Mergi la conţinutul principal

Un nou an şcolar sub semnul reformei

Bucuria începutului de an şcolar pentru cei 56.000 de elevi şi preşcolari nu a mai fost umbrită de interminabilele discursuri sau de slujbe religioase foarte lungi. În cel mult 30 - 40 de minute, copiii au putut intra în clase şi s-au bucurat de revederea colegilor.
La Liceul "Iorga" fericirea elevilor a fost mare pentru că ei s-au întors "acasă", în liceul reabilitat, în clase cu mobilier nou. Directorul liceului, prof. Mircea Moroşanu, a amintit în doar câteva minute cu ce s-a înnoit şcoala, după care preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a asigurat părinţii, elevii şi profesorii că va fi alături de şcoală mereu, iar atunci când vor avea nevoie le va acorda sprijin moral şi financiar pentru eventualele cofinanţări. Primarul Aurel Simionescu i-a îndemnat pe copii să înveţe şi să obţină rezultate bune, pentru că acum au toate condiţiile pentru a performa. În aceeaşi idee, inspectorul general Viorel Mortu le-a spus liceenilor şi profesorilor de la "Iorga" că de acum se aşteaptă o nouă calitate a actului educaţional, că performanţele de până acum trebuie repetate şi depăşite, întrucât şcoala oferă toate condiţiile. "Începând din acest an şcolar, elevii vor primi o altă educaţie, se va realiza un alt tip de formare, care va dezvolta ethosul de tip european şi care va spori performanţa", a precizat inspectorul general Viorel Mortu. Directorul adjunct al liceului, prof. Simona Doroftei, a citit mesajul transmis de Ministerul Educaţiei în toate şcolile româneşti, apoi preotul Leontin Popescu a ţinut o scurtă cuvântare despre importanţa şcolii şi a familiei în educaţie. În final, copiii au plecat în clasele lor, sub îndrumarea diriginţilor prezenţi la festivitate.

Şcoală reparată chiar de mâna şi cu banii cadrelor didactice

La Şcoala "Dimitrie Cantemir", la festivitatea de deschidere a participat din partea IŞJ inspectorul Daniel Panţuru, dar au fost prezenţi şi doi foşti directori ai instituţiei, prof. Antoaneta Marghitoiu şi Cornel Gheorghiu. După urările de bun venit la şcoală, elevii au plecat în clasele lor, care erau foarte îmbietoare. "În ultimele săptămâni s-a muncit foarte mult. Uneori plecam şi după şase seara acasă. Toate cadrele didactice au muncit, unii chiar fizic pentru ca sălile de clasă să fie curate şi frumoase. Au fost date cu lac uşile, lambriurile, în unele clase chiar s-au înlocuit lambriurile, au fost recondiţionate băncile şi au fost montate la ferestre jaluzele verticale. Toate acestea s-au făcut cu bani de la învăţători, ei urmând acum să-şi recupereze banii de la părinţi. Este vorba de mii de lei", a precizat directorul Maria Roman.
Cu bani de la administraţia locală s-au pus geamuri termopan în şapte săli şi s-au igienizat clasele şi holurile, operaţie care era foarte necesară, nu se mai făcuse de ani buni, a spus directorul Maria Roman. De asemenea, a fost înfiinţat şi un Club de fitness. Aparatele existau de mai mulţi ani, dar stăteau împachetate. Cum anul trecut, în aceeaşi clădire au învăţat şi elevii de la "Iorga" nu a fost spaţiu disponibil, însă acum, când s-au eliberat spaţiile, s-a putut înfiinţa acest club care va fi deschis şi publicului. La şcoală se va înfiinţa un cerc de fitness pentru elevi, însă trebuie să se obţină pentru asta aprobarea inspectorului de educaţie fizică.

15deschi2Prima zi de grădiniţă, manifestată în poezii şi cântecele

La Grădiniţa nr. 48 directorul Viorica Işan a prezentat pe scurt oferta educaţională a instituţiei, după care a urat un an bun copiilor şi părinţilor prezenţi. Inspectorul Romeo Mocanu a îndemnat părinţii să fie aproape de grădiniţă, să comunice, pentru că acest aspect este foarte important. Festivitatea s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de copii. Ceva mai târziu, preotul Sorin Marinescu a sfinţit localul grădiniţei. Aici, cu bani de la Primărie s-a reabilitat subsolul clădirii şi s-a reparat şi pavat curtea. "Niciodată nu sunt bani suficienţi pentru câte am avea de făcut, dar am urmărit să rezolvăm priorităţile, iar curtea era o prioritate. De câte ori ploua mai aveam puţin şi mergeam doar cu barca. Acum am rezolvat această problemă şi părinţii sunt mulţumiţi", a explicat directorul Viorica Işan.

Poliţia Rutieră este cu ochii pe şcoli

Chiar din prima zi de şcoală reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere au fost în toate şcolile şi au atras atenţia micuţilor despre importanţa unui comportament corect şi civilizat pe stradă, le-au explicat de ce este nevoie să fie atenţi pe unde merg, să fie atenţi la maşini atunci când traversează. Fiecare şcoală va avea doi reprezentanţi ai Poliţiei cu care va ţine legătura pentru a rezolva eficient problemele care pot apărea.

15tichiŞi deţinuţii de la Tichileşti au început şcoala


Ieri, la Penitenciarul pentru Minori şi Tineri (PMT) Tichileşti a avut loc festivitatea de deschidere a noului an şcolar 2009-2010, pentru persoanele private de libertate. La festivitate au participat cei 200 de elevi înscrişi la şcoală, cadrele didactice ale Şcolii de Arte şi Meserii Tichileşti, personalul educativ al PMT Tichileşti, conducerea penitenciarului şi un reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Festivitatea a fost deschisă de către preotul capelan al penitenciarului, Pleşca Sorin, care a oficiat o scurtă slujbă religioasă şi le-a vorbit elevilor despre dubla semnificaţie a zilei de 14 septembrie, cea religioasă "Înălţarea Sfintei Cruci", respectiv deschiderea noului an şcolar. "Este un privilegiu pentru cei înscrişi la şcoală pentru că au posibilitatea, măcar pentru câteva ceasuri din zi, să schimbe statutul de persoană privată de libertate cu statutul de elev. Orice schimbare cere sacrificii. Dăruiţi voinţa şi mintea voastră dascălilor care ştiu să vă călăuzească paşii pe căile ce duc la redobândirea respectului de sine, a încrederii în propria persoană şi mai ales la reintegrarea voastră în comunitate", a spus preot Sorin Pleşca.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro