Specialistii din Asia sustin ca informatiile aparute in Daily Telegraph reprezinta unul dintre motivele deprecierii dolarului si majorarii pretului la petrol in Statele Unite, care a crescut cu pina la un procent, sau cu 1,16 dolari, fiind de 116,75 dolari pe baril. De asemenea, petrolierii au apreciat ca majorarea pretului petrolului este si una dintre consecintele furtunii tropicale Gustav, care se indreapta spre Golful Mexic.
Potrivit Daily Telegraph, exista o serie de zvonuri referitoare la o posibila reducere a livrarilor, prin conducta Drujba, care alimenteaza Polonia si Germania, si este probabil ca directorii companiei petroliere Lukoil sa fi fost deja anuntati.
"Li s-a spus sa fie pregatiti sa intrerupa livrarile incepind chiar de luni", a declarat o sursa de rang inalt din mediul de afaceri, citata de Daily Telegraph, fara a da publicitatii numele sursei sau cum a obtinut aceasta informatiile.
Potrivit cotidianului citat, Kremlinul a refuzat sa comenteze situatia.
Un purtator de cuvint al Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, a negat vineri ca s-ar fi primit astfel de indicatii de la Guvern.
"Lukoil livreaza aceeasi cantitate de petrol si produse petroliere catre Europa de Vest ca si inainte", a declarat purtatorul de cuvint. "Nu am primit nici un ordin de la Guvern", a adaugat el.
Daily Telegraph a precizat ca Guvernul polonez a declarat ca livrarile ruse sosesc lent, dar ca nu a primit informatii referitoare la o eventuala limitare a transportului.
Directia pentru energie a Comisiei Europene a anuntat ca nu a primit avertismente privind o limitare a transportului.
Orice gest al Rusiei ar putea coincide cu summitul european de la Bruxelles, unde vor fi discutate posibile sanctiuni impotriva Moscovei, mai scrie ziarul.
Reprezentantii companiilor petroliere au privit cu ingrijorare escaladarea tensiunilor dintre Rusia si Occident, dupa interventia militara a Moscovei in Georgia.
Vladimir Putin sustine ca Rusia nu va utiliza energia pentru a influenta Occidentul
Rusia nu s-a folosit niciodata de avantajul energetic pentru a-si exercita influenta in Occident si nici nu are intentia sa o faca, a dat asigurari joi premierul rus, Vladimir Putin, relateaza agentia RIA Novosti, in pagina electronica.
"Nu am facut niciodata acest lucru. Construirea primului sistem de gazoducte a fost lansata in perioada anilor '60, mai accentuata in timpul Razboiului Rece, iar Rusia si-a respectat obligatiile contractuale pina astazi, independent de conjunctura politica", a spus Putin intr-un interviu la postul de televiziune CNN.
Rusia nu a politizat niciodata relatiile economice, spune Putin. "Suntem uimiti de pozitia anumitor reprezentanti ai administratiei americane care se deplaseaza in Europa pentru a-i convinge pe europeni sa nu ne mai cumpere produsele, in special gazul. Este o politizare nemaiintilnita in sectorul economic", a continuat premierul rus.
"Totusi, europenii depind de exporturile noastre. Insa noi depindem de cei care ne cumpara gazul. Aceasta dependenta reciproca garanteaza stabilitatea", a conchis Putin.