A intrat deja în firescul vieţii culturale a urbei noastre ca, o dată pe lună, orchestra de cameră a Filarmonicii "George Cavadia" din Brăila să ofere melomanilor câte un concert. Aşa s-a întâmplat şi în seara zilei de joi, 6 mai, când orchestra a prezentat, împreună cu invitaţii săi, un nou concert vocal-simfonic. La pupitrul orchestrei s-a aflat de această dată dirijorul Petrea Gogu.
Trei lucruri ne-au atras în mod special atenţia la acest concert. Mai întâi faptul că programul a fost inspirat alcătuit. Acesta s-a dovedit pe cât de variat în ceea ce priveşte compozitorii aleşi, pe atât de unitar ca şi concept. Astfel, pentru că a avut loc în Săptămâna Luminată, concertul a cuprins mai multe lucrări de muzică religioasă. Au fost interpretate piese celebre de gen compuse de Mozart, Haendel, Schubert şi Cesar Frank, dar şi de compozitorii români, I. D. Chirescu, Gheorghe Cucu şi Paul Constantinescu.
În al doilea rând, concertul a avut, ca invitat, corul teatrului muzical "Nae Leonard" din Galaţi. Pregătit de dirijorul Daniel-Marcel Nistor, corul a dat o interpretare de înaltă ţinută pieselor alese. Corul a interpretat lucrări de mare forţă vocală din opera "Nabuco" de Giuseppe Verdi şi din concertul vocal-simfonic "Carmina Burana" de Carl Orff. Şi, schimbând registrul, a trecut la o intepretare pătrunsă de spiritualitate creştină a unor piese religioase de tradiţie catolică şi ortodoxă.
În al treilea rând, concertul a avut un invitat special, pe pianistul Alexandru Burcă. Fiu al Brăilei, Alexandru Burcă a studiat la Liceul de artă din Brăila, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi este angajat al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian". Alexandru Burcă cochetează, de asemenea, cu muzica românească din perioada interbelică şi cu jazz-ul.
El a interpretat, acompaniat de orchestră, "Momentul muzical" compus de Nicolae Kirculescu. Lucrarea lui Kirculescu este cunoscută de toţi românii ca generic al emisiunii TV, "Teleenciclopedia". Este, de fapt, o adevarată bijuterie muzicală, dar puţin cântată în concerte. Alexandru Burcă ne-a oferit o interpretare plină de temperament şi bună dispoziţie. Iar în bisul oferit spectatorilor, Alexandru Burcă a executat unul din cele 4 valsuri "Mephisto" de Franz Listz, o lucrare de mare virtuozitate.
Ideea de a invita în concert la Brăila tineri interpreţi născuţi pe aceste meleaguri este foarte bună. Din câte se vede, ei vin cu mare bucurie în oraşul natal. O dovedesc din plin interpretările lor. În acelaşi timp, publicul îi primeşte cu multă căldură pe aceşti interpreţi şi se bucură sincer de muzica oferită de ei. Aşa a fost şi în cazul lui Alexandru Burcă, aplaudat la scenă deschisă.
Şi câteva cuvinte despre orchestra Filarmonicii George Cavadia. Sub bagheta lui Petrea Gogu, orchestra a abordat cu curaj lucrări foarte diverse şi a făcut-o cu succes. Orchestra a interpretat însă, fără excepţie, numai fragmente de concerte sau de operă. Sunt bune şi astfel de abordări, mai ales în momente de sărbătoare. Ele fac plăcere publicului prin diversitatea lor. Dar nu trebuie să devină regulă. Pledăm pentru interpretarea de concerte întregi. O orchestră profesionistă abordează concerte cap-coadă chiar dacă acest lucru înseamnă mai mult efort şi timp cheltuite pentru pregătirea lor...
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.