Un fleac! L-au condamnat! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un fleac! L-au condamnat!

* totodată, cei şase au fost obligaţi la plata unor sume de bani către MApN, parte civilă în acest dosar * sentinţa dată ieri nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs * liderul PDL Brăila îl susţine în continuare pe Bădălan şi spune că nu se va lua în discuţie eliminarea lui din partid decât după pronunţarea unei sentinţe definitive şi irevocabile în acest caz

Deputatul PDL de Brăila, generalul în rezervă Eugen Bădălan, a fost condamnat ieri la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Tofan". Alături de el, aceeaşi pedeapsă au primit-o încă cinci persoane, printre care şi generalul (r) Mihail Popescu. Totodată, Bădălan şi ceilalţi cinci ofiţeri implicaţi în acest caz au fost obligaţi la plata unor sume de bani către MApN, parte civilă în acest dosar. Astfel, Eugen Bădălan, Neculae Oţelea, Toader Mandea şi Simion Lincă au fost obligaţi la plata a 2.637.930 de lei, iar Bădălan, Calcan, Mandea şi Lincă la plata sumei de 33.037 de lei.
Mihail Popescu, Toader Mandea, Eugen Calcan şi Simion Lincă au fost obligaţi, în solidar, la plata sumei de 1.773.882 de lei. Popescu, Mandea şi Calcan trebuie să plătească, tot în solidar, 176.475 de lei. Totodată, instanţa a menţinut sechestrul pe mai multe bunuri ale acuzaţilor din dosar. Precizăm că decizia Secţiei Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs.

De la şef al Forţelor Terestre Române la inculpat acuzat de corupţie

Reamintim cititorilor "Obiectiv" cum a ajuns deputatul brăilean în această situaţie. În decembrie 2007, doi dintre foştii şefi ai Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), Eugen Bădălan şi Mihail Popescu, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie. Pe lângă generalii (r) Eugen Bădălan (comandant al SMFT în perioada 2000 - 2004) şi Mihail Popescu (comandant al SMFT în perioada 1997-2000), procurorii anticorupţie i-au mai trimis în judecată pe generalul (r) Neculae Oţelea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, pe coloneii (r) Toader Mandea, fost şef al Serviciului Logistic în cadrul SMFT în perioada 2001-2004, şi Eugen Calcan, şef al Serviciului Logistic al SMFT în perioada 2000-2001, precum şi pe Simion Lincă, şef al Biroului juridic şi de drept umanitar al SMFT în perioada 2001-2006, potrivit Biroului de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Cei şase sunt acuzaţi de prejudicierea Statului Major al Forţelor Terestre cu o sumă de peste 4,4 milioane de lei, echivalentul a 1,26 milioane de euro.
Mai clar, la momentul respectiv, DNA îi acuza pe cei şase că au subevaluat preţurile la deşeurile metalice rezultate din dezmembrarea tehnicii militare şi au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope în contractul încheiat cu SC Tofan.

Statul român prejudiciat cu 1,26 milioane de euro

"Prin depăşirea fără drept a prevederilor contractului, s-a creat o pagubă, conform expertizei efectuate în cauză, de 26.379.300.734 lei vechi", preciza DNA. "La aceasta se adaugă şi paguba produsă unităţii prin modul defectuos de negociere a preţurilor şi de derulare a contractului în limita valorică iniţială, respectiv 17.738.821.157 lei vechi. Comparând valoarea anvelopelor predate cu sumele obţinute de SC Tofan Steel SRL de la unităţile de profil unde au predat tehnica nedezmembrată şi deşeurile, rezultă un beneficiu de peste 20 miliarde lei vechi. Practic, în ultimii trei ani de derulare a contractului (2001-2004), rolul SC Tofan Steel SRL a fost de simplu intermediar între armată şi societăţile de preluare a materialelor refolosibile, încasând, practic, diferenţa de preţ", se arăta în comunicatul de presă al DNA.
Potrivit DNA, cei şase inculpaţi şi-au încălcat şi depăşit atribuţiile funcţionale cu ocazia negocierii, încheierii şi derulării contractului de schimb L3535/01.06/2000, încheiat între SMFT şi SC Tofan Grup prin SC Tofan Steel SRL. Contractul prevedea predarea de tehnică militară scoasă din funcţiune la schimb cu anvelope, în valoare totală de 318.592 USD (aprox 6.550.242.901 ROL) la cursul de schimb de la data semnării contractului. Din ordinul verbal al inculpatului Popescu Mihail, coinculpaţii Calcan Eugen, Mandea Toader şi Linca Simion au participat la negocierea preţurilor. Nu au respectat dispoziţiile legale în vigoare (OUG nr. 95/1999, ordinul M1/2000 al MApN şi aprobarea ministrului Apărării referitoare la schimb), au subevaluat preţurile la deşeurile metalice care ar fi rezultat din dezmembrarea tehnicii militare şi au acceptat preţuri supraevaluate la anvelope. Practic, cei în cauză au acceptat preţurile impuse de SC Tofan Steel SRL, în defavoarea unităţii militare.
Procurorii DNA au mai susţinut şi că Mihail Popescu şi Toader Mandea nu au respectat dispoziţiile legale la încheierea contractului de schimb cu S.C. Tofan Grup S.A. prin S.C. Tofan Steel S.R.L., în sensul că s-ar fi prevăzut predarea de tehnică militară care nu era scoasă din funcţiune la data schimbului şi alte bunuri neaprobate de ministru, cum ar fi obiecte de inventar, utilaje gospodăreşti şi deşeuri. Astfel, deşi la încheierea contractului erau scoase din funcţiune numai 1.508 mijloace fixe, s-au prevăzut a fi predate 2.874 astfel de mijloace (autovehicule, transportoare blindate, tractoare artilerie şi altele). Procurorii au mai susţinut că s-a prevăzut predarea către Tofan a 5.000 tone deşeu fier vechi, nouă tone alamă şi 5 tone cauciuc, care nu ar fi fost aprobate la schimb, prin ordin al ministrului.
DNA l-a acuzat la momentul respectiv pe generalul Bădălan că, deşi a încheiat un act adiţional alături de Eugen Calcan şi Simion Lincă la contractul cu Tofan, nu a remediat ilegalităţile sesizate de Direcţia de Audit Intern din MapN. Prin semnarea acestui act adiţional, susţin procurorii, inculpaţii şi-au asumat derularea în continuare a contractului, în aceleaşi condiţii dezavantajoase. "De asemenea, încheierea contractului la nivelul SMFT în condiţiile în care existau 230 de unităţi subordonate, ar fi favorizat o derulare greoaie a acestuia şi nerespectarea dispoziţiilor legale privind înregistrările în contabilitate. Potrivit acuzării, deşi tehnica militară a fost predată nedezmembrată, a fost transformată scriptic în deşeuri, care au fost facturate către SC Tofan Steel la schimb cu anvelope.
În februarie 2008, însă, procesul celor şase a fost suspendat după ce instanţa supremă a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de aceştia. La sfârşitul lui octombrie 2009, acesta a fost reluat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În cursul lunii noiembrie a acestui an, magistraţii de la Înalta Curte au amânat de 3- 4 ori pronunţarea în acest caz, ultima dată anunţată pentru acest lucru fiind 7 decembrie. Precizăm că, de câte ori a fost întrebat despre acest subiect, Eugen Bădălan a explicat că este nevinovat şi că, din acest motiv, nici nu se prea stresează cu acest proces.

PDL Brăila îl susţine în continuare pe deputatul Bădălan

Deşi Eugen Bădălan nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri pentru obţinerea unui punct de vedere asupra deciziei ÎCCJ, şeful său direct de partid, Constantin Dumitriu, nu a ezitat în a-i sări în ajutor. Astfel, acesta a precizat că, din punctul său de vedere, Bădălan este nevinovat şi că partidul nu va lua o decizie asupra poziţiei sale în PDL până ce nu se va da o sentinţă definitivă şi irevocabilă: "Din punctul meu de vedere şi din câte cunosc eu speţa, Eugen Bădălan este nevinovat. Noi vom avea mâine (azi - n. r.) şi şedinţă a Biroului Judeţean Permanent, în care o să discutăm această problemă, însă, în mod cert, nu vom lua o hotărâre în sensul dacă să îl dăm sau nu afară din partid, până ce procesul nu se va finaliza. Încă mai există căi de atac, aşa că nu ar fi corect. Din câte ştiu eu, eliminarea unui democrat - liberal din partid nu se face decât dacă, în ce îl priveşte, a fost dată o sentinţă definitivă sau dacă a fost arestat preventiv, ceea ce aici nu e cazul. Aşa că nu ne vom grăbi cu măsurile extreme", ne-a declarat liderul PDL Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro