În această dramă cu accente romantice, regizată de James Marsh, rolul celebrului astrofizician este interpretat de actorul Eddie Redmayne. Din distribuţie face parte şi Felicity Jones, care va juca rolul studentei Jane Wilde, informează variety.com.
Filmul prezintă relaţia celor doi şi felul în care Stephen Hawking a fost nevoit să facă faţă unor provocări de ordin personal şi ştiinţific, reuşind totuşi să facă o serie de descoperiri majore. Pelicula este realizată pe baza volumului de memorii "Travelling to Infinity: My Life with Stephen" scris de Jane Wilde.
Scenariul este semnat de Anthony McCarten. Din distribuţie mai fac parte Emily Watson şi David Thewlis.
Stephen Hawking, care se deplasează cu ajutorul unui scaun cu rotile şi comunică prin intermediul unui computer şi a unui sintetizator vocal, a fost diagnosticat cu o maladie neuronală degenerativă (scleroză laterală amiotrofică) la vârsta de 21 de ani, iar medicii i-au spus în acel moment că mai avea de trăit cel mult doi sau trei ani. Ajuns în prezent la vârsta de 72 de ani, Stephen Hawking este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de ştiinţă din lume, fiind cunoscut pentru lucrările sale despre găurile negre şi pentru cartea sa "Scurtă istorie a timpului" ("A Brief History of Time"), devenită un bestseller internaţional.
Fostul şef al catedrei de matematică de la Universitatea Cambridge, un post deţinut în trecut şi de Isaac Newton, a fost de multe ori criticat în trecut din cauza comentariilor sale despre religie.
Cartea sa intitulată "The Grand Design", lansată în 2010, a provocat un scandal uriaş în rândul liderilor religioşi, deoarece Hawking susţinea în acest volum că nu este nevoie de o forţă divină pentru a explica apariţia Universului.
Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru lucrările sale despre univers şi gravitaţie, este autorul volumului "Scurtă istorie a timpului" (publicat şi de Humanitas, în 2004), una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică, şi al volumului "George şi cheia secretă a universului" (apărut şi la Humanitas, în 2009).
Stephen Hawking a primit titlul de Comandor al Imperiului Britanic în 1982 şi este membru al Academiei de ştiinţe americane.