Un lucru ingrijorator | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un lucru ingrijorator

Mobilizarea entuziasta a Parlamentului, mai exact a majoritatii liberal-social-democrate, este remarcabila, demna de mentionat in istoria patriei. A durat ani intregi pina sa catadicseasca alesii schimbarea Constitutiei in sensul garantarii proprietatii - si deja legea fundamentala pare depasita - in vreme ce o lege banala, cea a referendumului, a trecut in mai putin de doua luni, cu contestatii cu tot, inclusiv de faza promulgarii. Invocarea interesului national in ambele cazuri este discutabila, insa nu poate exista comparatie. Cite legi strimbe sint inca in vigoare? Pacat ca nu se gaseste in fiecare cite un avantaj, cit de mic, pentru presedintele suspendat. Pentru ca, avind un asa efectiv parlamentar pus pe treaba, am fi beneficiat in scurta vreme de cel mai corect sistem legislativ din lume. Visuri... Dincolo de interpretarile pro si contra unei tabere sau alteia din conflictul care a impartit tara in doua, un lucru este ingrijorator.
Cu doua zile in urma, Curtea Constitutionala a spulberat si ultimele indoieli asupra legii modificate a referendumului, iar presedintele interimar s-a grabit sa semneze promulgarea. Noua lege va intra in vigoare la trei zile dupa publicarea in Monitorul oficial, ceea ce inseamna ca se va aplica la referendumul din 19 mai. Practic, corectia adusa legii este ca presedintele poate fi demis cu jumatate plus unul din numarul voturilor exprimate la scrutin. Anterior, respectiv la inceputul mandatului prezidential, in decembrie 2004, seful statului putea fi demis doar cu jumatate plus unul din totalul cetatenilor inscrisi pe listele electorale. S-a spus ca legea a fost necesara pentru acoperirea unui vid legislativ. Argumentul este corect, dar in acelasi timp adoptarea noii legi a referendumului oficializeaza delicata problema a schimbarii regulilor in timpul jocului. Cu alte cuvinte, in baza unor argumente cit de cit solide, se va putea umbla de acum mai usor, in orice moment, la regulamentele licitatiilor, dupa cum se vor putea schimba legi chiar in toiul proceselor judiciare. Intr-un fel, nu e o noutate, matrapazlicuri s-au mai vazut, dar de acum aceste controversate interventii pot capata o aura legala. Este un precedent periculos pentru cei care nu vor lua aminte la cursul acestui act normativ, din Legislativ la Curtea Constitutionala si inapoi, dar binevenit pentru asa-numita categorie a baietilor destepti, de care Romania nu duce lipsa. La ce sa ne mai asteptam de acum inainte?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro