Mergi la conţinutul principal

Un nou început de an școlar, noi schimbări

* una dintre cele mai importante noutăți privește structura anului școlar 2022-2023, în care semestrele dispar, fiind înlocuite cu cinci module de învățare, cu vacanțe între ele * tezele nu mai sunt obligatorii, se va încheia o singură medie anuală la fiecare disciplină, iar elevii nu mai pot fi exmatriculați * noul an școlar începe fără reguli stricte în privința virusului SARS-CoV-2, acestea fiind înlocuite cu recomandări ale Ministerului Sănătății

 

Luni, 5 septembrie, clopoțelul a sunat pentru a vesti începutul anului școlar 2022-2023! Peste 42.000 elevi brăileni s-au reîntors la cursuri după o vacanță de vară mai scurtă. Și cum ne-am obișnuit ca fiecare nou an școlar să vină la pachet cu schimbări, durata mai mică a “vacanței mari” a fost doar prima dintr-o serie de noutăți cu care elevii vor trebui să se obișnuiască de acum încolo.

Potrivit noii structuri aprobate de Ministerul Educației, anul școlar nu mai este împărțit în semestre, ci în module de învățare. Concret, elevii vor avea cinci module (cursuri), iar după fiecare va urma o vacanță.

 

Iată cum este structura anul școlar 2022-2023 la nivelul județului Brăila:

- Modulul 1: cursuri 5 septembrie 2022 - 21 octombrie 2022; vacanță de toamnă 24-30 octombrie 2022 pentru toți elevii. Până în acest an școlar, doar elevii din ciclul preșcolar și primar aveau această vacanță.

- Modulul 2: cursuri 31 octombrie 2022 - 22 decembrie 2022; vacanță de iarnă 23 decembrie 2022 - 8 ianuarie 2023.

- Modulul 3: cursuri 9 ianuarie 2023 - 17 februarie 2023; vacanță de ski 20-26 februarie 2023 (conform deciziei luate la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Brăila).

- Modulul 4: cursuri 27 februarie 2023 - 6 aprilie 2023; vacanță de Paște 7-18 aprilie 2023.

- Modulul 5: cursuri 19 aprilie 2023 - 16 iunie 2023; vacanța de vară 17 iunie 2023 - 3 septembrie 2023.

Noul an școlar are o durată de 36 săptămâni, însă, la fel ca până acum, elevii din clasele terminale care susțin examenele naționale vor lua vacanță mai devreme. Astfel, pentru clasele a XII-a zi și a XIII-a seral și frecvență redusă anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023. Pentru elevii claselor a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023.

O altă noutate pentru acest an școlar este derularea programului “Săptămâna verde”, proiect introdus de Ministerul Educației pentru a facilita conștientizarea schimbărilor climatice și importanța protejării mediului înconjurător. Școlile vor putea alege să desfășoare proiectul “Săptămâna verde” în perioada 27 februarie - 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive. Tot în acea perioadă, unitățile de învățământ vor alege organizarea Săptămânii “Școala Altfel”.

 

Iată și ce alte nouătăți îi așteaptă pe elevi în anul școlar 2022-2023

Tezele au fost eliminate - cele două evaluări scrise din fiecare semestru nu mai sunt obligatorii. Acestea aveau o pondere mare în stabilirea mediei semestriale.

O singură medie anuală, la fiecare disciplină - sistemul de notare se schimbă în acest an școlar, iar la fiecare materie profesorul va decide câte note îi va acorda elevului, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N plus 3 note (N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru). Astfel, va fi încheiată o singură medie anuală, care este media aritmetică a tuturor notelor primite pe parcursul anului școlar la disciplina respectivă. Media generală va fi calculată ca media aritmetică dintre toate mediile anuale la toate disciplinele și media anuală la purtare.

Plan individualizat de învățare pentru fiecare elev - elevii vor beneficia pe parcursul anului școlar de cel puțin un plan individualizat de învățare, elaborat în urma evaluărilor susținute și după interpretarea rezultatelor de către profesor. Planul va fi folosit pentru consolidarea cunoștințelor, pentru întreprinderea unor acțiuni de învățare remedială și pentru stimularea elevilor capabili de performanțe superioare.

Elevii nu mai pot fi exmatriculați - măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal.

Media din gimnaziu eliminată din calculul mediei de admitere la liceu - din acest an școlar nu va mai conta media claselor V-VIII la admiterea la liceu. Astfel, absolvenții de clasa a VIII-a vor intra la liceu doar pe baza mediei obținute la examenul de Evaluare Națională. Până acum, media claselor V-VIII avea o pondere la 20% în media de admitere.

 

Regulile sanitare din pandemie devin acum recomandări

După doi ani sub semnul pandemiei și al restricțiilor, în anul școlar 2022-2023 lucrurile revin la normal, în sensul că elevii nu mai trebuie să respecte acele reguli impuse de autorități. Iar acest lucru s-a văzut încă din prima zi de școală, când părinții au putut asista la festivitățile organizate de unitățile de învățământ.

Chiar dacă anul acesta școlar nu se mai impun reguli precum purtatul măștilor de protecție în timpul orelor, Ministerul Sănătății a emis o serie de recomandări pentru a preveni și controla răspândirea virozelor respiratorii, inclusiv virusul SARS-Cov-2.

Astfel, se recomandă păstrarea regulilor de igienă, cum este spălatul mâinilor, aerisirea sălilor de clasă, curățarea și dezinfectarea suprafețelor înainte de începerea cursurilor, evitarea schimbului de obiecte personale, respectarea distanțării fizice în timpul cursurilor (1,5 m, dacă este posibil). De asemenea, zilnic, la prima oră de curs, un cadrul didactic va realiza o inspecție vizuală a elevilor prezenți în clasă “cu scopul identificării unui eventual elev bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc)”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro