Cel puțin 23 de persoane au murit în urma unui schimb de focuri între forțele de securitate mexicane și mai mulți bărbaţi înarmaţi care erau suspectaţi că făceau parte dintr-un cartel de droguri, au informat autoritățile, relatează Mediafax, care citează agenția Reuters.
Incidentul a avut loc după ce președintele Andrés Manuel López Obrador a respins categoric orice intervenție a Statelor Unite în Mexic, în condițiile în care omologul său american, Donald Trump, a declarat că Washingtonul va considera cartelurile de droguri mexicane drept organizații teroriste.
Autoritățile din Coahuila au informat inițial că forțele de securitate au omorât 14 bărbați înarmați, sâmbătă și dumincă, iar ulterior au anunțat că 17 membri ai cartelului au fost uciși.
Patru polițiști au fost uciși în același schimb de focuri.
Trupurile neînsuflețite a doi civili neînarmați ar fi fost, de asemenea, recuperate. Ei ar fi fost luați ostatici de traficanți, iar ulterior ar fi fost asasinați de aceștia, scrie agenția France-Presse, ciată de Agerpres.
Un nou cartel, desprins din gruparea Zetas
Carnajul a avut loc în nordul Mexicului, în apropiere de frontiera cu SUA, iar schimbul de focuri ar fi durat 24 de ore. Incidentele au început sâmbătă, când poliţişti locali au reperat mai multe vehicule ocupate de persoane înarmate până în dinți, care circulau prin oraşul Villa Union. Polițiștii au cerut atunci armatei să intervină. Imediat au izbucnit schimburi de focuri în mai multe puncte din oraş, care este situat la circa 60 de kilometri de frontiera cu SUA şi care, conform autorităţilor, era „foarte liniştit” şi ferit de violenţele legate de traficul de droguri.
Guvernatorul din Coahuila a atribuit acest atac cartelului Noreste, creat în statul vecin Tamaulipas în urma unei sciziuni a grupării criminale violente Zetas.
Aceste ciocniri se petrec la un an de la venirea la putere a preşedintelui de stânga Andres Manuel Lopez Obrador.
Un bilanț înspăimântător al violențelor
În contextul în care de la începutul anului s-au înregistrat 26.000 de morţi în Mexic, în 2019 ar putea fi depăşit un nou record al violenţelor.
Peste 250.000 de persoane au fost asasinate, conform cifrelor oficiale, de când guvernul federal a lansat, în decembrie 2006, o amplă operaţiune împotriva drogurilor în întreaga ţară.
La sfârșitul lunii noiembrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat într-un interviu că va desemna cartelurile de droguri mexicane drept organizaţii teroriste, pentru că acestea ar fi responsabile pentru moartea a 100.000 de americani,