În curând, colecţiei de statui a Brăilei i se va adăuga un nou bust. Recent, în cadrul unei şedinţe ordinare a CLM Brăila, consilierii locali au aprobat amplasarea bustului lui Naum Vechilargi, fost cetăţean al Brăilei, ideolog al Renaşterii Naţionale albaneze, cel care a alcătuit primul abecedar în limba albaneză. Conform proiectului de hotărâre, bustul lui Vechilargi va fi amplasat la intersecţia Bulevardului Independenţei cu str. Şcolilor, în perimetrul bazinului circular, în suprafaţă de 7,00 mp, al unei fântâni arteziene dezafectate, existente în zonă. Din memoriul tehnic, ataşat proiectului de hotărâre, aflăm că soclul, pe care va fi amplasat bustul, va avea diametrul de 40 cm şi înălţimea de 2,40 m. Înăţimea bustului lui Naum Vechilargi va fi de 80 cm.
"Naum Vechilargi s-a născut în 1797, la Vithkug (districtul Korcea), localitate din sudul Albaniei. Părinţii lui Naum au ales să se stabilească în Ţara Românească după Pacea de la Bucureşti, din 1812, iar la Brăila familia se stabileşte în jurul anului 1829. După acest an, familia Vechilargi apare frecvent în catagrafiile Brăilei (...) Figură proeminentă a mişcării de renaştere naţională a poporului albanez, Naum Vechilargi a fost mulţi ani avocat la Brăila, iar documentele atestă participarea lui la numeroase «mezaturi» (licitaţii publice). (...) Naum Panaiot Vechilargi se numără printre promotorii mişcării de renaştere naţională albaneză, intrate în istorie sub numele de Rilindja Konbetare Shqiptare. Împreună cu iluministul bulgar Ivan Seliminski a redactat un apel al luptei de eliberare naţională a popoarelor din Balcani, dar mai ales a elaborat primul abecedar al limbii albaneze, publicat în România în anul 1844, abecedar ce a avut o largă răspândire în sudul Albaniei şi a fost baza întemeierii şcolilor naţionale de limbă albaneză (...) Ideile nobile care l-au însufleţit pe Naum Vechilargi au fost concepute la Brăila, unde a avut posibilitatea să câştige bani, să-şi dezvolte cultura, să-şi formeze concepţia despre viitorul poporului albanez", se arată în expunerea de motive ataşată proiectului de hotărâre aprobat de CLM.
Precizăm că sculptura este proprietate a Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" Brăila.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.