Societatea olandeză Escape Bunker a anunţat crearea unui joc de societate „interesant", în care este reconstituită drama căreia i-a fost victimă Anne Frank, anunţ criticat de fundaţia care protejează memoria adolescentei evreice, care a lăsat una dintre cele mai tulburătoare mărturii ale ororilor naziste, înainte de a-şi pierde viaţa în lagăr.
Mai multe asociaţii şi specialişti au reacţionat, criticând acest proiect, pe care îl consideră „stupid" şi „dezgustător", relatează Le Figaro, citat de news.ro.
Trecut
În plină invazie nazistă, familia Frank s-a refugiat într-o anexă secretă a unei clădiri care aparţinea firmei unde lucra tatăl Annei. Adolescenta a început să scrie, atunci, în jurnalul devenit unul dintre volumele emblematice ale dramei evreilor în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, şi a continuat să scrie până în ziua în care a fost arestată şi deportată, împreună cu familia ei.
Şi prezent
Societatea de aventuri Escape Bunker a construit o replică a acestei anexe în care familia Frank a stat ascunsă, pentru a o integra într-un joc de evadare, în care participanţii au roluri de prizonieri ai unui bunker german. Acest joc de roluri, care costă 19,50 euro, a atras criticile fundaţiei Anne Frank: „Înseamnă să dai dovadă de puţină empatie faţă de supravieţuitorii Holocaustului, dacă utilizezi această anexă într-un joc de evadare". Apartamentul din Amsterdam unde familia Frank s-a ascuns este „unul dintre locurile unde Holocaustul s-a petrecut", subliniază fundaţia care conservă memoria Annei Frank.
Fondatorul Ajax Games, Guillaume Bouilleux, a condamnat, şi el, acest proiect: „În Olanda, nu există nici tabu, nici noţiunea de interzis. Olandezii fac să reapară o istorie, printr-un joc complet stupid".
Citat de presa olandeză, directorul Escape Bunker, Thijs Verbene, a menţionat că nu a avut intenţia „să ofenseze" prin acest joc.
Tragedia unei familii
Anne Frank, născută pe 12 iunie 1929, a stat ascunsă timp de doi ani (6 iulie 1942 - 4 august 1944), de teama deportării în lagăr, într-o anexă a sediului firmei patronate de tatăl său, în Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani atunci când s-a ascuns în acea anexă. Acolo, a ţinut un jurnal (început anterior, în 12 iunie 1942). Pe 4 august 1944, aşadar nu mult după debarcarea Aliaţilor în Normandia, când finalul războiului părea foarte aproape, Anne şi ceilalţi şapte locatari ai anexei au fost arestaţi şi, mai târziu, deportaţi într-un lagăr de exterminare nazist.
Cu excepţia lui Otto Frank, toţi membrii familiei sale au murit. Anne şi sora ei au murit de tifos la Bergen-Belsen, în februarie sau martie 1945. Eliberat din lagărul de la Auschwitz, tatăl Annei a publicat şi a făcut cunoscut în toată lumea jurnalul fiicei sale, care s-a vândut în peste 30 de milioane de exemplare.