Ucigașul în masă norvegian Anders Behring Breivik a câștigat în parte un proces împotriva statului norvegian, în care a pretins că drepturile sale au fost încălcate în închisoare. Breivik, care a apărut în instanță luna trecută cu un salut nazist, ispășește o pedeapsă de 21 de ani de închisoare pentru uciderea 77 de persoane în urmă cu cinci ani, într-o serie de atentate fără precedent în capitala Oslo.
Curtea a decis că condițiile din penitenciar încalcă Convenția europeană privind drepturile omului, care interzice tratamentul inuman și degradant. „Interzicerea tratamentului inuman și degradant reprezintă o valoare fundamentală într-o societate democratică. Acest lucru se aplică indiferent de motivul pentru care deținutul este închis", a declarat judecătorul Helen Andenaes Sekulic în decizia luată miercuri, 20 aprilie.
În aceeași hotărâre s-a stabilit că statul norvegian nu a încălcat dreptul lui Breivik la o viață privată și la o viață de familie. Totodată, statul este obligat să-i plătească ucigașului taxele legale.
Breivik este condamnat pentru uciderea a opt persoane într-o explozie provocat în fața sediului guvernului de la Oslo, urmată de asasinarea altor 69 de oameni, în majoritate adolescenți, într-o tabără de tineret din apropierea capitalei. Masacrul a avut loc pe 22 iulie 2011, iar Breivik a primit 21 de ani de închisoare, maximul prevăzut de legea penală norvegiană.
Sentința nu este executorie deocamdată, a precizat Ole Kristoffer Borhaug, directorul penitenciarului Skien, referindu-se la posibilitatea unui recurs, asupra căruia statul norvegian nu a luat încă o decizie. „Înainte ca practica să poată fi schimbată, trebuie schimbate regulile", a explicat el.
În detenție, Breivik beneficiază de facilități precum trei celule cu două dușuri, două televizoare, Xbox, Playstation și aparate de fitness.
Decizia tribunalului din Oslo a provocat surpriză și chiar șoc în societatea norvegiană. „Verdictul va fi greu de digerat", a comentat cotidianul norvegian de referință Aftenposten, în timp ce principalul tabloid, Verdens Gang, a vorbit despre „un verdict greșit". În schimb, alte voci, mai ales ale unor juriști, dar și ale unor supraviețuitori de pe insula Utoya, au văzut în sentință o victorie a statului de drept.