarea oraşului şi, nu în ultimul rând, încurajarea folosirii pe scară largă a filmului ca instrument educaţional
Toamna vine cu evenimente frumoase pentru Brăila! Este vorba despre un nou proiect al Asociaţiei Culturale “CineFeel” - “Brăila - Port la Dunăre@ culturală”, un proiect ce aduce un concept inovator pentru societatea şi comunitatea braileană, care are nevoie de diversificarea activităţilor culturale, atât în spaţii închise, dar mai ales în aer liber.
Proiectul, care a fost lansat oficial, ieri, la Sunrise Marina - wine bistro, se derulează în perioada septembrie - noiembrie 2020 şi se desfăşoară în judeţul Brăila - municipiul Brăila, oraşul Însurăţei, oraşul Făurei şi 4 comune. Scopul acestuia este de a îmbunătăţi viaţa socio-culturală, promovarea istoriei Brăilei şi a modului cum Dunărea a ajutat la dezvoltarea oraşului şi, nu în ultimul rând, încurajarea folosirii pe scară largă a filmului ca instrument educaţional.
Beneficiarii direcţi vor fi 25 de tineri cu vârsta cuprinsă între 14 şi 35 ani din judeţul Brăila, care vor participa la activitatea concurs-foto – “Comorile ascunse ale oraşului Brăila”, 800 de participanţi la evenimentele “Caravana Culturală” şi “Brăila Film Festival”, ediţia a II-a. Beneficiarii indirecţi vor fi comunităţile din zonele unde se derulează proiectul, instituţii de învăţământ şi instituţii publice.
Concurs de artă fotografică - “Comorile ascunse ale Brăilei”
Prin această activitate din cadrul proiectului, tineri cu vârsta între 14-35 ani, pasionaţi de fotografie şi artă, vor participa şi beneficia practic de tururi ghidate profesioniste în Centrul istoric, pe faleza Dunării şi pe Dunăre, în zona Parcului Naţional Balta Mică a Brăilei, îmbunătăţindu-şi informaţiile despre Brăila.
Caravană Culturală
O altă activitate benefică pentru comunitate va fi organizarea şi derularea unei Caravane Culturale la nivelul judeţului Brăila. În cadrul acestei activităţi vor avea loc dialoguri interculturale şi work-shop-uri realizate de către invitaţi. Totodată, se vor crea 20 de panouri care vor constitui o expoziţie interactivă cu fotografii dunărene, informaţii despre fluviul Dunărea, dar şi cu informaţii legate de Centrul istoric al Brăilei, arhitectură, cu citate despre Brăila şi Dunăre, din cărţi ale brăilenilor. Panourile vor fi amplasate în diferite spaţii pentru a oferi posibilitatea unui număr cât mai mare de brăileni, dar şi de vizitatori sau turişti, să admire expoziţia. Interesant este că unul dintre panouri va fi dedicat brăilenilor, unde aceştia îşi pot exprima gândurile, citatele, mesajele artistice, având ca temă “Brăila istorică” şi “Dunărea interculturală”.
Brăila Film Festival, ediţia a II-a
În cadrul festivalului de film vor rula aproximativ 10 filme, atât documentare, cât şi artistice. Pe lângă tema Dunării, vor fi abordate în cadrul festivalului şi alte teme de actualitate: sănătate, mişcare în aer liber, cultură etc. Vor fi proiectate şi imagini/filmuleţe cu Brăila şi zona Dunării din filme celebre.
“Judeţul Brăila se confruntă în ultimii ani cu o problemă acută privind posibilităţile comunităţii de a-şi petrece timpul liber. Calculatorul şi mediul online, deşi are şi laturi pozitive, aduce tot mai mult o schimbare privind petrecerea timpului liber în mod plăcut, în aer liber sau în săli de spectacole. Multe dintre evenimentele majore din punct de vedere cultural-artistic au loc în oraşe mari, în capitala ţării, Bucureşti, sau în oraşe universitare unde nivelul de cultură este mult mai crescut şi este o cerinţă constantă privind evenimentele culturale de mare anvergură.
Proiectul «Brăila – Port la Dunăre@ culturală» continuă în mod direct, firesc şi necesar, activităţile din anul 2019 din cadrul proiectului «Brăila – Un film de poveste!», cofinanţat de Consiliul Judeţean Brăila. Anul trecut am putut observa reacţiile pozitive ale comunităţii brăilene în privinţa derulării unor altfel de evenimente cultural-artistice, multe dintre ele derulate în premieră la Brăila. De asemenea, s-a observat necesitatea derulării de evenimente în spaţii nonformale, atât în municipiu, cât şi în judeţ. Faptul că am adus activităţi culturale deosebite ne face să fim optimişti că societatea brăileană îşi doreşte în continuare astfel de acţiuni”, susţine Dan Ciurea, iniţiatorul proiectului.
Proiectul “Brăila – Port la Dunăre@ culturală” este finanţat de Consiliul Judeţean Brăila prin Programul pentru finanţarea nerambursabilă a activităţilor nonprofit de interes judeţean pentru anul 2020, domeniul “Cultură”.