Un an de mandat al administraţiei PSD. Bilanţ subţire | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un an de mandat al administraţiei PSD. Bilanţ subţire

• primarul Marian Dragomir şi preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, au făcut, ieri, un scurt bilanţ legat de realizările de până acum şi proiectele în curs de implementare • edilul-şef s-a arătat mulţumit de modul în care s-a dezvoltat transportul la Brăila, însă recunoaşte că nu prea s-au făcut paşi în ceea ce priveşte rezolvarea problemei câinilor comunitari • de cealaltă parte, Chiriac susţine că cea mai mare durere de cap pentru autorităţi o reprezintă procedurile complicate privind licitaţiile publice  • ca proiecte viitoare, acesta a vorbit despre asfaltări pe drumurile judeţene şi o nouă strategie la Spitalul Judeţean

 

După aproape un an de zile de la preluarea mandatului, primarul Marian Dragomir şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, au făcut, ieri, un scurt bilanţ privind realizările de până acum şi proiectele viitoare. Asta, în contextul în care, recent, reprezentanţii partidelor din opoziţie din Brăila au venit cu o serie de critici privind starea dezastruoasă în care se află municipiul, judeţul, precum şi gradul extrem de scăzut al realizărilor vizibile ale administraţiei pesediste.

Pe scurt, primarul Marian Dragomir a recunoscut că a durat foarte mult până la demararea asfaltărilor din oraş, ceea ce a stârnit mari nemulţumiri în rândul cetăţenilor, de asemenea că problema câinilor comunitari este departe de a fi rezolvată, însă consideră că transportul public în oraş a fost pus pe o direcţie pozitivă, asemenea reuşitelor privind atragerea de investitori. La rândul său, Francisk Chiriac a precizat că, într-adevăr, capitolul investiţii în derulare ale CJ Brăila nu arată extraordinar, însă susţine că de vină sunt procedurile privind licitaţiile, întârzierile datorate Guvernului Dacian Cioloş, precum şi promulgarea târzie a bugetului de la nivel naţional de către preşedintele Klaus Iohannis. Şeful judeţului susţine că, la fel ca anul trecut, se va concentra şi în 2017 pe drumuri şi pe Spitalul Judeţean.

 

Dragomir, mulţumit de transportul în comun la Brăila

Primul care a ieşit la rampă, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, pentru a-şi prezenta reuşitele din primul an de mandat a fost primarul Marian Dragomir. Acesta a punctat că înţelege o parte dintre supărările brăilenilor, în special cele legate de starea drumurilor din oraş, însă consideră că lucrurile vor căpăta o altă turnură de acum înainte. Edilul-şef a susţinut că  întârzierile privind plombările din oraş au reprezentat cea mai mare dezamăgire pe plan personal de la preluarea fotoliului de primar şi până în prezent, însă a ţinut să sublinieze că deja se lucrează în oraş şi că situaţia se va remedia în cele din urmă. 

„A existat la un moment dat o competiţie între candidaţii la Primăria Municipiului Brăila, acea «Bătălie pe proiecte» în care toţi ne-am asumat anumite lucruri. La unele dintre ele consider că suntem în avans, la altele suntem în procedură de desfăşurare şi la câteva dintre ele, recunosc că suntem şi în întârziere. De exemplu, pe zona investiţiilor, din punctul meu de vedere, am avut succes şi am reuşit să atragem mai multe societăţi în Brăila, mărind astfel numărul de locuri de muncă. (...) Din primele zile ale lunii martie 2017 asfaltăm, reparăm, plombăm. Aş putea să spun că mai avem Strada Grigore Alexandrescu şi apoi intrăm în cartiere cu toate formaţiile aşa cum am făcut pe Strada Sebeşului, zilele trecute. Urmează să turnăm covorul asfaltic săptămâna viitoare pe renumitul drum către bac, pe care ştiţi cu toţii în ce stadiu l-am preluat. S-a făcut o lucrare foarte amplă şi costisitoare de consolidare a întregului drum. De asemenea, suntem în licitaţie în momentul de faţă cu termen limită de depunere a ofertelor pe 22 iunie, pentru primul lot de parcări din Municipiul Brăila”, a declarat Dragomir.

De asemenea, acesta s-a arătat destul de încântat de paşii făcuţi de la preluarea mandatului în ceea ce priveşte mijloacele de transport în comun din oraş. Edilul şef a ţinut să precizeze că încearcă să se ţină de cuvânt şi să achiziţioneze anual minim 10 autobuze noi, în fiecare an.

„Iată că suntem în perioada de evaluare a unei noi licitaţii publice la «Braicar», care va aduce anul acesta încă 20 de autobuze, pe lângă cele 12 luate anul trecut. Tot pe zona de transport ne-am mai asumat în campania electorală că vom acorda abonamente gratuite studenţilor, lucru pe care l-am făcut. Că vom menţine abonamentele pentru elevi. Aici aţi văzut că am avut acea încercare, dar Prefectura a fost de altă părere. Oricum, am iniţiat procedura pentru modificarea legii în Parlament. Vrem să dăm luna aceasta subvenţii ad literam pe textul legii, elevilor, fără a mai exista intervenţii suplimentare financiare din partea Municipiului Brăila. Deci 50% pe perioada întregului an calendaristic. De asemenea, am menţinut gratuitatea pentru pensionari”, a mai bifat primarul.

Mergând pe aceeaşi linie, Dragomir a ţinut să sublinieze că, aşa cum a promis, Brăila va avea staţii SMART într-un viitor apropiat, făcând precizarea că deja a prins în bugetul municipiului pe 2017 o sumă pentru achiziţionarea a 20 de astfel de amplasamente. Totodată, sursa citată a mai adăugat că toate autobuzele Braicar au GPS la bord, la fel cum vor avea şi noile maşini achiziţionate. Dragomir a mai punctat că se lucrează în prezent şi la un soft care să coreleze rutele pentru autobuze şi să permită afişajul electronic în staţii, dar şi respectarea acestuia.

Edilul-şef a adăugat şi că a efectuat lunar plimbări cu mijloacele de transport în comun, aşa cum a promis, pentru a vedea în ce condiţii se deplasează brăilenii. Una dintre concluziile la care a ajuns este că va avea grijă ca toţi şoferii să pornească instalaţia de aer condiţionat existentă în autobuz, necondiţionat, pe timpul verii.

„Am sesizat că mai există întârzieri în trafic şi acesta este motivul pentru care am alocat bani suplimentari din bugetul Municipiului Brăila pentru a avea încă 20 de autobuze noi care vor veni în două loturi diferite. Din estimările pe care le avem, primul, în termen de 30 de zile de la încheierea contractului care ar trebui să se întâmple peste câteva zile, dacă nu vor exista contestaţii, bineînţeles. Al doilea lot, ar trebui să ajungă în 30 de zile de la livrarea primului rând de autobuze. Asta înseamnă că în luna august vom avea şi celelalte autobuze suplimentare tocmai pentru a reduce timpii de aşteptare în staţii, care, am constatat şi eu, sunt o problemă reală. Am mers pe mai multe linii, din zone diferite ale oraşului. Inclusiv dimineaţa. Am mai avut momente în care am constatat că autobuzul nu pleca dimineaţa din Vidin la ora la care trebuia. Am comunicat acest lucru către «Braicar», am solicitat să se ia măsuri. Ulterior am înţeles că s-au remediat problemele, de la cetăţeni care mi-au transmis aceste aspecte pe reţelele de socializare”, a afirmat Dragomir.

Tot la acest capitol, primarul a mai amintit că municipalitatea se află în prezent în procedură pentru licitaţia privind achiziţia a 40 de automate de bilete noi, precum şi pentru modernizarea tuturor celor deja existente în oraş.

 

Încă o dezamăgire: câinii de pe stradă

Marian Dragomir a recunoscut că în cazul câinilor comunitari de pe străzile oraşului administraţia nu a reuşit să facă „lucruri foarte palpabile”. Chiar şi aşa, edilul-şef a adăugat că încearcă o colaborare cu o asociaţie de protecţie a animalelor din Germania, fie pentru a suplimenta locurile de la adăpostul din Lacu Sărat, fie pentru a închiria un spaţiu de sine stătător care să fie transformat într-un nou adăpost.

„Recunosc că în domeniul acesta nu am făcut lucruri foarte palpabile. Am iniţiat acele acţiuni de sterilizare pe care le-am continuat. Vom mai avea. Am ridicat şi foarte mulţi câini, am fost amendaţi de Direcţia Sanitar Veterinară, pentru că la un moment dat am depăşit numărul de câini din adăpost. Ne gândim la un parteneriat cu asociaţia din Germania, astfel încât costurile respective să fie unele asumate de ambele părţi. Am purtat multe discuţii în această perioadă privind soluţia optimă pentru reducerea numărului de câini. Prin sterilizări noi doar reducem înmulţirea câinilor în viitor, dar nu rezolvăm problema de moment. Îi aşteptăm în luna iulie să discutăm”, a adăugat Dragomir.

 

Chiriac şi cele două priorităţi ale sale: drumurile şi Spitalul Judeţean

Şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a vorbit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, despre modul în care s-au derulat investiţiile la nivelul judeţului de la preluarea mandatului, dar şi despre continuarea unor proiecte deja începute. Acesta a recunoscut că nu există foarte multe investiţii aflate în derulare, însă susţine că sunt mult mai multe care îşi aşteaptă rândul şi se află în prezent în Sistemul de Achiziţii Publice. Chiar şi aşa, şeful judeţului a ţinut să precizeze că la fel ca în primul an de mandat, priorităţile sale pentru 2017 rămân legate de asfaltarea şi plombarea drumurilor, precum şi dezvoltarea Spitalului Judeţean de Urgenţă.

„Pentru drumurile judeţene deocamdată suntem pe SEAP,  în termen. Aşteptăm. Noi ne dorim să nu fie contestaţii pe licitaţii, nici pe plombări, nici pe covoarele asfaltice. Va fi o singură atribuire pe două loturi - plombări şi covoare. Anul acesta avem 34 km pentru actul adiţional pe covoare şi 40.000 mp de plombe. Dacă atribuirea nu va avea problemele stipulate de fiecare dată la contractele publice, eu sper să începem chiar din septembrie, octombrie. Consider că avem destul timp până în noiembrie să ducem la îndeplinire contractul. Pentru că va fi un acord cadru. Şi pentru anul următor am pus bani în buget. Sunt 50 km de covor asfaltic şi în aceeaşi situaţie 40.000 mp de plombe. Am luat exact porţiunile de drum care sunt foarte rele. Va fi tronsonul de drum între Făurei şi Ulmu, mai avem 2 km între Jirlău şi Făurei. Vom lega toată acea parte şi vom termina drumul, pentru că am mai investit şi anul acesta în covoare acolo. În principal sunt drumurile judeţene pe care le-am plombat anul trecut şi încercăm acum să le aducem la un stadiu practicabil, adică să fie covor asfaltic”, a declarat Chiriac.

Şeful judeţului susţine că are o moştenire grea, dar încearcă să meargă pe două planuri: rezolvarea problemelor din trecut şi încercarea de proiecte noi.

 

Încredere maximă în noul manager al spitalului

Cât despre Spitalul Judeţean, Chiriac susţine că alături de noul manager, Delia Râşnoveanu, va reuşi să schimbe modul în care s-au derulat lucrurile în primul an de la venirea sa la cârma judeţului.

„Am avut rugămintea către noul manager să se axeze în primul rând pe resursa umană care să fie profesionistă, capabilă şi orientată către pacient, exact cum spune la lege. Încă avem mari probleme la spital. Sunt probleme din trecut. Încercăm să luăm lucrurile etapizat. Doamna manager va lua secţie cu secţie şi va face o evaluare. A şi început. Mi-a spus, ieri, că a avut o trecere în revistă pentru tot Corpul A al Spitalului, că a avut o discuţie cu şefii de secţie, cu medicii şi personalul medical. Acum este la Corpul B şi în final va merge şi la Corpul D. Mă interesează priorităţile, lucrurile imediate, ceea ce înseamnă obiectele de investiţii. Suntem în ultimii 10 metri la ceea ce înseamnă finalizarea ATI şi primele şase săli de operaţie. Mai avem de achiziţionat mobilierul nemedical. Este o procedură simplă. Sperăm să se demareze cât mai repede astfel încât acele spaţii să aibă tot ce le trebuie. De asemenea, ar mai fi ceva mobilier medical”, a declarat Chiriac.

Totodată, acesta şi-a manifestat speranţa că se va rezolva şi problema alimentării cu energie electrică la capacitatea necesară a spitalului, precum şi partea de încălzire. De asemenea, şeful judeţului a precizat că până la finalul anului ar trebui realizat deja şi planul pentru începerea reabilitării şi modernizării spitalului, în aşa fel încât disconfortul pacienţilor să fie minim.

După spusele lui Chiriac, există un plan şi pentru atragerea medicilor specialişti la Brăila şi deja se lucrează la trasformarea unor posturi de medici primari, astfel încât să se acopere sectoarele unde spitalul are deficit.

Tot cu această ocazie, preşedintele CJ Brăila, a mai amintit şi despre necesitatea aprobării direcţiei pentru gestionarea drumurilor judeţene, dar care se va ocupa, printre altele şi de promovarea turistică.

 

Război pe Facebook între Dragomir şi Varga

Deputatul PNL Vasile Varga a făcut, recent, câteva comentarii critice privind faptul că, până acum, primarul Brăilei, Marian Dragomir, nu are nicio realizare de calibru, aşa cum ar fi fost normal. La rândul său, edilul-şef a venit, ieri, cu o contrareplică, precizând că nu a avut proiecte de mare amploare deoarece procedurile privind accesarea fondurilor europene au fost blocate de către Guvernul “Dacian Cioloş”, susţinut la vremea respectivă de PNL-işti. Mai mult, Dragomir, l-a invitat pe Varga să mai vină prin oraş ca să vadă realizările sale.

„Dânsul a văzut doar realizările domnului Dănăilă pe care le îndreptăm noi astăzi. Cu siguranţă că dumnealui nu a spus nimic rău de Simionescu. Nu putem să uităm faptul că într-o perioadă PSD şi PNL au fost aliaţi. Atunci când suntem aliaţi toate lucrurile sunt în comun şi sunt frumoase. În momentul în care nu mai suntem aliaţi, de cele mai multe ori trecem în umbră orice realizare pentru a căuta să arătăm partea negativă a paharului”, a declarat Dragomir.

Imediat după comentariul primarului, deputatul liberal a răbufnit pe reţelele de socializare.

„M-aş bucura ca declaraţiile primarului să fie doar rezultatul elanului tineresc de a replica politic. Altfel, ar fi trist şi chiar dramatic pentru brăileni ca edilul să fie într-o realitate paralelă de cea pe care o constată orice om de bun simţ care trăieşte în oraşul nostru. Să credem că e bine, când nu e?! Constatăm cu toţii în aceste zile că minciuna a devenit instrument de bază la PSD în a-i amăgi pe români cu prosperitatea şi abundenţa”, a postat Varga.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro