Un nou dosar DNA: „Mită mascată pentru medici" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un nou dosar DNA: „Mită mascată pentru medici"

O anchetă DNA privind corupţia din domeniul farma vizează mai mulţi medici, printre aceştia fiind şi şefi de clinici şi ai unor secţii de oncologie. Ieri, procurorii DNA au efectuat percheziţii în 61 de locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Sibiu, Mureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Timiş.
Surse judiciare, citate de agerpres.ro, au precizat că ar fi vorba despre 16 medici, inclusiv şefi de clinici şi secţii de oncologie, medici specialişti oncologi, coordonatori şi responsabili ai Programului Naţional de Sănătate - subprogramul oncologie.
Suspiciuni planează, de asemenea, asupra unui preşedinte al Comisiei de oncologie, a unui inspector la DSP Mureş, care controlează farmacii. Unii dintre medicii implicaţi fac parte din comisiile de achiziţii de medicamente organizate la nivelul spitalelor, care ar fi pretins şi primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje. Scopul acestor acţiuni de „recompensare" era creşterea vânzărilor de medicamente pentru anumite companii farmaceutice sau anumiţi distribuitori.

Medicamente cu valoare ridicată

Sursele au explicat că reprezentanţii zonali ai firmelor sunt cei care ţin efectiv legătura cu medicii coordonatori de program şi cei de specialitate, pe care îi stimulează material pentru a prescrie, cu predilecţie, produsele acestora, precum şi cu funcţionarii CJAS pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacienţilor cărora li se decontează, în cadrul Programului National de Sănătate, aceste medicamente.
Conform surselor, creşterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată - Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, utilizate în cadrul Programelor Naţionale de Oncologie şi de Terapie Intensivă a Insuficienţei Hepatice, duce la creşterea artificială a numărului de pacienţi incluşi în scheme terapeutice, creşterea stocurilor de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul programelor. Acest fapt conduce la direcţionarea fondurilor alocate în funcţie de interesele operatorilor farmaceutici agreaţi, prejudicierea FNUASS şi apariţia unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienţilor, cu consecinţe în afectarea calităţii şi continuităţii actului medical.

Serviciu răsplătit!

Zeci de medici oncologi din toată ţara au beneficiat de excursii la Paris sau Las Vegas plătite de firme de medicamente, aceste „sponsorizări" fiind de fapt o mită mascată, în schimbul prescrierii anumitor medicamente bolnavilor de cancer. Ancheta vizează producători de medicamente care ar fi oferit unor medici din judeţele Mureş, Sălaj, Sibiu, Bistriţa şi Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane şi congrese internaţionale, excursii în diverse ţări, bunuri, foloase şi alte servicii, condiţionându-le de prescrierea unor medicamente.
Firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane şi congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux. Astfel, în 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.

Excursii gratuite în locuri de vis

Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente găzduite de oraşele Ottawa, San Diego, Hotel Kronwell Braşov, Hotel Internaţional Iaşi şi Hotel Ramada Sibiu. Procurorii au descoperit însă că un presupus congres organizat la Ottawa în februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic. Într-o deplasare la Paris au participat aproape 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion şi bilete de spectacol. Şi în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego (24-31 octombrie 2013), există probe că a fost vorba de o excursie. Astfel, medicii au mers la San Diego şi Las Vegas, dar în acte agenţia de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente.
Congresul de la San Diego a avut ca temă reumatologia. Medicii români au fost cazaţi iniţial în San Diego pentru câteva zile, ulterior fiind transferaţi în Las Vegas, unde au fost cazaţi la hotelul „Bellagio", tot timp de câteva zile. Pe timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au făcut o excursie la „Grand Canyon".
Procurorii mai susţin că medicii vizaţi au fost implicaţi şi în realizarea unor aşa-zise studii clinice, pentru care au fost remuneraţi, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensaţi financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro