Un copil abuzat in fiecare zi | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Un copil abuzat in fiecare zi

Anul 2008 a adus o statistica infioratoare: 365 de copii abuzati, la nivelul judetului Braila. Cite zile intr-un an, tot atitea victime inocente ale furiei adultilor. Acesta este doar virful icebergului, numai acele cazuri care ies la suprafata si ajung in evidentele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Braila. In realitate, fenomenul se intinde ca o pecingine in toate straturile societatii, dar mai cu seama in mediile sarace. Potrivit datelor furnizate de catre DGASPC Braila, in perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2008, s-au inregistrat 365 de cazuri de abuz, neglijare si exploatare a copiilor. Conducerea directiei a instituit ca masuri de protectie plasamentul in regim de urgenta la familia extinsa, in cazul unui copil abuzat fizic, precum si in cazul a trei copii abuzati emotional. Alti doi minori la care s-a constatat abuz emotional au fost plasati in regim de urgenta la asistenti maternali profesionisti. Pentru un caz de abuz sexual, s-a dispus masura plasamentului in regim de urgenta la un centru specializat. Au fost luate masuri de protectie si in cazul a 33 de copii neglijati. Dintre acestia, doi au fost plasati in regim de urgenta la asistent maternal profesionist, iar alti doi la centrul specializat, 26 de minori au ajuns la Centrul de Plasament in Regim de Urgenta pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat (CPRUC-ANE), iar trei copii au ajuns in plasament la familia extinsa. Pentru cazurile de exploatare a minorilor, s-a luat masura internarii la CPRUC-ANE a patru micuti din familia cuplului de cersetori de la Biserica Greaca. Reamintim ca patru dintre cei sapte copii ai cuplului Ghergus, cu virste cuprinse intre 3 si 11 ani, au fost depistati de Politie, pe data de 16 noiembrie 2008, cersind impreuna cu un unchi, care s-a ales cu dosar penal pentru savirsirea infractiunii de cersetorie. Directorul DGASPC Braila, Alexandru Sculschi, a facut mentiunea ca pentru alti 10 copii aflati in situatii de abuz sau neglijare a fost dispusa admiterea acestora impreuna cu mamele lor in Centrul Maternal "Alexandra". Au mai fost luate masuri de protectie pentru 106 copii aflati in familii in care exista risc de abandon, comportament inadecvat, situatie materiala precara. Doi dintre acesti copii au fost plasati in regim de urgenta la asistenti maternali profesionisti, cinci minori au fost admisi in Centrul Maternal impreuna cu mamele acestora, iar 99 de copii au ramas in familii, beneficiind de servicii specializate, cum ar fi consilierea psihologica si sociala.

Copii pedepsiti prin oparire sau abuzati sexual de parinti

DGASPC Braila a lansat in 2008, la nivel judetean, "Campania privind abolirea pedepsei corporale aplicate copiilor". Organizat cu prilejul Zilei Universale a Copiilor, sarbatorita la 20 noiembrie, evenimentul a reprezentat si un moment de analiza si de bilant. Directorul DGASPC Braila, Alexandru Sculschi, remarca o crestere alarmanta a numarului de copii abuzati, mentionind ca in 2006 s-au inregistrat 326 de cazuri instrumentate de specialisti, cote ridicate ce s-au mentinut si in 2007, ca in 2008 sa se ajunga la numarul 365, cu precizarea ca exista alte mii de situatii ascunse. Cazuri cutremuratoare, petrecute la Braila, au fost prezentate de catre Alexandru Sculschi cu ocazia lansarii campaniei privind abolirea pedepsei corporale aplicate copiilor. Unul dintre aceste cazuri este cel al unui adolescent aflat in pragul majoratului, care era batut permanent de un parinte intelectual. Alt caz infiorator prin cruzimea de care a dat dovada tatal, este al unui copil pedepsit prin oparirea miinilor, pentru ca isi rodea unghiile, mutilare pentru care micuta a suportat trei operatii. Revoltator este si cazul unui nou-nascut, lovit cu capul de podea pentru "vina" de a-si fi enervat parintii cu plinsul sau. Nu mai putin socant este si cazul unui baietel din mediul rural, batut de o matusa, la care il lasase in grija mama sa plecata din tara. Copilul era lovit cu o coada de matura ce avea o sirma la un capat. Si exemplele ar putea continua. In cursul anului 2008 au iesit la iveala cazuri de incest, cum au fost cele din luna octombrie, la Tufesti, si din noiembrie, la Urleasca, victime fiind fetite cu virste intre 12 si 16 ani, care au avut curajul de a-si reclama propriii tati. Au fost si situatii limita, de exemplu cazul de la Zavoaia, tot din luna noiembrie, in care patru copii crescuti in conditii inumane, infometati si inghetati, au fost scosi din mediul familial nefavorabil pentru a fi protejati intr-un centru de plasament in regim de urgenta.

Anul 2009 - abolirea pedepsei corporale aplicate copiilor

Campania de la Braila reprezinta aplicarea in plan local a initiativei Consiliului Europei, care a lansat la nivel european Campania "Miinile tale ar trebui sa ocroteasca, nu sa pedepseasca. Ridica mina impotriva bataii". Termenul limita propus pentru abolirea universala a pedepsei corporale este foarte strins, respectiv anul 2009 si este greu de crezut ca va putea fi respectat la noi. Factorii responsabili pun mare accent pe educatie si deja s-au pus bazele unei colaborari a DGASPC Braila cu Inspectoratul Scolar Judetean. Dar cine-i educa pe parinti? Legea privind protectia si promovarea drepturilor copilului nu este suficient articulata pe sanctionarea celui care pedepseste copilul, chiar si legea penala are lacune in acest sens, dupa cum remarca Alexandru Sculschi, cu ocazia lansarii campaniei privind abolirea pedepsei corporale aplicate copiilor. Nu mai departe, zilele trecute, in autobuz, o mama isi lovea fetita peste fata pentru ca nu se tinea de bara, gestul ei fiind prompt sanctionat de sofer, care a avertizat-o ca o da jos daca mai bate copilul. Sigur, este de preferat sa se apeleze la pirghiile legale de solutionare a unor astfel de situatii. Cazurile de abuz pot fi semnalate la telefonul copilului - 983, unde exista o echipa mobila de specialisti care poate interveni imediat. Nu putem sa nu remarcam ca tot mai multe situatii de abuzuri ajung sa fie cunoscute, iar acest fapt se datoreaza si cresterii gradului de implicare a comunitatii in protejarea copiilor si a drepturilor lor. Astfel, din totalul cazurilor inregistrate in 2008, 121 au reprezentat sesizari la telefonul copilului, dintre care 27 pentru abuz fizic, 21 pentru abuz emotional, 7 pentru abuz sexual si 66 pentru neglijare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro