Un nou organism pentru copiii necajiti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un nou organism pentru copiii necajiti

Saptamina trecuta a avut loc prima sedinta a Consiliului Comunitar Consultativ (CCC) care a avut pe ordinea de zi situatia copiilor din comunitatea braileana. Reprezentantii institutiilor, ai autoritatilor locale, dar si agenti economici s-au reunit la S.C. Braicar S.A. si au discutat despre faptul ca in Braila exista destul de multe cazuri de minori abandonati, neglijati, abuzati, exploatati si de aceea este nevoie de o strategie la nivel municipal pentru a diminua numarul de situatii de acest tip. De asemenea, s-a discutat si despre faptul ca exista multe mame care dau nastere unui numar mare de copii fara sa se gindeasca la faptul ca nu-i pot ingriji, aceasta in ciuda faptului ca li s-a explicat de catre cadrele medicale care sint metodele contraceptive. Actiunea a fost organizata de Directia de Asistenta Sociala Braila, care detine, de altfel, si presedintia prin Anisoara Satnoianu.
Din CCC, care se va intruni lunar de acum inainte, pentru a monitoriza cazurile sociale si fenomenele sociale din comunitate, fac parte reprezentanti ai Directiei de Asistenta Sociala, ai Inspectoratului Scolar Judetean, ai Autoritatii de Sanatate Publica, ai Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, ai Inspectoratului Judetean de Politie, ai Protoieriei, ai Consiliului Local Municipal, ai comunitatii romilor din Lacu Dulce, ai societatilor Braicar S.A. , Marex SRL si Unirea S.R.L. Membrii consiliului au discutat concret despre cazurile mai multor familii, unde parintii nu lucreaza, dar au, spre exemplu, 7 copii. Acesta este cazul Vioricai Lautaru, 32 de ani, care beneficiaza de venit minim garantat in valoare de 80 lei. Aceasta traieste fara acte cu Gheorghe Lincan, 40 de ani, si impreuna au 7 copii, intre 2 si 14 ani. Familia are o situatie precara, asistentii sociali constatind in timpul verificarilor lipsa de hrana, imbracaminte, rechizite scolare. Unul dintre copii a fost internat la sectia Distrofici. Un alt caz a fost cel al lui Maricel Calin, 33 de ani, beneficiar de venit minim garantat in valoare de 196 lei care a trait in concubinaj cu Elena Iordache, in urma relatiei lor rezultind 5 copii, cu virste cuprinse intre 4 si 13 ani, scolarizati, dar si nescolarizati. Mama a lasat copiii in grija tatalui. Asistentii sociali au precizat ca abandonul scolar este frecvent in aceasta familie. De asemenea, au fost discutate si alte cazuri in care copiii nu au paternitatea stabilita, nu au certificate de nastere, mamele nu au acte de identitate si, in consecinta, nu pot beneficia de nici o prestatie sociala si nu se pot inscrie la medicii de familie. "Avem nevoie sa lucram in echipa, sa incheiem parteneriate pentru a putea diminua numarul familiilor aflate in stare de risc social. Braila este unul dintre orasele cu foarte multe cazuri sociale. Copiii nu-s vinovati. Numai in municipiu am identificat 200 de familii cu probleme, in special, monoparentale", a precizat Anisoara Satnoianu, presedinte al CCC. Membrii consiliului au decis sa acorde pungi cu diferite surprize de 1 iunie, unui numar de 22 de copii din 5 familii.
Dr. Lucica Scutaru, director executiv al Autoritatii de Sanatate Publica, a subliniat ca micutii nu sint vinovati ca se nasc in aceste familii, ei sint, practic, victime ale ignorantei parintilor. "Trebuie sa smulgem copiii din promiscuitate. Sint foarte multi minori nescolarizati. Noi am desfasurat o campanie de promovare a metodelor contraceptive, dar familiile unde erau deja multi copii au continuat, din pacate, obiceiurile, in ciuda consilierii acordate", a spus dr. Lucica Scutaru.
Pentru o monitorizarea eficienta a cazurilor a fost pusa in discutie infiintarea Consiliilor Consultative de Cartier, aceasta deoarece fiecare comunitate trebuie sa-si cunoasca problemele specifice. Acest tip de organizare functioneaza cu succes in Timis, Arad si Sibiu. CCC nu are personalitate juridica, ci este un mediator intre cei care au nevoie de ajutor si cei care-l pot oferi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro