Un nou caz de meningită cu West-Nile, la Brăila! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un nou caz de meningită cu West-Nile, la Brăila!

Direcția de Sănătate Publică Brăila și Prefectura Brăila au anunțat recent că în municipiul Brăila a fost confirmat un nou caz de meningită cu virus West-Nile, la un tânăr de 39 de ani • acesta este cazul cu numărul 8 la Brăila, de la începutul perioadei de supraveghere, respectiv 5 iunie 2023

 

A fost confirmat un nou caz  de meningită cu virus West-Nile, din cauza înțepăturilor de țânțari. Este vorba despre o persoană cu domiciliul în municipiul Brăila,  în vârstă de 39 de ani, care a fost internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brăila, secția de Boli Infecțioase, cu febră, cefalee, mialgii, vărsături, fiind suspect de meningită cu LCR (n.r.- lichid cefalorahidian) clar, prezentând o formă medie de boală. Conform informațiilor puse la dispoziție de către Prefectura Brăila, după 10 zile de spitalizare, pacientul a avut o evoluție  favorabilă și a fost externat .

De la începutul perioadei de supraveghere, respectiv 5 iunie 2020 și până în prezent, Direcția de Sănătate Publică (DSP) a înregistrat, în total, 8 cazuri confirmate de meningită cu West-Nile. În acest context, specialiștii în sănătate publică recomandă ca, în cazul simptomelor severe, să vă prezentați de urgență la medic.

West-Nile este un virus transmis prin înțepătură de țânțar și care poate cauza boli neurologice la persoanele infectate. Medicii spun că simptomele în meningite variază din punct de vedere al evoluției în funcție de agentul etiologic. Însă, chiar dacă perioada de incubație sau intervalul în care se instalează simptomele sunt diferite, semnele clinice sunt asemănătoare: debut similar gripei, cu simptome de răceală puternică; febră mare instalată brusc, contracturi musculare la nivelul gâtului, iar pacientul nu poate pune bărbia în piept; dureri de cap intense, diferite de orice altă durere experimentată până atunci; greață și vărsături;  confuzie sau dificultăți de concentrare; convulsii, somnolență sau dificultăți în deplasare, sensibilitate la lumină, lipsa apetitului sau dispariția senzației de sete; apariția unei iritații cutanate ( n.r. - la nivelul pielii).

În prezent, nu există un vaccin pentru a preveni îmbolnăvirea, însă există anumite măsuri de protecție pe care le pot respecta oamenii pentru a preveni infectarea.

În primul rând, se recomandă evitarea expunerii la țânțari sau evitarea înțepăturilor cu ajutorul repelenților sau a îmbrăcămintei. De asemenea, se recomandă folosirea unor plase de protecție la ferestre, iar în jurul locuinței se pot utiliza benzi impregnate cu Permethrin în zonele unde nu este posibilă evitarea intrării țânțarilor în camera de dormit.
Potrivit DSP Br
ăila mai putem împiedica țânțarii să se înmulțească în preajma noastră prin :
evacuarea apei din subsoluri; repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor; renunțarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de accesul țânțarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite; evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie, în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc); îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc țânțarii;

Perioada de supraveghere a acestei boli se va încheia la finele lunii octombrie, dar asta nu înseamnă că dispar, brusc, și riscurile contactării acestei boli. Așa că, fiți vigilenți!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro