„Aşa cum am anunţat săptămâna trecută, am decis astăzi revocarea domnului Vlad Alexandrescu din funcţia de ministru al Culturii. De asemenea, am trimis astăzi domnului preşedinte Klaus Iohannis propunerea pentru numirea în functia de ministru al Culturii a doamnei Corina Şuteu, în dorinţa de a continua procesul de reformă", a arătat premierul Dacian Cioloş, într-un comunicat de presă transmis ierii la prânz.
„Regret totuşi că am ajuns aici şi mai ales regret modul în care domnul Alexandrescu a înţeles să-şi încheie mandatul. Dar ţin să-i mulţumesc pentru iniţiativele bune pe care le-a avut în acest guvern şi doresc să confirm interesul şi determinarea de a continua procesul de reformare a acestui sector prin numirea doamnei Şuteu, pe care o cunosc de mai multă vreme şi care a lucrat la programul de reforme al Ministerului Culturii", a scris pe pagina de Facebook premierul Dacian Cioloş.
Cerinţe pentru noul ministru
Şeful executivului a subliniat că îi va cere noului ministru să se gândească rapid la un cadru legislativ care să permită unor instituţii cum este Opera Naţională să combine abordarea de repertoriu cu cea de program şi să se deschidă spre colaborări internaţionale, oferind şi valorilor din România un statut social şi financiar echilibrat în raport cu calitatea muncii lor.
Dacian Cioloş a dat asigurări că executivul va continua cu iniţiativele de subscripţie publică pentru Cuminţenia Pamântului şi că Roşia Montană rămâne un sit de patrimoniu naţional categoria A, inclus în lista indicativă a României pentru patrimoniul mondial UNESCO. „Aşa cum i-am spus şi domnului Alexandrescu atunci când a luat această decizie, trebuie să mergem mai departe de această protectie şi să oferim localnicilor alternative viabile de dezvoltare. Imediat după alegerile locale intenţionăm să venim cu câteva idei în acest sens", a subliniat premierul.
Pe de altă parte, reformele în domeniul patrimoniului, al cinematografiei, vor fi continuate, a conchis el.
Cine este Corina Şuteu
Corina Şuteu, secretar de stat în Ministerul Culturii, este expert în politici culturale. A condus Institutul Cultural Român din New York în perioada 2006 - 2012.
A absolvit Facultatea de Litere, specializarea română-engleză, la Universitatea Bucureşti (1983). A urmat un program de master în management cultural - Mastere Spécialisé Européen en Management des Entreprises Culturelles (Dijon, Franţa - 1991).
După terminarea studiilor, a fost profesor de română-engleză la Liceul agro-industrial Făgăraş şi redactor la Revista „Teatrul". A ocupat funcţia de director al Uniunii Teatrale din România (1991-1993) şi al Theatrum Mundi, în prezent Metropolis (1993-1995).
A fost director al Masterului Specializat în Management cultural european din Dijon, Franţa (1995-2001), preşedinte al Forumului reţelelor culturale europene (1995-2002).
A fost consultant pentru diverse programe ale Uniunii Europene, Consiliul Europei, UNESCO, pentru reţele culturale europene, diferite organisme culturale şi de cercetare pe plan internaţional. A fondat şi a condus Asociaţia culturală ECUMEST, specializată în politici culturale.
În 2012, a fondat, împreună cu criticul de film Mihai Chirilov, Romanian Film Initiative, care organizează Festivalul Making Waves: New Romanian Cinema.
Este autoare a numeroase rapoarte şi studii de specialitate (politici culturale). Împreună cu Hanneloes Weeda şi Cas Smithuijsen a editat cartea „Arts Politics and Change. Participative Cultural Policy-making in South East Europe". Este, de asemenea, autoarea volumului „Another Brick in the Wall, a Critical Overview of Cultural Management in Europe" (Amsterdam, 2006).