Zannier ii va urma in functie diplomatului german Joachim Ruecker, in cadrul unei "reconfigurari" a misiunii, dupa ce albanezii din Kosovo au proclamat independenta fata de Serbia in februarie si au obtinut recunoasterea unor puteri occidentale. Rusia se opune insa secesiunii.
"Numirea ar trebui sa fie facuta saptamina aceasta", a declarat un oficial de rang inalt din cadrul ONU, sub protectia anonimatului. "Sosirea este prevazuta pentru vineri", a adaugat el.
Zannier este diplomat de cariera si fost director al Centrului OSCE de Prevenire a Conflictelor din Viena.
El devine astfel cel de-al saptelea reprezentant special al secretarului general al ONU in Kosovo, dupa ce bombardamentele NATO au indepartat fortele sirbe in 1999, pentru a pune capat crimelor si epurarii etnice a albanezilor, in timpul unei ofensive impotriva gherilelor.
Occidentul sperase ca Ruecker sa fie ultimul ocupant al acestui post. Insa Rusia, care are drept de veto in cadrul ONU si care sustine Serbia, a blocat retragerea acestei misiuni.
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a inaintat saptamina trecuta propuneri pentru "reconfigurarea" misiunii, care permit cedarea unor prerogative catre Pristina si preluarea misiunii de justitie si politie de catre UE.
Deocamdata nu este clar cum vor fi implementate propunerile sale, Serbia si Rusia insistind pentru autorizarea Consiliului de Securitate.
UE spera sa demareze o misiune de politie si justitie formata din 2.200 de persoane pina la 15 iunie, cind prima Constitutie a noului stat a intrat in vigoare.
In prezent, blocul comunitar are doar aproximativ 300 de membri pe teren, fara a exista perspective imediate pentru desfasurarea in nord, unde sirbii sustin ca misiunea este ilegala.
Serbia se asteapta ca, in baza propunerilor lui Ban, sa aiba mai multa putere de decizie in administrarea regiunilor sirbe, insa majoritatea albaneza din Kosovo se teme ca acest lucru ar spori divizarea de facto a teritoriului.